Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 239 | Περισσότερες ειδήσεις διεθνούς οικονομίας - Μάρτιος 2022 / Απριλίου 2022

Περισσότερες ειδήσεις διεθνούς οικονομίας - Μάρτιος 2022 / Απριλίου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τεύχος 239 - Μάρτιος 2022

Διεθνή Οικονομία

Μαρτίου - Απριλίου 2022

 

7/4/2022

Το lockdown στη Σαγκάη έχει παραταθεί επ' αόριστον, μια κίνηση που δημιουργεί περαιτέρω αβεβαιότητα στις κινεζικές αλυσίδες εφοδιασμού αλλά και στην παγκόσμια αγορά για νέες επιβαρυντικές καθυστερήσεις στην μεταφορά εμπορευμάτων. Οι πιέσεις της παγκόσμιας προσφοράς που άρχισαν να χαλαρώνουν στις αρχές του 2022 επιδεινώνονται ξανά καθώς τα προβλήματα ενισχύθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα lockdown στην Κίνα, απειλώντας την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.(εδώ)

Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί κατά 9,5% στα 71,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, ενώ ο νέος δανεισμός αναμένεται επίσης σε γενικές γραμμές να παραμείνει αυξημένος. Στο δεύτερο ετήσιο Sovereign Debt Index, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο βρετανικός όμιλος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Janus Henderson προέβλεψε αύξηση 9,5% του παγκόσμιου δημόσιου χρέους, κυρίως λόγω των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Κίνας, αλλά με τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών να αναμένεται να αυξήσουν τον δανεισμό.(εδώ)

6/4/2022

Εχοντας ήδη πληγεί από το έμφραγμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, τις διαστημικές τιμές των ναύλων και τις ακραίες καιρικές συνθήκες, οι αγορές εμπορευμάτων και τροφίμων αντιμετωπίζουν συνεχή επιδείνωση χωρίς τα σιτηρά και τα δημητριακά της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών συνολικής αξίας 120 δισ. δολαρίων.(εδώ)

Οι ΗΠΑ θα διολισθήσουν σε ύφεση το επόμενο έτος καθώς η Federal Reserve θα αυξάνει τα επιτόκια της για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank, David Folkerts-Landau και Peter Hooper, μεταδίδει το Bloomberg.  Σε μελέτη που έδωσαν στη δημοσιότητα, τα στελέχη της Deutsche Bank βλέπουν τη Fed να προχωρά σε αυξήσεις των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης στις τρεις επόμενες συνεδριάσεις της καθώς η κεντρική τράπεζα θα κινείται για να φέρει τα επιτόκια της πάνω από το 3,5% μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.(εδώ)

Αντιμέτωπος με μία νέα εποχή υψηλότερου πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων βρίσκεται ο πλανήτης καθώς η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Δύσης, Ρωσίας και Κίνας σε συνδυασμό με τις παρενέργειες της πανδημίας οδηγούν την παγκοσμιοποίηση σε αντίστροφη μέτρηση, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών , Ογκουστίν Κάρστενς.  Η εκτίναξη στα ύψη των τιμών ενέργειας και ειδών διατροφής σημαίνει ότι περίπου το 60% των ανεπτυγμένων οικονομιών θα έχει πλέον ετήσιο πληθωρισμό άνω του 5%, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, ενώ κυμαίνεται άνω του 7% στις περισσότερες από τις μισές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.(εδώ)

5/4/2022

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενημέρωσε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι δεν επιτρέπει πλέον να διεκπεραιώνεται οποιαδήποτε πληρωμή σε δολάρια από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της Ρωσίας από χθες Δευτέρα, γεγονός που επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή ενημερωμένη σχετικά.(εδώ)

4/4/2022

Τεκτονικές αλλαγές και στη ναυτιλία θα επιφέρει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αναλυτές εκτιμούν ότι η πολεμική σύγκρουση βάζει τέλος στην παγκοσμιοποίηση – όπως τη ζήσαμε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες – τροποποιώντας εμπορικούς δρόμους, αλλάζοντας επενδυτικές προτεραιότητες, μεταβάλλοντας μεγέθη και κατηγορίες πλοίων. Την τελευταία εικοσαετία ο επιχειρηματικός και πολιτικός κόσμος εργαζόταν εντατικά προς την εξάπλωση και ενδυνάμωση της παγκοσμιοποίησης.(εδώ)

Οι πλημμύρες, οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές και η ξηρασία που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του αιώνα θα αποσπούν ένα μεγάλο μέρος από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο που προχώρησε σε μία τέτοια εκτίμηση.Το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού εντόπισε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον προϋπολογισμό από το τέλος του αιώνα μπορεί να φτάνουν σε ετήσια απώλεια εσόδων το 7,1%, αντιστοιχώντας ετησίως σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, με τη σημερινή αξία του αμερικανικού νομίσματος.(εδώ)

30/3/2021

Η κατάσταση στο διεθνές εμπόριο χειροτερεύει. Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία μειώνει όλο και περισσότερο τις πιθανότητες εξομάλυνσης της κατάστασης. Όσο περνάει ο καιρός, οι ελλείψεις επεκτείνονται σε περισσότερους τομείς και η αναταραχή απλώνεται γεωγραφικά. Στη δύσκολη συγκυρία έρχονται να προστεθούν η επανεμφάνιση της πανδημίας στην Κίνα και η εργασιακή αναταραχή σε κρίσιμους τομείς των διεθνών μεταφορών. Μάλλον, είναι ακόμα αρκετά νωρίς για αισιοδοξία.(εδώ)

29/3/2021

Το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το πακέτο-ρεκόρ των 813 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αμυντικές δαπάνες, που περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, συνιστά νέο ρεκόρ σε καιρό ειρήνης, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αύξησε τις απαιτήσεις για ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.(εδώ)

 

28/03/2022


Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να επωμιστούν το βάρος της οικονομικής ανταπόκρισης στον πόλεμο στην Ουκρανία. Κάτι τέτοιο θα αυξήσει τα χρέη τους, τα οποία συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη αρχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις μπορούν να αντέξουν οικονομικά το να επωμιστούν το βάρος της εμπλοκής τους στον πόλεμο. Υπό κανονικές συνθήκες, όταν αυξάνονται απότομα οι τιμές ενέργειας, η πολιτική που ακολουθείται είναι να δίνεται η δυνατότητα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να απορροφήσουν τους κραδασμούς.(εδώ)


Η αύξηση των κερδών των κινεζικών βιομηχανικών επιχειρήσεων επιταχύνθηκε τους δύο πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με την Handelsblatt. Τα πλεονάσματα αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 5,0% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία στο Πεκίνο την Κυριακή. Στο τέλος του 2021, το πλεόνασμα ήταν μόλις 4,2%. Ο κινητήριος μοχλός ήταν ο τομέας της ενέργειας και των πρώτων υλών, ο οποίος επωφελήθηκε από τις υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου και του άνθρακα, για παράδειγμα.(εδώ)


24/03/2022

 

Εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν της BlackRock, έχουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed, μετά και το νέο «σήμα» που εξέπεμψε ο Τζερόμ Πάουελ. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, «υπάρχει μια προφανής ανάγκη να κινηθούμε τάχιστα για να επιστρέψουμε τη νομισματική μας πολιτικής σε ένα πιο ουδέτερο επίπεδο και εν συνέχεια να προχωρήσουμε σε πιο περιοριστικά επίπεδα, εάν αυτό είναι που απαιτείται για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών».(εδώ)

 

21/03/2022


Οι προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο διατροφικής κρίσης είχαν προηγηθεί της εισβολής, αλλά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες πυκνώνουν διαρκώς και έρχονται από κάθε πλευρά. Από διεθνείς οργανισμούς μέχρι επιχειρήσεις και Ρώσους βιομηχάνους, το σήμα κίνδυνου είναι το ίδιο: όχι μόνον θα πληγεί η παγκόσμια οικονομία, όχι μόνον θα φτάσουν σε απαγορευτικά επίπεδα οι τιμές των τροφίμων αλλά ο πλανήτης ολόκληρος θα αντιμετωπίσει ελλείψεις τροφίμων.(εδώ)



18/03/2022


Οι κινεζικοί όμιλοι βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της εξωτερικής πολιτικής του Πεκίνου. Οσοι διατηρούν υπεράκτιες δραστηριότητες πλήττονται από τη θέση που παίρνει η κυβέρνησή τους στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να επισπεύσει την υποβάθμιση των φιλοδοξιών για διεθνή επέκταση των κινεζικών εταιριών. Η Ουάσιγκτον προβληματίζεται μήπως η άρνηση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να καταδικάσει την επίθεση του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν σημαίνει πως η Κίνα θα κάνει και κάτι ακόμη: θα παρακάμψει τις κυρώσεις της Δύσης.(εδώ)


Η συμφόρηση επανέρχεται σε πολλά μεγάλα κινεζικά λιμάνια που είναι σταθμοί φόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα μολύνσεων από κορωνοϊό. Προβλήματα δημιουργούνται και από τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων στις πόλεις που επηρεάζουν τη λειτουργία των μεταφορικών εταιριών οδικών μεταφορών. Τα δεδομένα της Lloyd’s List Intelligence δείχνουν ότι ένας αριθμός πλοίων αρχίζει να συσσωρεύεται έξω από μεγάλα κινεζικά λιμάνια καθώς υστερούν και οι οδικές μεταφορές λόγω των μέτρων καραντίνας.(εδώ)


Βαθιά κάτω από το έδαφος της Ουκρανίας, κάτω από τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας, βρίσκεται ένας τεράστιος, αναξιοποίητος ορυκτός πλούτος ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει «κλειδί» για ένα κερδοφόρο μέλλον πράσινης ενέργειας για τη χώρα αυτή της Ανατολικής Ευρώπης. Ουκρανοί ερευνητές έχουν υπολογίσει ότι στην ανατολική πλευρά της χώρας υπάρχουν σχεδόν 500.000 τόνοι οξειδίου του λιθίου, μιας πηγής λιθίου που είναι σημαντική για την παραγωγή των μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτή η προκαταρκτική εκτίμηση, εάν ισχύει, καθιστά την Ουκρανία ανάμεσα στις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο.(εδώ)


17/03/2022

 

Κατά περίπου 0,8% ή 750 δισ. δολάρια αναμένεται να περιοριστεί η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2022 εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που επιβάλλει η Δύση κατά της Ρωσίας. Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση για το πως η ρωσική εισβολή αλλάζει το momentum στην παγκόσμια οικονομία. Χθες βράδυ, η Capital Economics αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,2% από 4% πριν τον πόλεμο.(εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text