Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | IEA: Η διεθνής ζήτηση φυσικού αερίου πλήττεται από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης

IEA: Η διεθνής ζήτηση φυσικού αερίου πλήττεται από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
IEA: Η διεθνής ζήτηση φυσικού αερίου πλήττεται από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης

Η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο θα αυξηθεί οριακά φέτος, καθώς η μείωση της χρήσης στην Ευρώπη επηρεάζει την - μετά την πανδημία - ανάκαμψη της κατανάλωσης, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), όπως γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

Η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί στο 0,9% μετά από άνοδο 4,7% πέρυσι, ανέφερε η ΙΕΑ στην τριμηνιαία έκθεσή του για το φυσικό αέριο. Ενώ η χρήση αναμένεται να αυξηθεί στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική, η ζήτηση προβλέπεται να υποχωρήσει έντονα στην Ευρώπη.

Οι προοπτικές δείχνουν πόσο σκληρά έχει πλήξει την Ευρώπη η ενεργειακή κρίση. Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου τριπλασιάστηκαν πέρυσι, γεγονός που ώθησε τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να στραφούν στον άνθρακα και ορισμένους βιομηχανικούς παραγωγούς να μειώσουν τη χρήση του φυσικού αερίου. Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να σημειώσει βουτιά 4,5% μετά από αύξηση 5,5% πέρυσι, ανέφερε ο οργανισμός.

"Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί εν μέσω της ισχυρής επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητά του έναντι της παραγωγής με καύση άνθρακα", αναφέρει η ΙΕΑ.

Η επιστροφή στις μέσες καιρικές συνθήκες μετά από μια ασυνήθιστα ψυχρή άνοιξη το 2021 αναμένεται επίσης να μειώσει τη ζήτηση της θέρμανσης στην Ευρώπη, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 13% της παγκόσμιας κατανάλωσης φυσικού αερίου, τονίζει η ΙΕΑ και προσθέτει: Ο μελλοντικός εφοδιασμός συνεχίζει να δημιουργεί ανησυχίες. Μετά από διακοπές ρεκόρ σε έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LONG) πέρυσι, νέες καθυστερήσεις θα μπορούσαν να περιορίσουν περαιτέρω τη διαθεσιμότητα του εφοδιασμού τα επόμενα χρόνια.

Παρόλα αυτά, η ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία σημαίνει ότι το παγκόσμιο εμπόριο φυσικού αερίου αυξήθηκε σε επίπεδο ρεκόρ πέρυσι, με τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών να αυξάνονται κατά 12% και το εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να επεκτείνεται κατά 6%.

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text