Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Εμφαση στην ψηφιακή τραπεζική από Πειραιώς και μέρισμα το 2024

Εμφαση στην ψηφιακή τραπεζική από Πειραιώς και μέρισμα το 2024

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εμφαση στην ψηφιακή τραπεζική από Πειραιώς και μέρισμα το 2024

Εμφαση στην ψηφιακή τραπεζική μέσω της δημιουργίας digital bank, στην αύξηση του υγιούς δανειακού χαρτοφυλακίου κατά 7 δισ. ευρώ, στην ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες, καθώς και στον δραστικό περιορισμό των εξόδων μέσω της μείωσης του προσωπικού δίνει το επιχειρησιακό πλάνο της Τράπεζας Πειραιώς έως και το 2025, που θα διασφαλίσει σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου σταθερή κερδοφορία και διανομή μερίσματος.

Η κερδοφορία τοποθετείται στα 700 εκατ. ευρώ το 2025 –από 300 εκατ. ευρώ που είναι η εκτίμηση για το 2022– και ο στόχος είναι η διανομή μερίσματος να ξεκινήσει από το 2024, δηλαδή για τη χρήση του 2023, με απόδοση 20% επί των κερδών και 35% το 2025. Το επιχειρησιακό πλάνο βασίζεται σε παραδοχές, όπως η άνοδος του ΑΕΠ κατά 3%-4% ετησίως τα προσεχή χρόνια, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε ένα μέσο επίπεδο 2% για την περίοδο 2023-2025 –από 7% φέτος–, η μείωση της ανεργίας στο 11% και η πρόβλεψη για άνοδο των τιμών στα οικιστικά ακίνητα κατά 6% ετησίως και κατά 4%-5% στα μη οικιστικά ακίνητα. Σημαντικό μέρος της αναπτυξιακής δυναμικής αποδίδεται στην ανάκαμψη του τουρισμού, που θα συνεισφέρει έσοδα ύψους 18-19 δισ. ευρώ για την οικονομία φέτος, αλλά και στην πρόβλεψη για την εκτόνωση του πολέμου στην Ουκρανία, τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τη συγκράτηση των νέων κόκκινων δανείων, που σύμφωνα με τη διοίκηση της Πειραιώς επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του α΄τριμήνου, παρά τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Χρήστος Μεγάλου σε συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσιάστηκαν λεπτομέρειες του επιχειρησιακού σχεδίου, το business plan εξασφαλίζει σταθερή κερδοφορία και κεφαλαιακό δείκτη άνω του 16% από το 2024 (12% και 13% μετά την προσαρμογή στο IFRS 9), με παράλληλη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 9% το 2022 και στο 3% το 2025.

Το προσωπικό θα μειωθεί περαιτέρω, από 9.000 εργαζομένους στους 6.000, έως τα τέλη του 2025, μέσω εθελουσίας εξόδου.

Η τράπεζα προγραμματίζει νέες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων ύψους από 4,4 δισ. έως και 4,7 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2025, με στόχο το υγιές χαρτοφυλάκιο να αυξηθεί στα 35 δισ. ευρώ το 2025 από 27,5 δισ. ευρώ το 2021, με έμφαση στις πράσινες χρηματοδοτήσεις και στους κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως μεταποίηση, τουρισμός και ενέργεια.

Παρά την πώληση του κλάδου διαχείρισης καρτών, τα έσοδα από προμήθειες θα αυξηθούν στα 530 εκατ. ευρώ από περίπου 400 εκατ. ευρώ το 2021 μέσω της αύξησης των υπό διαχείριση κεφαλαίων και την ενίσχυση των εσόδων από πωλήσεις τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων. Οπως εξήγησε ο κ. Μεγάλου, ο κλάδος των αμοιβαίων κεφαλαίων και του private banking εμφανίζει ισχυρή δυναμική λόγω της αυξημένης ρευστότητας και των μηδενικών αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις και στόχος είναι, ακολουθώντας το μοντέλο της ιταλικής Intesa, ένα τμήμα των καταθέσεων –υπολογίζεται άνω των 5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 55 δισ. ευρώ που είναι η καταθετική βάση της Τράπεζας Πειραιώς– να μετατοπιστεί σε προϊόντα δημιουργίας εισοδήματος και η χώρα μας να προσεγγίσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και τα υπό διαχείριση κεφάλαια να αντιπροσωπεύουν το 21% του ΑΕΠ από 7%.

Η επένδυση στη νέα ψηφιακή τράπεζα, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την εταιρεία Natech, υπολογίζεται στα 40 εκατ. ευρώ με στόχο να αποφέρει έσοδα 50 εκατ. ευρώ. Το βασικό όφελος είναι ότι θα επιτρέψει στην Τράπεζα Πειραιώς να προσεγγίσει αποτελεσματικότερα τη γενιά των millennials και τη μεταγενέστερη γενιά (Gen Z), «που αποφεύγει την επίσκεψη σε τραπεζικό κατάστημα». Με την τραπεζική άδεια που θα αποκτήσει στην Ελλάδα, όπως δήλωσε ο κ. Μεγάλου, το μοντέλο θα επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, και θα λειτουργήσει ως μοχλός διεύρυνσης της δραστηριότητας της τράπεζας εκτός Ελλάδος.

Βασικό πυλώνα του επιχειρησιακού σχεδίου αποτελεί η δραστική περικοπή των εξόδων κατά 200 εκατ. ευρώ έως και το 2025, με στόχο τα λειτουργικά έξοδα να περιοριστούν στα 700 εκατ. ευρώ. Σε αυτή τη βάση, η τράπεζα προγραμματίζει την περαιτέρω μείωση του προσωπικού της, από τους 9.000 εργαζομένους στα τέλη του 2021 στους 6.000, έως τα τέλη του 2025 μέσα από νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Ευγενία Τζώρτζη

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text