Αρχική | Πολιτική | Δημόσια Διοίκηση | Τάξη στο χάος της φόρο-νομοθεσίας επιχειρεί το ΥΠΟΙΚ

Τάξη στο χάος της φόρο-νομοθεσίας επιχειρεί το ΥΠΟΙΚ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τάξη στο χάος της φόρο-νομοθεσίας επιχειρεί το ΥΠΟΙΚ

Περισσότεροι από 100 νόμοι και περίπου 2.500 εγκύκλιοι, αποφάσεις και απαντήσεις της φορολογικής διοίκησης και του ΕΦΚΑ ψηφίσθηκαν και εκδόθηκαν το προηγούμενο διευρύνοντας το τέρας της πολυνομοθεσίας και της γραφειοκρατίας.

Η πανδημική κρίση ήταν η κύρια αιτία των δεκάδων νόμων που ψηφίσθηκαν το 2021 από το ελληνικό κοινοβούλιο και οι οποίοι πλέον ακυρώνουν, μεγεθύνουν  ή καταργούν διατάξεις της φορολογικής και εργατικής νομοθεσίας. Για να αναζητήσει κάποιος έναν φορολογικό νόμο και μία διάταξη  θα πρέπει να ανατρέξει την ίδια στιγμή και σε άλλους νόμους για να ενημερωθεί για το τι ακριβώς ισχύει.

Η κατάσταση πλέον έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και για τον λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο προχωρεί σε μαζική κωδικοποίηση με στόχο την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου.

Μάλιστα, η κωδικοποίηση είναι απαραίτητη αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο καθώς έτσι θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις. .

Έχουν ήδη συσταθεί ομάδες εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών, και με βάση το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχει παραδοθεί το έργο στις παρακάτω ημερομηνίες:

1) Νομοθετική Κωδικοποίηση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας: έως την 31/01/2022.

2) Νομοθετική Κωδικοποίηση Έμμεσης Φορολογίας (Διαφόρων Τελών και Άλλων έμμεσων επιβαρύνσεων φορολογικού περιεχομένου): έως την 31/03/2022.

3) Νομοθετική Κωδικοποίηση Φορολογίας Περιουσίας: έως την 30/11/2022.

4) Νομοθετική Κωδικοποίηση Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: έως την 31/05/2022.

5) Νομοθετική Κωδικοποίηση Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα : έως την 30/11/2022.

Σύμφωνα με τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης , η υλοποίηση του συνόλου της Μεταρρύθμισης για την κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων, εκτός από την παράδοση του ανωτέρω έργου των ομάδων εργασίας και της έκδοσης σχετικής δευτερογενούς νομοθεσίας και της παροχής συστήματος διαχείρισης περιεχομένου και ειδικής ιστοσελίδας για την ενημέρωση των φορολογουμένων) θα πρέπει να υλοποιηθεί εντός του 2024.

Η υλοποίηση των ανωτέρω θα συμβάλει στη μείωση του διοικητικού κόστους και του κόστους συμμόρφωσης, στη βελτίωση της αποδοτικότητας της φορολογικής αρχής και την ενίσχυση της συμμόρφωσης με την υφιστάμενη νομοθεσία.

Επίσης, θα εφαρμοστούν καινοτόμες τεχνολογίες για τη δημιουργία ενός συστήματος διαχείρισης περιεχομένου, για την παροχή εμπλουτισμένων, διασυνδεδεμένων και τυποποιημένων πληροφοριών στο οποίο θα υπάρχει πρόσβαση από κατάλληλα διαμορφωμένο ιστότοπο.

Με τον τρόπο αυτό η ενημέρωση των φορολογουμένων στην επικαιροποιημένη νομοθεσία θα είναι άμεση, έτσι ώστε να ενισχυθούν η διαφάνεια, η ασφάλεια δικαίου, η φορολογική συμμόρφωση και το επιχειρηματικό περιβάλλον. Η δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού για τη δημιουργία μιας προσβάσιμης από το κοινό ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2022.

Σημειώνεται ότι το προσεχές διάστημα ολοκληρώνονται δύο κωδικοποιήσεις που αφορούν την είσπραξη δημοσίων εσόδων, τον ΦΠΑ, την έμμεση φορολογία και τους φόρους συναλλαγών, τη φορολογία περιουσίας, τις φορολογικές διαδικασίες και τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα και τη διοικητική κωδικοποίηση της άμεσης φορολογίας (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος).

 

Προκόπης Χατζηνικολάου

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text