Η αντοχή των αγορών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η αντοχή των αγορών

Ο δείκτης S&P-500 κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό κλείσιμο, την 3/1/2022, στις 4.796,56 μονάδες. Από την ημέρα εκείνη, μέχρι και την 8/3/2022, υπέστη απώλειες ύψους 13% και έτσι, βρέθηκε σε περιοχή “διόρθωσης” (correction). Στη συνέχεια, μεταξύ 8/3/2022 και 14/4/2022, ο δείκτης έχει πετύχει κέρδη 5,3%. (Δείτε πίνακα με τις αποδόσεις των χρηματιστηριακών κλάδων, στο διάστημα αυτό - εδώ)

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά -και μαζί της και άλλες μεγάλες αγορές σε όλο το κόσμο- , δείχνει να αψηφά τους κινδύνους, παρά την απειλή του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Ας λάβουμε υπόψη τα παρακάτω:

1) Η ρευστότητα στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και τις αγορές, εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλη. Μεταξύ των άλλων, αυτό αποδεικνύεται και από τα υψηλά μερίσματα που διανέμονται, τις μεγάλες επαναγορές μετοχών και τη δραστηριότητα στον τομέα εξαγορών επιχειρήσεων.

2) Η γεωπολιτική κρίση, πείθει τους διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων ότι, η αγορά των ΗΠΑ, παρέχει μεγαλύτερη “ασφάλεια”.

3) Ενώ ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων των εταιριών του δείκτη S&P, κορυφώθηκε κατά το β’ τρίμηνο του 2021, κατά το τελευταίο διάστημα, οι πωλήσεις εμφανίζονται να αυξάνονται, ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών, λόγω του πληθωρισμού. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα κέρδη. Η αύξηση των τιμών λόγω του πληθωρισμού, διατηρεί τα περιθώρια κέρδους σταθερά, ενώ, σε μερικές περιπτώσεις, αυτά εμφανίζονται αυξημένα. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι, στην παρούσα φάση, οι καταναλωτές δείχνουν να μην αντιδρούν στις αυξήσεις των τιμών.

Δείτε το διάγραμμα εξέλιξης των περιθωρίων καθαρού κέρδους, για τις εταιρίες των δεικτών S&P 400, 500 και 600, στις ΗΠΑ (εδώ). Η καμπύλη αυτή, υπολογίζεται σε τακτική (εβδομαδιαία ή 15θήμερη) βάση και παράγεται από τις προβλεπόμενες πωλήσεις και τα προβλεπόμενα κέρδη κάθε εταιρίας.Διαπιστώνουμε ότι τα περιθώρια κέρδους βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Και βεβαίως, στον υπολογισμό των περιθωρίων κέρδους, λαμβάνονται υπόψη οι επιδράσεις του πληθωρισμού και των άλλων παραγόντων που επηρεάζουν στην πορεία των επιχειρήσεων.

4) Η ψυχολογία παραμένει αρνητική, όμως, αυτό είναι θετικό, από μία “αντιθετική” (contrarian) άποψη. Το παρελθόν αποδεικνύει ότι, κάθε φορά που ο δείκτης “Intelligence Bull-Bear Ratio” φτάνει κοντά στην τιμή 1,00, τότε αναπτύσσονται αγοραστικές δυνάμεις, αφού πολλοί θεωρούν ότι η περιοχή αυτή, συνιστά “αγοραστικές ευκαιρίες”. (Δείτε εδώ).

Η εξέλιξη των χρηματιστηριακών δεικτών, στις περισσότερες αγορές του κόσμου, δείχνει ότι, οι φόβοι που αρχικά προκλήθηκαν, λόγω της νομισματικής πολιτικής και της γεωπολιτικής κρίσης, ίσως ήταν υπερβολικοί και ότι, η μελλοντική πορεία, μπορεί να είναι πιο ομαλή, απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text