Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τι σηματοδοτεί η είσοδος της Coca-Cola HBC στην αιγυπτιακή αγορά – Οι στόχοι

Τι σηματοδοτεί η είσοδος της Coca-Cola HBC στην αιγυπτιακή αγορά – Οι στόχοι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι σηματοδοτεί η είσοδος της Coca-Cola HBC στην αιγυπτιακή αγορά – Οι στόχοι

Την είσοδό της σε μια πολλά υποσχόμενη αγορά, όπως είναι η αιγυπτιακή, σηματοδοτεί για την Coca-Cola HBC η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Coca-Cola Bottling Company of Egypt.

Με ένα σημαντικό deal που ανακοινώθηκε τον περασμένο Αύγουστο και ολοκληρώθηκε επισήμως χθες, η Coca-Cola HBC διασφαλίζει το «εισιτήριο» εισόδου της σε μια χώρα με πληθυσμό άνω των 100 εκατομμυρίων, διεκδικώντας με αξιώσεις ισχυρά μερίδια αγοράς και θέτοντας τα θεμέλια για εδραίωση της παρουσίας της στην αφρικανική αγορά. Η αιγυπτιακή αγορά είναι, άλλωστε, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μη αλκοολούχων ποτών έτοιμων προς κατανάλωση στην Αφρική κατ' όγκο, μετά την αγορά της Νιγηρίας.

Ήταν στις 12 Αυγούστου του 2021 όταν ανακοινώθηκε η εξαγορά της Coca-Cola Bottling Company of Egypt από την Coca-Cola HBC, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Coca-Cola HBC, Zoran Bogdanovic να δηλώνει «ενθουσιασμένος που καλωσορίζει την Coca-Cola Bottling Company of Egypt στην ομάδα μας. Βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες στην επιχείρηση, η οποία μπορεί να ανοίξει σημαντικές ευκαιρίες στην κατηγορία των μη αλκοολούχων ποτών στην Αίγυπτο. Με τις εξαιρετικές μας εκτελεστικές δυνατότητες, την εμπορική μας τεχνογνωσία και την κορυφαία προσέγγιση παγκοσμίως για τη βιωσιμότητα και τις κοινότητες, πιστεύουμε ότι υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για τη δημιουργία αξίας για όλους τους ενδιαφερόμενους».

Σε δύο φάσεις η εξαγορά

Πριν από μερικές ημέρες και συγκεκριμένα στις 13 Ιανουαρίου, η Coca-Cola HBC ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς από την εξ ολοκλήρου θυγατρική της, Coca-Cola HBC Holdings BV του 52,7% της Coca-Cola Bottling Company of Egypt από την MAC Beverages Limited έναντι τιμήματος ύψους 304 εκατ. δολαρίων.

Χθες, ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της εξαγοράς από την CCH Holdings επιπλέον 42% της Coca-Cola Bottling Company of Egypt, έναντι τιμήματος ύψους 123 εκατ. δολαρίων, ανεβάζοντας τη συνολική ιδιοκτησία της CCH Holdings στην αιγυπτιακή εταιρεία στο 94,7%.

Η χθεσινή ανακοίνωση επιβεβαιώνει πως τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί, αφού η εταιρεία είχε προβλέψει πως το το deal στην αιγυπτιακή αγορά θα ολοκληρωνόταν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, όπως και έγινε.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο Abdul Galil Besher, ο σημερινός εκτελεστικός πρόεδρος της Coca-Cola Bottling Company of Egypt, θα παραμείνει ως μη εκτελεστικός πρόεδρός της. Να σημειωθεί εδώ ότι η αιγυπτιακή εταιρεία ιδρύθηκε το 1994 από την κοινοπραξία της The Coca-Cola Company και της MAC Beverages.

Επένδυση 1 δισ. δολαρίων σε ορίζοντα πενταετίας

Τα σχέδια της Coca-Cola HBC στην αιγυπτιακή αγορά εμφανίζονται αρκετά φιλόδοξα, αφού δρομολογείται μεγάλη επένδυση ύψους 1 δισ. δολαρίων σε ορίζοντα πενταετίας.

Όπως ανέφερε τον περασμένο Δεκέμβριο το δελτίο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Mostafa Madbouly είχε συνάντηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Coca-Cola HBC, προκειμένου να συζητήσουν «τα σχέδια της εταιρείας για την πραγματοποίηση επένδυσης ύψους 1 δισ. δολαρίων στην αιγυπτιακή αγορά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, μετά την εξαγορά της Coca-Cola Αιγύπτου».

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες – και παρουσία εκπροσώπων της αιγυπτιακής εταιρείας – ο Madbouly εξέφρασε την προθυμία της αιγυπτιακής κυβέρνησης να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη στον ιδιωτικό τομέα «λόγω του ρόλου του στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης», ενώ εξήρε τις επιτυχημένες επενδύσεις της Coca-Cola στην αιγυπτιακή αγορά.

Αυξημένα τα οικονομικά μεγέθη τρίτου τριμήνου

Για το τρίτο τρίμηνο χρήσης η Coca-Cola HBC ανακοίνωσε αύξηση 17,1% στα καθαρά της έσοδα, καθώς και επιτάχυνση της ανάπτυξης σε διετή βάση, κατά 16,8% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Όπως επισημαίνεται στα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, μέσω της στοχευμένης υλοποίησης της στρατηγικής της η εταιρεία αποκόμισε τα οφέλη της καλοκαιρινής περιόδου, επωφελούμενη από το εκ νέου άνοιγμα του καναλιού της εκτός σπιτιού κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα, επιτεύχθηκε αύξηση του μεριδίου αγοράς κατά 70 μονάδες βάσης στα έτοιμα προς κατανάλωση μη αλκοολούχα αναψυκτικά κατά το εννεάμηνο του 2021, ενώ η αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 13,1% στηρίχθηκε στις κατηγορίες προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου προϊόντων 24ωρης/7ήμερης κατανάλωσης: ανθρακούχα αναψυκτικά 13,1%, ανθρακούχα αναψυκτικά με χαμηλή ή μηδενική ζάχαρη 54,6%, ανθρακούχα αναψυκτικά για ενήλικες 27,5% και ποτά ενέργειας 29,4%.

Στην Ελλάδα οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν στο μέσο επίπεδο του εύρους 20%-30%. Οι επιδόσεις υποστηρίχθηκαν από τις τάσεις στον τουρισμό, οι οποίες εξελίχθηκαν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν και από τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στα ταξίδια κατά την καλοκαιρινή περίοδο, γεγονός που ωφέλησε εξίσου τα κανάλια κατανάλωσης εκτός και εντός σπιτιού. Σημειώθηκε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά περίπου 30% στην κατηγορία των μη ανθρακούχων αναψυκτικών και κατά το μέσο επίπεδο του εύρους 10%-20% στα ανθρακούχα αναψυκτικά, κυρίως λόγω των επιδόσεων της Coke Zero και των αναψυκτικών για ενήλικες.

Στις αναπτυσσόμενες αγορές, οι όγκοι πωλήσεων στο τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν ελαφρώς σε σχέση με το 2019, παρά την επίδραση από το φόρο ζάχαρης στην Πολωνία, ενώ στις αναδυόμενες αγορές, διατηρήθηκε η ισχυρή δυναμική στη Νιγηρία και τη Ρωσία.

 

Μαρίνα Φούντα

Πηγή: insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text