Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2022 - No 236 έως 239 | Χ&Α - 237 | Το σημείο της απόλυτης πτώσης και η τροχιά της ανόδου

Το σημείο της απόλυτης πτώσης και η τροχιά της ανόδου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το σημείο της απόλυτης πτώσης και η τροχιά της ανόδου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το σημείο της απόλυτης πτώσης και η τροχιά της ανόδου

Πριν από μερικές μέρες, στις 11 Φεβρουαρίου, μια “επέτειος” του χρηματιστηριακού χώρου, πέρασε απαρατήρητη. Ήταν η συμπλήρωση 6 ετών, από την 11η Φεβρουαρίου 2016.

Για τους περισσότερους, η ημερομηνία αυτή δε σημαίνει τίποτα. Όμως, ήταν η ημερομηνία, κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 440,88, καταγράφοντας έτσι, πολλά -αρνητικά- ρεκόρ.

Οι 440,88 μονάδες, ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα. Ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο κατά τη διάρκεια της τρομακτικής κρίσης χρέους που βίωσε η χώρα μας. Ήταν και το χαμηλότερο σημείο κλείσιμο του δείκτη, από την 15/9/1989, δηλαδή, μιας περιόδου 26 ετών και 5 μηνών. Δεν πρέπει να υπάρχει, στην παγκόσμια χρηματιστηριακή ιστορία, περίπτωση άλλου δείκτη που γυρνά πίσω κατά 26,5 χρόνια!

 

Όμως, η 11η Φεβρουαρίου 2016, δεν ήταν μόνον αυτό. Ήταν παράλληλα και το τέλος μιας εποχής. Μιας περιόδου που είχε ξεκινήσει το 1984, σε ένα άλλο “χαμηλό κλείσιμο” -επίσης πολλών ετών- του Γενικού Δείκτη, περίοδος που, μεταξύ των άλλων, χαρακτηρίστηκε από μια πλάνη, που επικράτησε σε κάθε πτυχή του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού τομέα της Ελλάδας. Μια πλάνη που βασίστηκε στο εύκολο και δανεικό χρήμα, στο νεοπλουτισμό, στην επίδειξη, στη σπατάλη και στην αποχή από την πραγματικότητα.

 

Καθώς το Χρηματιστήριο αποτελεί μία ευθεία αντανάκλαση των όσων συμβαίνουν στο κράτος, την οικονομία και την κοινωνία, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι, τα μακροχρόνια “χαμηλά” του, προσδιορίζουν τα όρια ιστορικών περιόδων.

 

Το Φεβρουάριο του 2016, η τότε Κυβέρνηση έκανε μία στροφή πολιτικής. Έχοντας αποδεχθεί ότι, οι πειραματισμοί και οι λεονταρισμοί της πρώτης περιόδου της διακυβέρνησής της (Ιανουάριος έως Σεπτέμβριος 2015) είχαν αποτύχει, άρχισε να υλοποιεί τα όσα είχε συμφωνήσει με τους ευρωπαίους δανειστές, ήδη από τις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου του 2015. Η “στροφή” αυτή, προκάλεσε σοβαρές ανατροπές και κοινωνικές αντιδράσεις. Όμως, η χώρα προχώρησε προς τα μπρος και τελικά, κατόρθωσε να βγει από την κρίση.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου της επανακυκλοφορίας του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ (Απρίλιος 2018) και με τον κίνδυνο να γίνουμε κουραστικοί, επαναλαμβάνουμε ότι, από το Φεβρουάριο του 2016, η χώρα -και μαζί της και το Χρηματιστήριο- εισήλθαν σε μία νέα περίοδο. Και όπως έχει ιστορικά αποδειχθεί, κάθε “πάτος” ακολουθείται από μία άνοδο. Η διαδικασία της ανόδου είναι πολυετής και δύσκολη. Στην αρχή δεν είναι ορατή, μετά είναι διστακτική και γεμάτη δυσκολίες και σε κάποια στιγμή, ομαλοποιείται και γίνεται εμφανής, αρχικά σε λίγους. Αργότερα, γίνεται εμφανής στους περισσότερους.

 

Σ αυτό το σημείο, της καμπύλης ανόδου, βρισκόμαστε σήμερα. Στο σημείο που η άνοδος είναι εμφανής, στους περισσότερους. Η πανδημία ανέτρεψε λίγο την αλληλουχία των εξελίξεων και των σημάτων, αλλά δεν εξέτρεψε την πορεία της οικονομίας. Υπάρχουν κίνδυνοι για το μέλλον, όμως, σε τέτοιες φάσεις ανόδου, η εκτροπή είναι δύσκολη.

 

Μετά από μεγάλη προσπάθεια, ο Γενικός Δείκτης σταθεροποιήθηκε πάνω από τις 900 μονάδες. Οι τραπεζικές μετοχές αρχίζουν να κινούνται δυναμικά. Ο αριθμός των ενεργών κωδικών στο Χρηματιστήριο έφτασε σε “υψηλό” 6 ετών. Τα μερίδια των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, βρίσκονται σε υψηλό 2 δεκαετιών. Υπάρχουν προβλήματα στον ορίζοντα, όμως, η πορεία της οικονομίας -και του Χρηματιστηρίου- είναι ανοδική.

 

Η ιστορία επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά. Μετά την καταστροφή, ξεκινάει η πορεία προς το θρίαμβο. Αυτό που μένει πλέον να κατανοήσουμε, είναι ότι, η διαδικασία ανόδου -όπως και η διαδικασία πτώσης- είναι αργή και με πολλές διακυμάνσεις. Θα χρειαστούν αρκετά ακόμη χρόνια για να φτάσουμε στην κορύφωση. Όμως, έχουμε πλέον μπει σε τροχιά.

 

 

Γιάννης Σιάτρας

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text