Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Μυτιληναίος: Ξεκινά η συγκέντρωση στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα

Μυτιληναίος: Ξεκινά η συγκέντρωση στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μυτιληναίος: Ξεκινά η συγκέντρωση στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα

Εκρηκτική αύξηση της κερδοφορίας εν μέσω αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων, που επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της διοίκησης και δημιουργεί βάση για τις επόμενες κινήσεις του ομίλου, ανακοίνωσε η Mytilineos, ενώ παράλληλα προανήγγειλε τη συνέχιση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, με στόχο την αύξηση της εσωτερικής αξίας, θέτοντας το έδαφος για ανοδική πορεία και το 2022.

Με πάνω από τα 260 εκατ. ευρώ και τζίρο 2,6 δισ. η Mytilineos δείχνει ότι διαθέτει μεγέθη που θα της επιτρέπουν όχι μόνο να αντέξει στην κρίση αλλά να επωφεληθεί απ αυτή. Ο πρόεδρος κα CEO της εταιρίας, Βαγγέλης Μυτιληναίος, μάλιστα, προανήγγειλε ένα ακόμη πιο δυναμικό 2022 κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση πλήττει Ελλάδα και Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, ο Βαγγέλης Μυτιληναίος προανήγγειλε,  εμμέσως πλην σαφώς, χρεοκοπίες εταιριών ενέργειας και έναρξη του κύκλουσυγκέντρωσης στην αγορά.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ευάγγελος Mυτιληναίος, μιλώντας χθες το απόγευμα στους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών του 2021, υπογράμμισε ότι το 2022 θα είναι πιο επιτυχημένο από το 2021 και επιβεβαίωσε την αρχική πρόβλεψη του για διπλασιασμό της κερδοφορίας στο τρέχον έτος, σε σχέση με το 2020, σε ένα περιβάλλον που παραμένει ρευστό και εφόσον δεν υπάρξουν άλλα γεγονότα. Μάλιστα, όπως τόνισε, «εργαζόμαστε όλοι ακόμα και να ξεπεράσουμε αυτό το ποσό».

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, ο Βαγγέλης Mυτιληναίος προειδοποίησε για αναταράξεις, ξεκαθαρίζοντας ότι η πράσινη μετάβαση θα είναι ακριβή και θα διαρκέσει αρκετά. «Θα επιβιώσουν μόνον οι εταιρίες που θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν των δυσκολιών. Και η Mytilineos απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει».

Η δήλωση αυτή του βαγγέλη Μυτιλιναίου ανοίγει τη σπέκουλα για χρεοκοπίες και συγκέντρωση στον τομέα της ενέργειας και στην Ελλάδα, φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εξαιτίας της κρίσης.

Η Mytilineos έχει καταφέρει να καταστεί εταιρία αξίας και ανάπτυξης, ένας ιδανικός συνδυασμός σπάνιος για τις παγκόσμιες αγορές, επισήμανε ο κ. Mυτιληναίος. Σήμερα οι εταιρίες είναι είτε Growth (αυτές που επανεπενδύουν τα κέρδη τους, αναπτύσσονται συνέχεια και με ταχύτητα), είτε Stock Value (χαμηλότερου ρίσκου, που δίνουν μέρισμα στους μετόχους, σαν ομόλογο που αποφέρει συνεχώς απόδοση και δεν χάνει την αξία του). Αυτός ο συνδυασμός για την Mytilineos δημιουργεί το συγκριτικό πλεονέκτημα για την περαιτέρω ανάπτυξη της. Έτσι, παρά την ενεργειακή κρίση και το γεγονός ότι πολλά εργοστάσια στην Ευρώπη κλείνουν θωρακιζόμαστε και παραμένουμε αποτελεσματικοί, τόνισε ο επικεφαλής της Mytilineos.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Στον tομέα έργων βιώσιμης ανάπτυξης (SES, πρώην ΜΕΤΚΑ) η Mytilineos επενδύει σε έργα, όπως, ενέργεια από απορρίμματα, καθώς και στη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, μέσω της θυγατρικής Zeologic. Ήδη, η εταιρία έχει προχωρήσει σε νέες συμφωνίες για έργα σχετικά με την παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα, της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Στα παραδοσιακά έργα και την κατασκευή μονάδων, η εταιρία έχει πλέον μοναδική τεχνογνωσία και ως ενιαία Mytilineos διαθέτει, όπως ειπώθηκε, το απαραίτητο μέγεθος για να διεκδικήσει μεγάλα έργα. Ο κ. Mυτιληναίος πρόβλεψε ότι η ζήτηση αερίου κατά τη διάρκεια της πράσινης μετάβασης θα αυξηθεί. Συνεπώς, πρόσθεσε, οι υποδομές φυσικού αερίου και ειδικά τα CCGT’s (μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο) θα είναι οι πιο σημαντικές. «Ήδη βλέπουμε να υπάρχει ανάγκη ακόμα και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης», είπε.

Στο RSD η Mytilineos χωρίζει τη δραστηριότητά της σε δύο σκέλη. Στα έργα που παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας και βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ υπό εξέταση είναι τα Βαλκάνια. Στην πώληση έργων, όταν τα περιθώρια κέρδους είναι καλά. Η Mytilineos χαρακτηρίζει «πολύ ικανοποιητικές» τις πωλήσεις έργων της μέχρι στιγμής.

Μεταλλουργία

Για τον τομέα της μεταλλουργίας διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι οι τιμές φαίνεται ότι θα διατηρηθούν υψηλές και κατά τα επόμενα χρόνια. Η Mytilineos κινείται με σύνεση, όπως υπογραμμίστηκε, ενώ επενδύει σημαντικά στην παραγωγή ανακυκλωμένου αλουμινίου. Παράλληλα, επίκειται άμεσα και η τελική επενδυτική απόφαση για το νέο εργοστάσιο αλουμίνας.

Τα ESG και ο πήχης

Ο κ. Mυτιληναίος κατέδειξε την ανάγκη για κοινό πλαίσιο μέτρησης παγκοσμίως για τους δείκτες ESG, με την Mytilineos να επιδεικνύει υψηλές διακρίσεις στον τομέα αυτό. «Το κοινό πλαίσιο θα βοηθήσει επιχειρήσεις και επενδυτές», επισήμανε.

 

Πηγή: crisismonitor.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text