Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ελληνικό – Lamda: Πλησιάζει η ώρα των αναδόχων για έργα 500 εκατ. ευρώ

Ελληνικό – Lamda: Πλησιάζει η ώρα των αναδόχων για έργα 500 εκατ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ελληνικό – Lamda: Πλησιάζει η ώρα των αναδόχων για έργα 500 εκατ. ευρώ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία που προωθεί η Lamda Development για την τελική αξιολόγηση των προσφορών και την ανάδειξη των αναδόχων για το αρχικό «πακέτο» έργων στην έκταση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό καθώς μέσα στο προσεχές διάστημα, στις αρχές με μέσα Φεβρουάριου (αν δεν επισπευσθούν περαιτέρω οι διεργασίες), αναμένονται εξελίξεις τόσο στον διαγωνισμό για τις πρώτες υποδομές, ύψους περίπου 300 - 350 εκατ. ευρώ, όσο και σε σχέση με τον πύργο κατοικιών «Marina Tower».

Κατ’ αρχάς, και σε σχέση με τις υποδομές της πρώτης φάσης, τα σχήματα που έδωσαν το παρών κλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες να αναπτύξουν και να αναλύσουν στους ανθρώπους της Lamda τις τεχνικές προσφορές τους, δηλαδή πως θα κατασκευάσουν τις αρχικές υποδομές που απαιτούνται. Οι υποδομές της α' φάσης περιλαμβάνουν έργα όπως η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, έργα στο Μητροπολιτικό Πάρκο, οδικά δίκτυα και δίκτυα υποδομών, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, έργα στην παράκτια ζώνη κ.α. Διαδικασία που έλαβε χώρα τις προηγούμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν δοθεί από τα τέλη του 2021 οι οικονομικές προσφορές από τις ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ – Archirodon, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το σχήμα Intrakat – Μυτιληναίου (και την κυπριακών συμφερόντων Wade Adams), με κάποια σενάρια, τα οποία όμως δεν είναι εφικτό να επιβεβαιωθούν, να φέρνουν την πρώτη να έχει καταθέσει και την χαμηλότερη πρόταση. Πλην όμως, αυτό δεν επιβεβαιώνεται, ούτε από την εταιρεία ανάπτυξης του project, ούτε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, άλλωστε, μπορεί να μην παίξει τον καθοριστικό ρόλο.

Γιατί πρέπει να σημειωθεί, δεδομένου πως έχουμε να κάνουμε με ιδιωτικό φορέα και όχι με δημόσιο, ότι το ύψος της οικονομικής προσφοράς δεν αποτελεί και τον μοναδικό ή έστω τον βασικότερο λόγο ανάδειξης «νικητή», δηλαδή δεν κινείται ο διαγωνισμός στη λογική ενός «αρχικού μειοδότη» που εφόσον πληροί και τις τεχνικές προδιαγραφές και δεν προκύψουν ενστάσεις ανακηρύσσεται και τελικός ανάδοχος. Κατά πληροφορίες, ο ανάδοχος θα οριστεί και μέσω της τεχνικής του πρότασης, δηλαδή να αποδείξει όχι απλά την τεχνική του επάρκεια αλλά και τον τρόπο και χρόνο κατασκευής των υποδομών.

Κατά πόσο η Lamda, στα πρότυπα άλλων φορέων, ζητήσει βελτιωμένο τίμημα, δηλαδή να εκκινήσει και διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης με τα κατασκευαστικά σχήματα, είναι ένα σενάριο που κυκλοφόρησε στην αγορά αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν βρει εφαρμογή.

Από κει και πέρα, μέσα στο προσεχές διάστημα, και μάλλον μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τις υποδομές, θα υπάρξουν εξελίξεις και αναφορικά με τον πύργο κατοικιών «Marina Tower» (ύψους 250 εκατ. ευρώ συνολικά, μαζί με το κατασκευαστικό κομμάτι). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 4 αρχικώς φερόμενα ως ενδιαφερόμενα γκρουπ (Besix - Archirodon, ΑΒΑΞ – Rizzani, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ACC, Intrakat – Bouygues) σε πρώτη φάση θα αναλάβουν τον ρόλο του άτυπου construction και design manager που θα συνεργαστεί με τη Lamda, για χρονικό διάστημα μερικών μηνών, σε συγκεκριμένες διαδικασίες δίχως αυτό να σημαίνει ότι θα αναλάβει το ίδιο γκρουπ και την κατασκευή. Όμως, εφόσον η συνεργασία κυλήσει ομαλά είναι πολύ πιθανό να αναλάβει και την ανέγερση του πύργου στο επόμενο στάδιο.

Να σημειωθεί ότι σε επόμενο στάδιο η Lamda θα κληθεί να ξεκινήσει διαγωνιστικές διαδικασίες και για άλλες υποδομές, όπως για παράδειγμα οι αθλητικές εγκαταστάσεις, που μοιάζουν ως πιο ώριμο project, αλλά ακολούθως και έργα κατοικιών, για εμπορικές χρήσεις κ.α.

Ωστόσο, ήδη έχει εκκινήσει μία ακόμα διαδικασία που σχετίζεται με το ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του project και την οποία ανέμενε η αγορά, δηλαδή την ανάθεση, από πλευράς ελληνικού δημοσίου, υπηρεσιών παρακολούθησης του έργου σε εξειδικευμένο σύμβουλο. Προ ημερών μόλις, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προχώρησε σε Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών για την Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου Υλοποίησης για την Παρακολούθηση της Εφαρμογής του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.

Ειδικότερα, καλεί ενδιαφερόμενες εταιρείες, ή κοινοπραξίες ή ενώσεις εταιρειών, με αποδεδειγμένη εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία στον τομέα της ανάπτυξης και υλοποίησης σύνθετων έργων μεγάλης κλίμακας που αφορούν σε ακίνητα και υποδομές, να υποβάλλουν προσφορές για το έργο της παρακολούθησης της εφαρμογής του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.

Η διάρκεια της σύμβασης μεταξύ του Συμβούλου και του ΤΑΙΠΕΔ θα λήξει στις 25.06.2026, δηλαδή στην πέμπτη χρονιά από την υπογραφή της μεταβίβασης μετοχών από το Ταμείο στην εταιρεία «Ελληνικό Α.Ε.» (έγινε τον Ιούνιο του 2021), με δυνατότητα μονομερούς παράτασης από το ΤΑΙΠΕΔ για άλλους έξι μήνες.

Ο μέγιστος διαθέσιμος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, συν ΦΠΑ, άρα κοντά στα 2,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, το ανώτατο ποσό για την αποζημίωση τυχόν δαπανών του Συμβούλου κατά την παροχή είναι 200.000 ευρώ. Οι προσφορές πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν γνώση και εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού και εκπόνησης σύνθετων αναπτυξιακών έργων μεγάλης κλίμακας σε ακίνητα και υποδομές, σε θέματα συντονισμού, επίβλεψης και παρακολούθησης της υλοποίησης σύνθετων επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων, καθώς και γνώση και εξειδίκευση στον τομέα της κείμενης ελληνικής πολεοδομικής, χωροταξικής, περιβαλλοντικής και επενδυτικής νομοθεσίας,  και ειδικότερα της νομοθεσίας  που διέπει την χωροθέτηση και ανάπτυξη του  Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά. Όπως δε σημειώνεται, «Εξειδικευμένη εμπειρία στην παρακολούθηση διεθνών πρακτικών και τάσεων που επικρατούν σε θέματα αστικής ανάπτυξης μεγάλων πόλεων θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν¨.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, το γενικό πεδίο των υπηρεσιών σχετίζεται με την παροχή παρακολούθησης και συντονισμού, την παροχή εξειδικευμένης τεχνικής συνδρομής και βοήθειας, την παροχή χρηματοοικονομικών και νομικών συμβουλών, καθώς και την επίβλεψη και παρακολούθηση όλων των σχετικών με τα έργα χρονοδιαγραμμάτων και ορόσημων, από την έναρξη της ανάθεσης έως την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου Χρηματοδότησης του έργου. Ο Σύμβουλος υποχρεούται να προετοιμάσει και να παραδώσει περιοδικές εκθέσεις και γνωμοδοτήσεις σχετικά με την εξέλιξη του project σε τριμηνιαία βάση.

Οι τεχνικές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν: την παρακολούθηση των Επενδυτικών Υποχρεώσεων Α' Περιόδου Χρηματοδότησης και εκτέλεσης εργασιών σε υποδομές που πρέπει να ολοκληρωθούν σε σχέση με την προσπάθεια για την υλοποίηση του 80% των εργασιών αυτών τα πρώτα δώδεκα χρόνια, την παρακολούθηση έργων και υποδομών δημοσίου συμφέροντος εκτιμώμενου προϋπολογισμού ύψους 1,5 δισ. ευρώ με προτεραιότητα σε αυτά που πρέπει να ολοκληρωθούν και να υλοποιηθούν εντός των πέντε ετών της Πρώτης Χρηματοδοτικής Περιόδου, την παρακολούθηση και αξιολόγηση της προόδου και εκτέλεσης των εργασιών και των υποδομών κατά την Πρώτη Περίοδο Χρηματοδότησης σε σχέση με τις προτεραιότητες, τη φάση και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπονται στο Σχέδιο Ανάπτυξης, την τεχνική αναθεώρηση και αξιολόγηση τυχόν πιθανών αλλαγών, τροποποιήσεων ή/και καθυστερήσεων του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης, την τεχνική επισκόπηση, αξιολόγηση και παρακολούθηση της εξέλιξης των τμημάτων του Μητροπολιτικού Πάρκου κατά την Πρώτη Περίοδο Χρηματοδότησης των Επενδυτικών Υποχρεώσεων κ.α.

Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: την έρευνα και αξιολόγηση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων (δεδομένα με έμφαση, μεταξύ άλλων, στον κύκλο εργασιών, τον ισολογισμό, τα πάγια στοιχεία ενεργητικού και την καθαρή θέση κάθε θυγατρικής που μπορεί να ιδρυθεί από τον Επενδυτικό Φορέα για κάθε έργο και υποέργο), την αναλυτική οικονομική παρακολούθηση της υλοποίησης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, οικονομικό έλεγχο τυχόν αλλαγών, τροποποιήσεων ή/και καθυστερήσεων του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης σε σχέση με τις Επενδυτικές Υποχρεώσεις κατά την Πρώτη Περίοδο χρηματοδότησης, την επανεξέταση και αξιολόγηση της εκτέλεσης του Επιχειρηματικού Σχεδίου και των παραδοχών του με παραμέτρους που αφορούν στο κόστος κατασκευής, λειτουργίας και άλλες δαπάνες, την παρακολούθηση από οικονομική άποψη των Επενδυτικών Υποχρεώσεων κατά την Πρώτη Χρηματοδοτική Περίοδο, την οικονομική ανασκόπηση και αξιολόγηση για οποιαδήποτε πιθανή μεταβίβαση και πώληση μεριδίων κ.α.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

 

Πηγή:insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text