Τα νέα της αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

AVAX: Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία, η πώληση της θυγατρικής, του Ομίλου AVAX, Volterra, που δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κλάδος ενέργειας, αρχίζει να συγκεντρώνει τις δυνάμεις του, με αποτέλεσμα η μόνη λύση για τους “μικρούς παίκτες” του κλάδου, να είναι η απορρόφηση τους.
Η συγκέντρωση του κλάδου της παραγωγής και της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, ήταν κάτι που διαφαινόταν εδώ και αρκετό διάστημα (ήδη, αναφερόμασταν σ’ αυτό, στο σχετικό αφιέρωμά μας, στο τεύχος 214, του Μαρτίου 2020 - εδώ).
Η AVAX, δείχνει σήμερα να βρίσκεται σε μία πολύ καλή θέση να εκμεταλλευθεί την πληθώρα των επενδύσεων που θα γίνουν στη χώρα στα επόμενα χρόνια και οι οποίες θα έχουν σημαντικό κατασκευαστικό αντικείμενο, αλλά και περιθώρια κερδοφόρων συνεργασιών. Η αποδέσμευσή της από ένα τομέα ο οποίος, στην εξέλιξή του, δείχνει ότι δεν είναι χωρίς κινδύνους, κατά την άποψή μας, συνιστά μια θετική εξέλιξη για την εταιρία, τόσο σε μεσοβραχυχρόνια θεώρηση (ενίσχυση ρευστότητας και μείωση του επιχειρηματικού κινδύνου), όσο και μακροχρόνια.
Ας μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι, κατά το 9μηνο της χρήσης, καταγράφεται συρρίκνωση του περιθωρίου μικτού κέρδους (στο 6,1% έναντι 7,5% κατά το 9μηνο του 2020), μία εξέλιξη που οφείλεται στην αρνητική απόδοση του κλάδου ενέργειας, η οποία επισκίασε την σημαντική βελτίωση που καταγράφηκε στο εννεάμηνο του 2021 στη δραστηριότητα και την κερδοφορία των κλάδων κατασκευών και παραχωρήσεων έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020.
Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου, στο 9μηνο, αυξήθηκε κατά 39%, φτάνοντας στα € 521 εκατομμύρια. Τα κέρδη προ φόρων έφτασαν στα € 25,2 εκατομμύρια (έναντι € 22,8 κατά το γ’ τρίμηνο του 2020), ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν € 3,2 εκατομμύρια, έναντι € 8,9 εκατομμυρίων κατά το 9μηνο του 2020.

****

LAMDA DEVELOPMENT: Αποχωρούν, σταδιακά τα στελέχη της Lamda Development, καθώς οι εναπομείναντες της διοίκησης, προωθούν το “εμβληματικό” - όπως χαρακτηρίζεται- project, στο Ελληνικό. Από αυτά τα γεγονότα, οι μέτοχοι φαίνεται να εστιάζουν στην αποχώρηση των στελεχών, καθηλώνοντας την τιμή της μετοχής στο χρηματιστηριακό ταμπλό, παρά στην εξέλιξη του project. (Δείτε εδώ)
Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι, όντως, η αποχώρηση σημαντικών στελεχών, που δούλεψαν επί πολλά χρόνια για να φτάσει η εταιρία σ’ αυτή τη φάση και σ’ αυτή τη χρονική στιγμή, δεν είναι θετικό γεγονός. Παράλληλα, όσοι συνδρομητές παρακολουθούν στη στάση μας απέναντι στην εταιρία, ήδη από την αρχή της εξέλιξης του έργου του Ελληνικού, έχουν διαπιστώσει ότι, είμαστε επιφυλακτικοί και δε συμμεριζόμαστε την κατάσταση “ευτυχίας” που προβάλλουν τα ΜΜΕ, αλλά και η ίδια η εταιρία. Η πορεία της μετοχής στο Χρηματιστήριο, μας βεβαιώνει.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι, είμαστε απόλυτα θετικοί για το έργο στο Ελληνικό και αντιλαμβανόμαστε το πόσο θετικό θα είναι για τη χώρα και βεβαίως για την ίδια την εταιρία. Όμως, πάντα αντιδρούμε απέναντι στην ελλιπή παρουσίαση των στοιχείων και των γεγονότων και στην υπερβολή. Και η εταιρία, έχει αποδειχθεί ως “υπερβολική”, ουκ ολίγες φορές.

****

IDEAL HOLDINGS: Την αλλαγή της επωνυμίας, από Όμιλος Ideal, σε Ideal Holdings, αποφάσισε η διοίκηση του Ομίλου, στην Γενική Συνέλευση της 2/12/2021, εδώ. Να υπενθυμίσουμε, πως η μετοχική διάρθρωση, του Ομίλου, αλλά και η δραστηριότητα του, έχει αλλάξει μετά την συγχώνευση των S.I.C.C.Holding Ltd και ESM Effervescent Sodas Management Ltd. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε διάφορα δημοσιεύματα, η εταιρία έχει αποφασίσει την επέκταση της και σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Έχοντας μια μακρά γνώση, τόσο για την εταιρία, όσο κυρίως για τα πρόσωπα που διοικούν το νέο σχήμα, οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί για τις μελλοντικές εξελίξεις. Προς το παρόν, πέραν από “pro forma” (δηλαδή ανεπίσημες που συντάσσονται απλά για την πληροφόρηση όσων τις διαβάζουν) λογιστικές καταστάσεις, δε γνωρίζουμε αρκετά στοιχεία, ούτε για τη “συγχωνευθείσα” δραστηριότητα, αλλά ούτε και για τις δραστηριότητες που η εταιρία σκοπεύει να επεκταθεί.
Από την άλλη πλευρά, αντιλαμβανόμαστε ότι, η μετοχή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο, αλλά και στη διασπορά της σε θεσμικούς επενδυτές, έχει γνωρίσει “επιτυχία”. Όμως, εμείς εκφραζόμαστε με βάση πληροφορίες που είναι γνωστές, αλλά και με την εμπειρία του παρελθόντος.

****

ATTICA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: Διευρύνει τις δραστηριότητες της και εισέρχεται στον ξενοδοχειακό κλάδο, η Attica Συμμετοχών, εξαγοράζοντας την ιδιοκτήτρια εταιρία του ξενοδοχείου Naxos Resort Beach, έναντι ποσού € 6,5 εκατομμυρίων (εδώ). Στόχος της διοίκησης, είναι να δημιουργήσει τουριστικά πακέτα που θα περιλαμβάνουν πλέον και τις δύο δραστηριότητες της, ενισχύοντας την κερδοφορίας της. Όσον αφορά, το ενδεχόμενο συγχώνευσης με την ANEK Lines, παραμένει ακόμα σε συζητήσεις. Κατά το γ΄ τρίμηνο, οι οικονομικές επιδόσεις ήταν βελτιωμένες, όμως στο σύνολο του εννεαμήνου, διαμορφώνονται ζημιές ύψους € 1,3 εκατομμυρίων (εδώ και πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ).
Δε γνωρίζουμε το λόγο αυτής της σοβαρότατης αλλαγής στη φιλοσοφία λειτουργίας της εταιρίας. Μπορούμε όμως να αντιληφθούμε ότι, για μία εταιρία, που λειτουργεί σε έναν σαφέστατα οικονομικά και επενδυτικά αποτυχημένο όμιλο επιχειρήσεων και η οποία είναι υπερχρεωμένη (ο δανεισμός 6μήνου 2021 φτάνει στα € 452,7 εκατομμύρια και ο καθαρός δανεισμός στα € 362,9 εκατομμύρια - δείτε εδώ) και η οποία και φέτος πιθανότατα θα εμφανίσει ζημιές και για την οποία υπάρχουν δυσκολίες για τη συγχώνευσή της με την ΑΝΕΚ (εξέλιξη που θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιες λύσεις στα μακροχρόνια προβλήματα και των δύο εταιριών), δεν είναι λογικό να κινείται σε νέους επενδυτικούς τομείς, οι οποίοι απαιτούν μακροχρόνιες μεγάλες επενδύσεις και οι οποίες δεν έχουν υψηλές αποδόσεις (σε μακροχρόνια βάση) και που, πάνω απ’ όλα, χαρακτηρίζονται ως “κυκλικές”.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text