Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 236 | Τα κέρδη, η νομισματική πολιτική και η ψυχολογία των αγορών

Τα κέρδη, η νομισματική πολιτική και η ψυχολογία των αγορών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα κέρδη, η νομισματική πολιτική και η ψυχολογία των αγορών

 

 

 

 

 

Τα κέρδη, η νομισματική πολιτική και η ψυχολογία των αγορών

Τις μέρες αυτές, ξεκινά, σε όλο το κόσμο, η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των εισηγμένων σε χρηματιστήρια εταιριών, για τη χρήση του 2021. Φυσιολογικά, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις ΗΠΑ, αφού οι εξελίξεις στην οικονομία αυτή, είναι -σε μεγάλο βαθμό- αντιπροσωπευτικές των εξελίξεων σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες και παράλληλα, επηρεάζουν καταλυτικά το οικονομικό, αλλά και το χρηματιστηριακό κλίμα, σε όλο το κόσμο.

Έχοντας υπόψη ότι, το 2021, υπήρξε ένα έτος “αναπήδησης” των μεγεθών των πωλήσεων και των κερδών, μετά την πρωτοφανή πτώση που σημειώθηκε, κατά το 2020, λογικά, οι ανακοινώσεις των εταιριών, αναμένονται ικανοποιητικές, ενώ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, το “πλαίσιο αναφοράς” της ευρύτερης οικονομίας των ΗΠΑ, είναι ιδιαίτερα θετικό, αφού, με βάση τα στοιχεία της εφαρμογής GDP-Now (εφαρμογή του παραρτήματος της FED στην Atlanta, που υπολογίζει την εξέλιξη του ΑΕΠ σε πραγματικό χρόνο  - δείτε εδώ), εκτιμάται ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ, “τρέχει” με ετήσιο ρυθμό +6,8%, ενώ όλα τα μεγέθη που το απαρτίζουν, εξελίσσονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, ο πληθωρισμός (που για το μήνα Νοέμβριο, στις ΗΠΑ, υπολογιζόταν σε 6,8%), επιδρά αυξητικά στα μεγέθη των πωλήσεων και των κερδών των επιχειρήσεων. Βεβαίως, ο πληθωρισμός επιδρά και στο κόστος των επιχειρήσεων, όμως, εκτιμάται ότι, τα περιθώρια κέρδους εξακολουθούν να κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, όπως άλλωστε κινήθηκαν όλο το έτος.

Μετά την ύφεση και την κατάρρευση της κερδοφορίας κατά το 2020, ο ανά τρίμηνο ρυθμός αύξησης των κερδών των επιχειρήσεων, για το 2021, έφτασε στο +88,6%, στο β’ τρίμηνο του έτους. Περιορίστηκε στο 39,3% κατά το γ’ τρίμηνο (σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2020). Αναμένεται να κυμανθεί στο +20,0% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο. Σε επίπεδο έτους, για τις μετοχές του δείκτη S&P, αναμένεται μία μέση αύξηση κερδοφορίας κατά 46% (ή κέρδη ανά μετοχή $210, έναντι $139,76, με βάση τη μέθοδο υπολογισμού των κερδών, από τους αμερικανούς αναλυτές). Η εξέλιξη αυτή είναι απόλυτα ικανοποιητική και, με βάση ένα αποδεκτό -αυτή την περίοδο- δείκτη Ρ/Ε, γύρω στο 22, μπορεί να υποστηρίξει τα τρέχοντα επίπεδα τιμών του δείκτη (περί τις 4.720 μονάδες, στις 11/1/2021).

Παράλληλα, με βάση τις εκτιμήσεις για το 2022 (οι οποίες διατυπώνονται εδώ και αρκετό καιρό), αλλά και τις πρώτες εκτιμήσεις για τα έτη 2023 και 2024, υπολογίζεται ότι, τα ανά μετοχή κέρδη για τις μετοχές του S&P, θα φτάσουν: για το 2022, στα $220 (+4,8% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο), για το 2023 στα $235 (+6,8%) και για το 2024 στα $250 (+6,4%). Με άλλα λόγια, μετά τη θεαματική αύξηση του 2021, η εξέλιξη της κερδοφορίας των εταιριών, επιστρέφει στα προ της πανδημίας φυσιολογικά -και ιστορικά- επίπεδα..

Σημειώνουμε ότι, ο τομέας των προβλέψεων στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος και τα μεγέθη των εταιριών υπόκεινται σε διαρκή εκτίμηση και σε άμεσες αναθεωρήσεις, όταν απαιτείται. Συνεπώς, τα μεγέθη, “εμπεριέχουν” κάθε διαθέσιμο στοιχείο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για την οικονομία, κάτι που σημαίνει ότι, οι πρόσφατες εξελίξεις σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής, έχουν ήδη αποτυπωθεί σ’ αυτές.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν μπορεί η αγορά να εξακολουθεί να υποστηρίζει μία σχέση Ρ/Ε κοντά στο 22 (σημειώνεται ότι η σχέση αυτή, στις 11/1/2022 υπολογιζόταν στο 20,9). Αυτό εξαρτάται από το ευρύτερο κλίμα στις αγορές, αλλά και τη δυνατότητα των εταιριών να συνεχίσουν να αυξάνουν την κερδοφορία τους. Εάν οι εταιρίες κατορθώσουν να συνεχίσουν να αυξάνουν τα κέρδη τους, έστω και με τους χαμηλότερους (όπως περιγράψαμε πιο πάνω) ρυθμούς, τότε δε δημιουργείται κάποιος φόβος για να συμβεί κάτι έκτακτο και αρνητικό στις αγορές.

Πότε όμως θα μπορούσε να συμβεί το “έκτακτο και αρνητικό”; Αναφορικά με τη νομισματική πολιτική, που πάντα ήταν ένας από τους κρισιμότερους παράγοντες για την πορεία των αγορών- υπάρχουν δύο χρονικά σημεία που, το “έκτακτο και αρνητικό” θα μπορούσε να συμβεί:

α) Την περίοδο που ανακοινώνεται ή επιβεβαιώνεται η πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να μεταβάλει την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική. Η συνειδητοποίηση της αλλαγής νομισματικής πολιτικής, είναι ένα κρίσιμο σημείο. Αυτό το σημείο, ξεκίνησε πριν από περίπου ένα μήνα και ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες. Κατά τα φαινόμενα, οι αγορές άντεξαν πολύ ικανοποιητικά αυτό το πρώτο “κρίσιμο τεστ”.

β) Τις μέρες που αρχίζει να εφαρμόζεται η νέα νομισματική πολιτική, δηλαδή, όταν μεταβάλλονται τα επιτόκια, ή όταν όντως περιορίζονται ή καταργούνται τα μέτρα της “ποσοτικής χαλάρωσης”. Σ’ αυτό το σημείο θα φτάσουμε το Μάρτιο. Η αντίδραση των αγορών σε εκείνη την περίοδο, θα κριθεί από τη δυναμική που θα έχει αναπτύξει η αγορά μέχρι τότε. Η σημερινή εκτίμησή μας είναι ότι, δε θα συμβεί κάτι ιδιαίτερα σημαντικό.

Ένα άλλο κρίσιμο σημείο, μπορεί να υπάρξει στην περίπτωση που η κεντρική τράπεζα προχωρήσει σε κάποιο άλλο μέτρο, ξαφνικά. Δηλαδή, αν κάποια στιγμή προς το τέλος του έτους, αποφασιστεί μία ακόμη αύξηση επιτοκίου, ή αν σε μία από τις τρεις ανακοινωθείσες (στην ουσία έχουν ανακοινωθεί δύο, αλλά υπονοείται και άλλη μία) αυξήσεις επιτοκίου, η αύξηση είναι μεγαλύτερη του 0,25%. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι αγορές μπορεί να αντιδράσουν “άσχημα”, ακριβώς επειδή δεν τους αρέσει ο αιφνιδιασμός. Και συνήθως, στις δύο τελευταίες δεκαετίες, οι κεντρικές τράπεζες αποφεύγουν να αιφνιδιάσουν τις αγορές.

Γενικά, το να αυξηθούν τα επιτόκια στο 0,75% ή ακόμη και σε πάνω από 1,00%, δεν είναι κάτι “τρομερό” και ούτε είναι κάτι που δεν το αντέχει η οικονομία των ΗΠΑ, ή αντίστοιχες αυξήσεις, οι άλλες οικονομίες. Και οι αγορές, στο παρελθόν, πάντα λειτουργούσαν -και ανέβαιναν- με πολύ ψηλότερα επιτόκια. Η παρούσα κατάσταση των πραγμάτων και η λογική, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, δεν υπάρχει λόγος μεγάλης ανησυχίας.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text