Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Το ελληνικό δημόσιο δανείζεται για να πάρει μέτρα κατά της ακρίβειας

Το ελληνικό δημόσιο δανείζεται για να πάρει μέτρα κατά της ακρίβειας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το ελληνικό δημόσιο δανείζεται για να πάρει μέτρα κατά της ακρίβειας

Η σημερινή έξοδος στις αγορές με την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου αποσκοπεί και στην άνοδο της στάθμης ων ταμειακών διαθεσίμων του δημοσίου

Διάδρομο για νέα πυροσβεστικά μέτρα κατά της ακρίβειας ανοίγουν η έξοδος της Ελλάδας σήμερα στις αγορές για την άντληση ποσού άνω των 2 δισ. ευρώ και η υπερ - είσπραξη φόρων ύψους 1,3 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Αν και οι οριστικές αποφάσεις, για την επέκταση και την διεύρυνση των παρεμβάσεων απορρόφησης των ζημιών στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων αναμένεται να ληφθούν μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για αναγκαίες προληπτικές κινήσεις για χρηματοδοτικά εφόδια στη μάχη με την ακρίβεια.

Η σημερινή 27/4/2022 έξοδος στις αγορές με την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου αποσκοπεί και στην άνοδο της στάθμης ων ταμειακών διαθεσίμων του δημοσίου που σε συνάρτηση με την πληθωριστική καταιγίδα θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση αντισταθμιστικών μέτρων.

Παράλληλα τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αναχαίτιση των επιπτώσεων από την κρίση σε όλο το φάσμα της οικονομίας διευκολύνει ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργούν η υψηλότερη σε σχέση με το στόχο ανάπτυξη το 2021, το χαμηλότερο κατά 2% του ΑΕΠ πρωτογενές έλλειμμα καθώς και η θετική πορεία του φετινού προϋπολογισμού.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα» έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή σημειώνοντας ότι με τον ορίζοντα για την διάρκεια και την ένταση της κρίσης να παραμένει θολός και αβέβαιος ουδείς μπορεί να αποκλείσει υποτροπιασμό της κατάστασης και στο πλαίσιο αυτό ενισχύουμε προληπτικά τη χρηματοδοτική δύναμη πυρός.

Με τα σημερινά δεδομένα το βέβαιο είναι ότι θα συνεχιστεί και το Μάιο το καθεστώς των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου με ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης του μέτρου και τους επόμενους μήνες ενώ εξετάζεται σοβαρά και η επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης. Από κει και πέρα στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένουν οι προσωρινές μειώσεις στο ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη διατροφής που οι τιμές τους έχουν πάρει φωτιά με πλοηγό το δημοσιονομικό βάρος και τον αντίκτυπο στις τελικές τιμές για τους καταναλωτές ενώ υπάρχει και σενάριο χορήγησης νέας «επιταγής ακρίβειας» στα αδύναμα νοικοκυριά.

Ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταικούρας επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει όσο χρειαστεί να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με στοχευμένα και προσωρινά μέτρα και εντός των ταμειακών αντοχών που είναι περιορισμένες και δεν επιτρέπουν βιαστικές και σπασμωδικές κινήσεις αλλά λελογισμένα και προσεκτικά βήματα έτσι ώστε να μην προκληθούν δημοσιονομικοί κραδασμοί που θα έθεταν σε κίνδυνο το στόχο για περιορισμό του ελλείμματος.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες το μεγάλο όπλο στη μάχη κατά της ακρίβειας θα είναι η κοινή και συντονισμένη δράση σε επίπεδο ΕΕ με παρεμβάσεις για τη συμπίεση των τιμών της ενέργειας και την ενεργοποίηση πρόσθετων κονδυλίων. Ωστόσο όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί και γι’ αυτό η κυβέρνηση ετοιμάζεται για εθνικές παρεμβάσεις στη κατεύθυνση της συγκράτησης των ενεργειακών τιμών.

 

Πηγή:bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text