Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Η σχέση Ελβετίας-ΕΕ μπορεί να καταρρεύσει εάν οι συνομιλίες αποτύχουν, λέει ο Σέφκοβιτς

Η σχέση Ελβετίας-ΕΕ μπορεί να καταρρεύσει εάν οι συνομιλίες αποτύχουν, λέει ο Σέφκοβιτς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η σχέση Ελβετίας-ΕΕ μπορεί να καταρρεύσει εάν οι συνομιλίες αποτύχουν, λέει ο Σέφκοβιτς

Η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ελβετία θα μπορούσε να καταρρεύσει εάν οι διαπραγματεύσεις για τη θέση της Ελβετίας στην εσωτερική αγορά της ΕΕ αποτύχουν, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς στο περιοδικό Der Spiegel.

Οι Βρυξέλλες πιέζουν εδώ και χρόνια για μια συνθήκη που θα περιορίζει μια σειρά από διμερείς συμφωνίες και θα απαιτεί από την Ελβετία να υιοθετεί τακτικά αλλαγές στους κανόνες της ενιαίας αγοράς.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Βέρνης και του μεγαλύτερου εμπορικού της εταίρου διακόπηκαν τον Μάιο λόγω ανησυχιών σχετικά με την παραχώρηση υπερβολικής κυριαρχίας στο μπλοκ.

«Εάν οι νέες διαπραγματεύσεις δεν οδηγήσουν σε επιτυχία, οι διμερείς συμφωνίες που εξακολουθούσαν να ισχύουν θα λήγουν σταδιακά και θα καθιστούσαν τη σχέση μας παρωχημένη κάποια στιγμή», δήλωσε ο Σέφκοβιτς, ο οποίος επιβλέπει τις υποθέσεις ΕΕ-Ελβετίας, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η Ελβετία θα πρέπει να δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα συμμορφωθεί με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ εάν η Βέρνη δεσμευτεί για νέες διαπραγματεύσεις, είπε ο Σέφκοβιτς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει η Ελβετία να συμφωνήσει σε μια δυναμική ευθυγράμμιση των νόμων της με το δίκαιο της ΕΕ, ίσους όρους ανταγωνισμού, μηχανισμό επίλυσης διαφορών και τακτικές συνεισφορές σε κονδύλια της ΕΕ για τα φτωχότερα μέλη της ΕΕ.

Ο Σέφκοβιτς επανέλαβε τα αιτήματα της ΕΕ στη συνέντευξη στο Spiegel. «Πρέπει να μάθουμε επειγόντως από την Ελβετία εάν θέλει σοβαρά να διαπραγματευτεί μαζί μας», είπε.

Τον Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε την Ελβετία να καθορίσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την επίλυση των ζητημάτων της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ έως τον Ιανουάριο.

«Πρέπει να ξέρουμε για τι θέλουμε να μιλήσουμε πότε – ώστε να είναι σαφές ότι η συζήτηση δεν θα διαρκέσει 20 ή 30 χρόνια», είπε ο Σέφκοβιτς στο Spiegel.

Οι οικονομικοί δεσμοί ΕΕ-Ελβετίας διέπονται από περισσότερες από 100 διμερείς συμφωνίες που χρονολογούνται από το 1972. Μια κατάρρευση των σχέσεων με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την de facto ένταξη της Ελβετίας στην κοινή αγορά της ΕΕ που η Βέρνη επιθυμεί να διατηρήσει.

Ο Σέφκοβιτς έδωσε το παράδειγμα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, τα οποία μπορούν να πωληθούν στην ΕΕ μόνο με τη σωστή πιστοποίηση και αυτό θα ήταν αδύνατο χωρίς τις κατάλληλες συμβάσεις.

 

Πηγή: sofokleous10.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text