Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Βιομηχανία μετάλλου: Έκκληση σε ΕΕ για μέτρα μείωσης ενεργειακού κόστους

Βιομηχανία μετάλλου: Έκκληση σε ΕΕ για μέτρα μείωσης ενεργειακού κόστους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Βιομηχανία μετάλλου: Έκκληση σε ΕΕ για μέτρα μείωσης ενεργειακού κόστους

Ανυπολόγιστη ζημιά στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πράσινη συμφωνία και την εξασφάλιση αυτάρκειας σε κρίσιμες πρώτες ύλες θα έχει η μη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ενέργεια υποστηρίζει με χθεσινή επιστολή της προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η διοίκηση της Eurometaux, που εκπροσωπεί τους ισχυρότερους παραγωγούς μετάλλων στην Ευρώπη.

Στην επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν και σειρά Επιτρόπους, η Eurometaux στην οποία συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς η Μυτιληναίος και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (όμιλος Βιοχάλκο), επισημαίνεται πως «η τρέχουσα κρίση ηλεκτρικής ενέργειας έχει ήδη οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου περικοπές και προσωρινά κλεισίματα σε ολόκληρο τον κλάδο μας, ο οποίος επηρεάζεται περισσότερο σήμερα. Ανησυχούμε βαθύτατα που η Ευρώπη κινδυνεύει τώρα να εισέλθει σε μια δεκαετία επαναλαμβανόμενων αυξήσεων των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και ζητάμε από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις να παράσχουν ένα λεπτομερές και συγκεκριμένο πακέτο μέτρων για την πρόληψη της αποβιομηχάνισης σε στρατηγικές βιομηχανίες».

Όπως υποστηρίζει η διοίκηση της Eurometaux, «μετά τον τετραπλασιασμό των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, πάνω από τα μισά εργοστάσια παραγωγής αλουμινίου και μεταλλουργίες της ΕΕ λειτουργούν σήμερα με μειωμένη δυναμικότητα ή έχουν προσωρινά κλείσει, μαζί με σημαντική μείωση της παραγωγής πυριτίου. Η ΕΕ έχει χάσει προσωρινά 650.000 τόνους πρωτογενούς δυναμικότητας αλουμινίου: περίπου το 30% της συνολικής της. Οι κατάντη βιομηχανίες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος υλικών και το χάσμα προσφοράς της Ευρώπης πρέπει να γεφυρωθεί με εισαγωγές, συχνά με υψηλότερο αποτύπωμα».

Οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών υποστηρίζουν πως «χωρίς ισχυρότερη δράση της ΕΕ και των κρατών μελών, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος περαιτέρω περικοπών και κλεισίματος στον τομέα μας, εις βάρος των στρατηγικών στόχων αυτονομίας της Ευρώπης, ενώ άλλοι σημαντικοί κλάδοι έντασης ενέργειας θα αποθαρρυνθούν από την επένδυση στην ηλεκτρική ενέργεια ώστε να περιορίσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα».

Τα μέτρα που προτείνονται

Στον κατάλογο των άμεσων μέτρων που προτείνει η Eurometaux περιλαμβάνονται η χρήση των εθνικών στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου για τη σταθεροποίηση της αγοράς, η διατήρηση των τιμών στα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε λογικά επίπεδα, η ταχεία ανάπτυξη ενός πλαισίου έκτακτης κρατικής βοήθειας που θα παρέχει σαφείς όρους και κανόνες που επιτρέπουν στα κράτη – μέλη να αναλάβουν γρήγορη δράση για να βοηθήσουν τις εθνικές βιομηχανίες κατά τη διάρκεια κρίσεων υψηλών τιμών ενέργειας (αντίστοιχου με το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για τον COVID-19), η μείωση των φόρων και των τελών στην ηλεκτρική ενέργεια για τις πιο ενεργοβόρες επιχειρήσεις, κ.α. Μεσοπρόθεσμα προτείνεται η ενθάρρυνση σχεδίων που υποστηρίζουν τις διμερείς συμφωνίες αγοράς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) ειδικά για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, καθώς και διατήρηση επαρκούς ποσότητας εφεδρικής χωρητικότητας στο δίκτυο.

Οι βιομηχανίες υπενθυμίζουν πως η βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ αναγνωρίζει ότι η Πράσινη Συμφωνία «θα απαιτήσει μέταλλα σε μεγαλύτερους όγκους για την παροχή αλυσίδων αξίας καθαρής ενέργειας, όπως μπαταρίες, ηλεκτρικά οχήματα, ανεμογεννήτριες, ηλιακούς συλλέκτες και υποδομές δικτύου. Η Ευρώπη πρέπει όχι μόνο να διατηρήσει την υπάρχουσα βάση εφοδιασμού της σε μέταλλα για να ανταποκριθεί σε αυτή τη ζήτηση με βιώσιμο τρόπο, αλλά και να δημιουργήσει θετικές επιχειρηματικές συνθήκες για επενδύσεις σε επιπλέον ικανότητα επεξεργασίας για μέταλλα που χρησιμοποιούνται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Περικοπές και λουκέτα

Στην Eurometaux υποστηρίζουν πως ενώ οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, οι ευρωπαίοι παραγωγοί έχουν πληγεί περισσότερο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι βιομηχανίες στις περισσότερες χώρες εκτός Ευρώπης επωφελούνται από ρυθμιζόμενα τιμολόγια που ορίζονται από τις τοπικές κυβερνήσεις ή επωφελούνται από ευνοϊκές συμφωνίες αγοράς ενέργειας που τις αντισταθμίζουν από την πρόσφατη αύξηση των τιμών. Οι επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές εταιρείες «θα επιδεινωθούν περαιτέρω εάν οι σημερινές υψηλές τιμές αρχίσουν να επηρεάζουν την ικανότητά μας να διαπραγματευόμαστε ανταγωνιστικά μακροπρόθεσμα συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας».

Στην επιστολή αναφέρονται και συγκεκριμένα παραδείγματα εταιρειών που έχουν ήδη περιορίσει την παραγωγή ή έχουν κλείσει μονάδες ενώ έχουν προχωρήσει και σε απολύσεις προσωπικού. Πρόκειται για εταιρείες όπως η Glencore (σε μονάδα της Ιταλίας), η βουλγαρική KCM (έκλεισε), η Nyrstar (Ολλανδία, Γαλλία και Βέλγιο) που είτε έχει κλείσει εργοστάσια, είτε έχει περιορίσει ώρες λειτουργίας.

Στον τομέα του αλουμινίου «πάνω από τα μισά από τα χυτήρια αλουμινίου της Ευρώπης μας έχουν επηρεαστεί από τις κρίσεις ηλεκτρικής ενέργειας». Εταιρείες όπως η ολλανδική Aldel, η πολυεθνική Alcoa, η Alro, (η μοναδική μονάδα παραγωγής αλουμινίου της Ρουμανίας) μείωσε την παραγωγή της κατά 60% και μόνο 2 στις 5 μονάδες παραγωγής θα λειτουργήσουν το 2022. Οι μειώσεις προσωπικού στο εργοστάσιο αλουμινίου και αλουμίνας ανέρχονται σε 800 εργαζόμενους. Τα συνδικάτα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της απόφασης την περασμένη εβδομάδα.

Το μεταλλουργείο AIP στη Δουνκέρκη, το μεγαλύτερο μεταλλουργείο στην ΕΕ με ετήσια δυναμικότητα περίπου 285.000 τόνων, μείωσε την παραγωγή κατά 15%. Δεν έχουν προγραμματιστεί άμεσες απολύσεις, αλλά οι προσωρινοί εργαζόμενοι στέλνονται στα σπίτια τους. Το εργοστάσιο έχει χάσει περίπου 20 εκατ. ευρώ από τις αρχές Νοεμβρίου και ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω περικοπές. Η Slovalco στη Σλοβακία ανακοίνωσε περικοπή 40% της παραγωγής. Η περικοπή αντιστοιχεί σε ετήσια μείωση κατά 35.000 τόνους αλουμινίου. «Εάν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες, το μεταλλουργείο, το οποίο είναι ένα από τα νεότερα και πιο αποτελεσματικά στην Ευρώπη, θα κλείσει οριστικά» αναφέρεται στην επιστολή.

 

Πηγή:powergame.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text