Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Citi: Overweight στις ευρωπαϊκές τράπεζες - Οι τρεις λόγοι που θα στηρίξουν ένα ράλι διαρκείας

Citi: Overweight στις ευρωπαϊκές τράπεζες - Οι τρεις λόγοι που θα στηρίξουν ένα ράλι διαρκείας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τα τρία τελευταία μεγάλα ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζών απέτυχαν λόγω της πτώσης των ονομαστικών και πραγματικών αποδόσεων, των υπερβολικών αποτιμήσεων, της επιπεδοποίησης στις καμπύλες αποδόσεων και της μειωμένης κερδοφορίας. Αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, όπως τονίζει η Citi. Οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed και της ΕΚΤ στη συνέχεια θα διατηρήσουν τις αποδόσεις των ομολόγων σε ανοδική τροχιά, οι αποτιμήσεις είναι φθηνές και η βελτίωση στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων RoTE θα είναι βιώσιμη. Η πιο απότομη καμπύλη αποδόσεων στην Ευρώπη θα είναι υποστηρικτική. Για όλους αυτούς τους λόγους, η αμερικανική τράπεζα παραμένει overweight στις μετοχές και στους κλάδους "αξίας" γενικότερα.

Οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν πλέον ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει δύο φορές τον χρόνο τα επιτόκια, το διάστημα 2023-2025. Η Fed αναμένεται να αυξήσει τέσσερις φορές φέτος και τρεις φορές το επόμενο έτος. Ιστορικά, η πιο "σφιχτή" νομισματική πολιτική και από τις δύο βοήθησε τις τράπεζες να υπεραποδώσουν, όπως επισημαίνει.

Οι λόγοι που θα οδηγήσουν σε ράλι διαρκείας

Πιο αναλυτικά, κατά την αμερικανική τράπεζα, αν και οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ήδη "τρέξει" έντονα από τα πρόσφατα χαμηλά τους, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που στηρίζουν και θα στηρίξουν την περαιτέρω εντυπωσιακή τους απόδοση, αντίθετα με αυτό που συνέβη κατά τα πιο πρόσφατα "επεισόδια" ανόδου τα οποία αποτυπώνονται στο γράφημα που ακολουθεί.

Citi: Overweight στις ευρωπαϊκές τράπεζες - Οι τρεις λόγοι που θα στηρίξουν ένα ράλι διαρκείας

1) Υψηλότερες Ονομαστικές Αποδόσεις

Οι επιδόσεις του τραπεζικού κλάδου συνδέονται στενά με το επίπεδο των αποδόσεων των ομολόγων, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Η έναρξη ενός κύκλου σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών συνδέεται συνήθως με υψηλότερες αποδόσεις των 10ετών ομολόγων. Πράγματι, οι αναλυτές στρατηγικής της Citi αναμένουν μια μέτρια άνοδο των αποδόσεων μακροπρόθεσμων τίτλων το 2022. Προβλέπουν την απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ να κινείται στο 2% και των γερμανικών bunds στις +15 μονάδες βάσης έως το α’ τρίμηνο του 2023. Σύμφωνα με την ιστορία, αυτό υποδηλώνει άλλη μια υπεραπόδοση 10% από τον κλάδο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Όπως επισημαίνει, τα προηγούμενα ράλι κατέρρευσαν από την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων. Αυτή τη φορά ωστόσο, οι αποδόσεις θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

2) Οι υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις οδηγούν το rotation στην "αξία"

Οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων (οι αποδόσεις που λαμβάνουν υπόψη και τον πληθωρισμό) υπήρξαν ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας στήριξης των μετοχών και των κλάδων "αξίας" έναντι αυτής της "ανάπτυξης". Οι τράπεζες συμβάλλουν στην προώθηση του trade της "αξίας" στην Ευρώπη, ενώ τα αγαθά πολυτελείας και η τεχνολογία οδηγούν το trade "ανάπτυξης". Η πρόσφατη αύξηση των πραγματικών αποδόσεων βοήθησε στο rotation της τάξης το 12% από τα growth trades στα value trades και οι προβλέψεις της Citi συνεπάγονται περαιτέρω υπεραπόδοση 10% στην "αξία".

Το τελευταίο ανάλογο rotation στις αρχές του 2021 ήταν παρόμοιου μεγέθους (17% υπεραπόδοση). Αυτό ωστόσο κατέρρευσε από την ανατροπή στις πραγματικές αποδόσεις. Αυτή τη φορά τα πράγματα ωστόσο είναι διαφορετικά καθώς οι αυξήσεις της Fed και η μείωση του QE ωθούν τις πραγματικές αποδόσεις ολοένα και υψηλότερα. Η Citi αναμένει περαιτέρω άνοδο κατά 40 μονάδες βάσης στις πραγματικές αποδόσεις αυτή τη φορά.

Όπως επισημαίνει, oι υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις θα "χτυπήσουν" περισσότερο τους ακριβούς κλάδους όπως τα είδη πολυτελείας και η τεχνολογία, όπου το 80% του P/E τους μπορεί να εξηγηθεί από το επίπεδο των πραγματικών αποδόσεων. Αν οι πραγματικές αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ αυξηθούν στο -0,25%, όπως προβλέπει, αυτό συνεπάγεται de-rating και των δύο κλάδων. Αντίθετα, οι φθηνοί κλάδοι όπως οι τράπεζες θα είναι πολύ λιγότερο ευαίσθητοι στην αύξηση των πραγματικών αποδόσεων.

3) Χαμηλές αποτιμήσεις

Παρά το ράλι της τάξης του 100%, οι τράπεζες στην Ευρώπη διαπραγματεύονται με P/E στο μόλις 9x σε ορίζοντα 12μήνου. Αυτό εξακολουθεί να είναι 15% κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο και 25% κάτω από τις κορυφές που έληξαν τα δύο τελευταία μεγάλα ράλι. Ο κλάδος φαίνεται πολύ φθηνός σε σχέση με τη συνολική αγορά, όπως σημειώνει η Citi, και διαπραγματεύονται με discount ρεκόρ 44%.

Όπως καταλήγει η αμερικανική τράπεζα η διαφορά σε σχέση με τα άλλα ράλι του πρόσφατου παρελθόντος είναι πως αυτή τη φορά οι αποτιμήσεις των τραπεζών παραμένουν φθηνές. Αναμένεται σταθερή αύξηση των προ προβλέψεων κερδών του κλάδου της τάξης του  8% ετησίως για το 2022-2023. Αυτό θα οδηγήσει σε βελτίωση του RoTE από 5,7% το 2020 σε 10,3%.

Παράλληλα, ενόψει της βελτιωμένης προοπτικής κερδών, της ισχυρής ποιότητας περιουσιακών στοιχείων και της σαφήνειας των ρυθμιστικών προοπτικών, η Citi πιστεύει ότι η αγορά υποτιμά την ικανότητα του κλάδου να επιστρέψει κεφάλαια είτε με τη μορφή μερισμάτων είτε με εξαγορές.

Προς το παρόν εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα επιστρέψουν 81 δισ. ευρώ κεφαλαίων το 2022, μέσω μερισμάτων (45 δισ. ευρώ) και εξαγορών (36 δισ. ευρώ), γεγονός που συνεπάγεται συνολική απόδοση 9,5%.

 

Ελευθερία Κούρταλη

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text