Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Υποχώρηση των τιμών χονδρικής ρεύματος στην Ευρώπη - 162 ευρώ η Ελλάδα και 70 ευρώ Βέλγιο-Γερμανία - Σχεδόν 60% ΑΠΕ και νερά

Υποχώρηση των τιμών χονδρικής ρεύματος στην Ευρώπη - 162 ευρώ η Ελλάδα και 70 ευρώ Βέλγιο-Γερμανία - Σχεδόν 60% ΑΠΕ και νερά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υποχώρηση των τιμών χονδρικής ρεύματος στην Ευρώπη - 162 ευρώ η Ελλάδα και 70 ευρώ Βέλγιο-Γερμανία - Σχεδόν 60% ΑΠΕ και νερά

Μεγάλες μειώσεις γνωρίζουν σήμερα οι τιμές χονδρικής ρεύματος στην Ευρώπη με το Βέλγιο να καταγράφει εντυπωσιακή πτώση της τάξης του 54% και 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα και να ακολουθεί η Γερμανία με μείωση 52.9% και τιμή στα 73.26 ευρώ/MWh.

Να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό καταγράφεται τιμή χονδρικής ρεύματος στην Ευρώπη κάτω από τα 100 ευρώ/MWh.

Σημαντική υποχώρηση είχε και η τιμή χονδρικής στην «αγορά επόμενης ημέρας» του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, φτάνοντας στα 162.16 ευρώ από 195 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη τιμή εχθές, μειωμένη δηλαδή κατά 17% περίπου.

Η μεγάλη διαφορά έναντι της χθεσινής ημέρας οφείλεται στην σημαντικά μεγαλύτερη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των Υδροηλεκτρικών στο ενεργειακό μίγμα της «ημέρας», με το μερίδιο τους να φτάνει σε 41,45% από μόλις 14% και 18,36% από 14,31%, αντίστοιχα. Ο «εξοβελισμός» των μονάδων φυσικού αερίου, από 37,79% σε 18,22%, σε συνδυασμό με την μειωμένη ζήτηση των ημερών επέδρασε σημαντικά στην μείωση της τιμής χονδρικής.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, όπου οι τιμές κυμαίνονται από 100 έως 130 ευρώ, με την Ελβετία να έχει 143 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι Ισπανία και Πορτογαλία, οι οποίες συνιστούν και τις μόνες χώρες της Ευρώπης που είδαν την τιμή χονδρικής να αυξάνεται και να φτάνει τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

Μιχάλης Μαστοράκης

 

Πηγή:energypress.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text