Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ανοίγει ο δρόμος για να «τρέξουν» οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Ανοίγει ο δρόμος για να «τρέξουν» οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανοίγει ο δρόμος για να «τρέξουν» οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Υπογράφεται σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών και τις τράπεζες η επιχειρησιακή σύμβαση που θα καθορίζει τους όρους για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης (RRF). Η υπογραφή των συμβάσεων αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα, καθώς θα ανοίξει και τον δρόμο για τη δημόσια πρόσκληση που θα απευθύνουν οι τράπεζες προς τις επιχειρήσεις ώστε να καταθέσουν τις επενδυτικές προτάσεις που θα διεκδικήσουν χρηματοδότηση από το RRF.

Στην επιχειρησιακή σύμβαση θα προβλέπεται το bridge financing, δηλαδή η δυνατότητα της τράπεζας να κάνει «γέφυρα» χρηματοδότησης έως ότου υπογραφεί η τελική σύμβαση με την επιχείρηση. Για να συμβεί αυτό, όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη που είναι κοντά στη διαδικασία, θα πρέπει το έργο να έχει εξασφαλίσει εγκρισιμότητα για την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή εκτός από την έγκρισή του από την τράπεζα με βάση τα πιστοδοτικά κριτήρια, να έχει εξασφαλίσει και την έγκριση από τους αξιολογητές σε ό,τι αφορά την επιλεξιμότητα της επένδυσης. Με δεδομένο ότι ειδικά στα μεγάλα επενδυτικά έργα ο χρόνος της συμβασιοποίησης προϋποθέτει δύο τουλάχιστον μήνες και μπορεί να φτάσει έως και τους έξι, στόχος αυτής της πρόβλεψης είναι να μην υπάρξουν καθυστερήσεις για ώριμα επενδυτικά έργα που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη δανειοδότησή τους από το Ταμείο, αποτρέποντας παράλληλα το refinancing για τα έργα που δεν έχουν περάσει τη βάσανο εγκρίσεων.

Η διαδικασία ενεργοποίησης του Ταμείου προϋποθέτει επίσης την ολοκλήρωση εντός του Ιανουαρίου της τεχνικής υποδομής, δηλαδή της πλατφόρμας στην οποία θα «ανεβαίνουν» τα στοιχεία της επιχείρησης και της επένδυσης σε όρους παρούσας αξίας (NPV), προκειμένου να υπολογιστεί και το ύψος της ενίσχυσης.

Παράλληλα θα πρέπει να οριστούν οι ανεξάρτητοι αξιολογητές που θα «τρέξουν» τη διαδικασία της αξιολόγησης για την επιλεξιμότητα των επενδυτικών σχεδίων με βάση τους στόχους για την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία – έρευνα και ανάπτυξη, την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και την εξωστρέφεια. Ο ρόλος τους θεωρείται καθοριστικός για την ενεργοποίηση του Ταμείου και σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα θα πιστοποιηθούν περίπου 10 εταιρείες συμβούλων, οι οποίοι ωστόσο δεν θα πρέπει να «συνδέονται» με την επιχείρηση μέσα από τον ρόλο τους – π.χ. ως ορκωτοί ελεγκτές.

Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις θα εξασφαλίσουν φθηνό δανεισμό, ανέρχονται σε 12,7 δισ. Η τραπεζική χρηματοδότηση διαμορφώνεται περίπου στα 12,7 δισ., στα οποία περιλαμβάνονται 5 δισ. που έχει δεσμευθεί ότι θα εισφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και άλλα 500 εκατ. ευρώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Η ιδιω-τική συμμετοχή διαμορφώνεται στα 6,6 δισ., ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που θα μοχλευθούν έως το 2026 στα 32 δισ. Οπως έχει προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε πρόσφατη τοποθέτησή του στη Βουλή, σε πρώτη φάση θα διοχετευθούν 800 εκατ. στις συστημικές και άλλα 600 εκατ. στην EBRD και στην ΕΙΒ.

Τράπεζες και υπουργείο Οικονομικών έχουν συμφωνήσει ότι η ιδιωτική συμμετοχή θα μπορεί να καλυφθεί –εκτός από μετρητά– με άλλα ισοδύναμα περιουσιακά στοιχεία, όπως κτίρια, δάνεια μετόχων, ομολογίες, συμμετοχές σε άλλες εταιρείες ή ελεύθερα ακίνητα που είναι στον ισολογισμό μιας επιχείρησης. Η εισφορά σε είδος θα μπορεί να καλύψει το μισό της ιδιωτικής συμμετοχής που ανέρχεται στο 20% του επενδυτικού σχεδίου, ενώ το υπόλοιπο θα καλύπτεται υποχρεωτικά με μετρητά. Η ευελιξία αυτή, όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, δεν έρχεται σε σύγκρουση με τη δέσμευση να συνεισφέρουν και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που θέλουν να υλοποιήσουν μια επένδυση. Με δεδομένο όμως ότι η ρευστότητα των επιχειρήσεων κατευθύνεται κυρίως σε κεφάλαιο κίνησης, η «απαίτηση» για ιδία συμμετοχή σε μετρητά δεν θα πρέπει να λειτουργήσει αποτρεπτικά ή να αποτελέσει αιτία απόρριψης ενός αξιόπιστου επιχειρηματικού σχεδίου.

 

Ευγενία Τζώρτζη

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text