Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Capital Economics: Τι σημαίνει για την Ευρωζώνη μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Capital Economics: Τι σημαίνει για την Ευρωζώνη μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Capital Economics: Τι σημαίνει για την Ευρωζώνη μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Με τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης να κλιμακώνεται, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη, Andrew Kenningham, προειδοποιεί ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πλήξει την Ευρωζώνη, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες διαταραχές στην αγορά ενέργειας, ανεβάζοντας τον πληθωρισμό και μειώνοντας τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών.

Βέβαια, οι οικονομικές επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από την έκταση και τη διάρκεια της σύγκρουσης, τονίζει ο οίκος αναλύσεων, καθώς μία σύντομη επιχείρηση θα έχει πολύ μικρότερο κόστος από έναν κανονικό πόλεμο. Σε κάθε περίπτωση, εκτίμηση της Capital Economics είναι ότι οι όποιες οικονομικές επιπτώσεις θα είναι σχετικά μικρές και σύντομες σε διάρκεια, καθώς άλλοι παράγοντες -με βασικότερο την πανδημία- εξακολουθούν να επηρεάζουν περισσότερο τις οικονομίες.

Ενέργεια

Ο σημαντικότερος κίνδυνος είναι ότι μια σύγκρουση θα ανεβάσει το ενεργειακό κόστος ακόμα περισσότερο. Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι ήδη πέντε φορές ακριβότερες από τον μέσο όρο του 2016-2020, ενώ σε μία σύγκρουση, θα επιστρέψουν εύκολα στο προηγούμενο υψηλό των 180 ευρώ, λόγω των ανησυχιών για τις προμήθειες από τη Ρωσία.

capital-economics-ti-simainei-gia-tin-eyrozoni-mia-rosiki-eisvoli-stin-oykrania0

Η κλιμάκωση των εντάσεων θα ενισχύσει επίσης τις τιμές του πετρελαίου, καθώς η Ρωσία ευθύνεται για το 10% της παγκόσμιας παραγωγής. Όμως, οι ανατιμήσεις στο πετρέλαιο δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια, με δεδομένο ότι οι τιμές σε αυτή την αγορά τίθενται σε παγκόσμιο και όχι σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η Σαουδική Αραβία έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή, εάν θέλει.

Οικονομική ανάκαμψη

Παρότι το αυξημένο ενεργειακό κόστος επηρεάζει αρνητικά τα εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και άρα μπορεί να επιβραδύνει την ανάκαμψη, η Capital Economics δεν θεωρεί ότι θα έχει τόσο μεγάλη επίδραση, όπως άλλοι παράγοντες (π.χ. η πανδημία, η αύξηση της απασχόλησης, οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις). Άλλωστε, οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να στηρίξουν τα νοικοκυριά έναντι αυτού του κόσμους.

Η ΕΚΤ

Η Capital Economics δεν θεωρεί ότι οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας θα οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της. Πρώτον, υπολογίζουν ότι ακόμα και εάν το φυσικό αέριο επιστρέψει στο υψηλό των 180 ευρώ και μείνει εκεί, η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα, αλλά θα υποχωρήσει σύντομα.

capital-economics-ti-simainei-gia-tin-eyrozoni-mia-rosiki-eisvoli-stin-oykrania1

Και δεύτερον, σημειώνουν ότι οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά θα λειτουργήσουν ως επιχείρημα υπέρ της διατήρησης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Ελλείψεις ρεύματος

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία να δημιουργήσει ελλείψεις ρεύματος σε κάποιες χώρες. Οι πιο ευάλωτες, όπως σημειώνουν, είναι οι μεγάλες χώρες, σαν τη Γερμανία. Εάν γίνουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, αυτό θα μπορούσε να σπρώξει τη Γερμανία σε μία ύφεση, η οποία όμως δεν θα είναι βαθιά.

Θα κλείσουν οι στρόφιγγες του αερίου;

Η Capital Economics δεν θεωρεί ότι η Ρωσία θα κλείσει εντελώς τη ροή φυσικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη. Άλλωστε, τονίζει ότι η Μόσχα δεν έκοψε εντελώς τους ενεργειακούς δεσμούς της με την Ευρώπη ούτε στον Ψυχρό Πόλεμο αλλά ούτε και στο επεισόδιο της Κριμαίας το 2014. Και η Γερμανία θα είναι απρόθυμη να επιβάλει κυρώσεις οι οποίες θα συνεπάγονται τη διακοπή της προμήθειας ρωσικού αερίου.

Τα χρηματιστήρια

Ενώ η κλιμάκωση της σύγκρουσης θα έχει επίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η Capital Economics δεν πιστεύει ότι αυτή θα έχει διάρκεια.

capital-economics-ti-simainei-gia-tin-eyrozoni-mia-rosiki-eisvoli-stin-oykrania2

Η πιο χρήσιμη σύγκριση που μπορεί να γίνει είναι με το 2014, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Κριμαία, με τις ευρωπαϊκές αγορές να «κρατούν» τότε καλά, την ώρα που οι ρωσικές μετοχές βυθίστηκαν. Ο οίκος περιμένει αντίστοιχες κινήσεις στα χρηματιστήρια και αυτή τη φορά.

 

ΚΟΡΙΝΑ ΣΑΜΑΡΚΟΥ

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text