Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ο τουρισμός «υπόσχεται» 8 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη

Ο τουρισμός «υπόσχεται» 8 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο τουρισμός «υπόσχεται» 8 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη

Οκτώ εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν σε ορίζοντα δεκαετίας στον ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα, ο οποίος και θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, μετά από περισσότερα από δύο χρόνια περιορισμών, εξαιτίας της πανδημίας της νόσου της Covid-19.

Τα επόμενα 10 χρόνια και με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,3%, ο ευρωπαϊκός τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού αναμένεται να ανακάμψει δύο φορές ταχύτερα από τη συνολική οικονομία της Ευρώπης, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί μόνο κατά 1,5% ετησίως.

Σύμφωνα, δε, με την τελευταία έκθεση οικονομικών επιπτώσεων (EIR) του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), το ΑΕΠ του συγκεκριμένου τομέα στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 31,4%, σε 1,73 τρισ. ευρώ. Όπως εκτιμά, μάλιστα, το WTTC, σχετικά με τη συμβολή του κλάδου στην ευρωπαϊκή οικονομία και τις θέσεις εργασίας, τα ταξίδια και ο τουρισμός εν γένει θα φτάσουν σχεδόν στα προ-πανδημικά επίπεδα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, καθώς η ανάκαμψη συνεχίζει δυναμικά.

Η ανάκαμψη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό για το 2021 στη σημαντική ανάπτυξη που κατέγραψαν βασικές αγορές, όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία, και στην υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού, που διευκόλυνε τα ταξίδια.

Βέβαια, η επαναφορά του κλάδου το 2021 ήταν πιο αργή από ό,τι αναμενόταν λόγω των επιπτώσεων της παραλλαγής «Ομικρον» και της πολιτικής που ακολουθούσαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων σε μία προσπάθεια να ανασχεθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, γεγονός που τελικά προκάλεσε ζημιά στις οικονομίες.

Πάντως, τα στοιχεία του WTTC για το 2021 καταδεικνύουν ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη υπήρξε αύξηση 4,7% στον αριθμό των θέσεων εργασίας στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού, που αντιπροσωπεύει λίγο πάνω από το 9% του συνόλου των θέσεων εργασίας, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πτώση κατά 12,5%, που σημειώθηκε τον προηγούμενο έτος.

Πέρυσι ο ταξιδιωτικός και τουριστικός κλάδος «ανέκτησε» τη συμβολή του στο ΑΕΠ με αύξηση 28% για να αντιπροσωπεύσει το 6,2% της ευρωπαϊκής οικονομίας, που αντιστοιχεί σε 1,3 τρισ. ευρώ, έναντι 5,2% και περίπου 1 τρισ. ευρώ το 2020.

 

Πηγή:euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text