Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΟΤΕ: Νέα "έξοδος" από Ρουμανία και ακύρωση ίδιων μετοχών - Ποια τα επόμενα σχέδια του ομίλου

ΟΤΕ: Νέα "έξοδος" από Ρουμανία και ακύρωση ίδιων μετοχών - Ποια τα επόμενα σχέδια του ομίλου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΤΕ: Νέα "έξοδος" από Ρουμανία και ακύρωση ίδιων μετοχών - Ποια τα επόμενα σχέδια του ομίλου

 

Ο ΟΤΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο ύστερα από τους όρους που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή επιτροπή αύξησε το ποσοστό σε 100%, εξαγοράζοντας το 30% της κινητής τηλεφωνίας έναντι 58,9 εκατ. ευρώ.

Η στρατηγική της Deutsche Telecom για αποεπένδυση από τα Βαλκάνια, αλλά και η ανάγκη εσόδων για τις επενδύσεις τις οπτικές ίνες στην Ελλάδα οδηγεί τον ΟΤΕ από πλήρη έξοδο από την Ρουμανία.

Από τις αρχές του χρόνου έχει ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας του ΟΤΕ στην Ρουμανία και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης αναζητούνται αγοραστές από τους περιφερειακούς παίκτες τηλεπικοινωνιών και funds.

Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει “φρενάρει” τις αποφάσεις για τέτοιου είδους εξαγορές.

Υπενθυμίζεται ότι, ο ΟΤΕ, τον περασμένο Σεπτέμβριο ύστερα από τους όρους που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή επιτροπή ο ΟΤΕ αύξησε το ποσοστό σε 100% εξαγοράζοντας το 30% της κινητής τηλεφωνίας έναντι 58,9 εκατ. ευρώ.

Είχε προηγηθεί η πώληση από τον ΟΤΕ της εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας Τelecom Romania (54%) πρός την Γαλλική Orange έναντι 295 εκατ. ευρώ. Η πώληση της εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας είχε πραγματοποιηθεί με ένα πολλαπλασιαστή έξι φορές τα λειτουργικά κέρδη και ο ΟΤΕ προσδοκά να επιτυχεί έναν ανάλογο και υψηλότερο ίσως πολλαπλασιαστή για την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Μείωση 10% στα έσοδα – Μείωση στα τέλη από την Ρουμανική Αρχή Τηλεπικοινωνιών

Αν και η θυγατρική του ΟΤΕ αύξησε οριακά τους συνδρομητές της σε 3,7 εκατ. την περασμένη χρονιά τα έσοδα της μειώθηκαν σε 315,5 εκατ. ευρώ έναντι 350 εκατ. ευρώ, μείωση η οποία αποδίδεται από τον ΟΤΕ στήν υψηλή βάση σύγκρισης του 2020, αλλά και στην εφαρμογή έργων στα σχολεία (wi-fi ).

Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν αύξηση 24,5% καθώς ανήλθαν σε 30,5 εκατ. ευρώ, έναντι 24,5 εκατ. ευρώ του 2020, λόγω και του περιορισμού του κόστους.

Ένας από τους λόγους, όμως, για τους οποίους η Γερμανική Deutsche Telecom επισπεύδει την πώληση είναι και η απόφαση της Ρουμανικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών τον Ιούλιο του 2021 όταν εφάρμοσε μείωση κατά 8% στα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας αλλά και περαιτέρω μείωση για το 2022.

Ο ΟΤΕ στα αποτελέσματα του 2021, έχει θέσει ως προϋπόθεση ότι, εάν το εξωτερικό και το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμείνουν σταθερά, τότε θα διανείμει στους μετόχους της, μέσω ενός συνδυασμού καταβολής μερισμάτων και προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων Μετοχών (με σκοπό την ακύρωση τους), το 70% - 100% των ετήσιων καθαρών ελεύθερων ταμειακών ροών, οι οποίες προβλέπονται να ανέλθουν σε 600 εκατ. ευρώ για το 2022.

Στις 12 Μαΐου, ο ΟΤΕ, αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2022 ενώ στις 25 Μαΐου ακολουθεί η ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων όπου μεταξύ άλλων θα αποφασιστεί η ακύρωση 5,617,282 ίδιων μετοχών με αντίστοιχη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκατ. ευρώ.

 

Παφίλας Δημήτρης

www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text