Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Κομισιόν: Αναθεώρηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης με επιπλέον επενδύσεις 195 δισ. ευρώ για το REpowerEU – Εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις

Κομισιόν: Αναθεώρηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης με επιπλέον επενδύσεις 195 δισ. ευρώ για το REpowerEU – Εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κομισιόν: Αναθεώρηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης με επιπλέον επενδύσεις 195 δισ. ευρώ για το REpowerEU – Εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις

Σε αναθεώρηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα προχωρήσουν μέσα στο υπόλοιπο του έτους τα κράτη-μέλη προκειμένου να συμπεριλάβουν στόχους και πολιτικές που θα οδηγούν στην υλοποίηση των νέων μέτρων που πρόκειται να προτείνει η Κομισιόν στα πλαίσια του REpowerEU. Οι επίσημες ανακοινώσεις της Επιτροπής προγραμματίζονται για μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με το σχέδιο προτάσεων που διέρρευσε από τους «διαδρόμους» των Βρυξελλών και μένοντας ακόμη να γίνουν σημαντικές συμπληρώσεις για να πάρει την τελική του μορφή, η Κομισιόν εκτιμάει πως θα απαιτηθούν συνολικές – πρόσθετες του πακέτου «Fit for 55» - επενδύσεις ύψους 195 δισεκατομμυρίων ευρώ από σήμερα μέχρι το 2027.

Αναγνωρίζοντας ως την βέλτιστη επιλογή για την υλοποίηση των νέων στόχων, την «οδό» των Εθνικών Σχεδίων Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, η Κομισιόν καλεί τα κράτη-μέλη να συμπεριλάβουν στα υφιστάμενα σχέδια που έχουν εκπονήσει ένα ειδικό κεφάλαιο που θα περιλαμβάνει όλες τις νέες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις με σκοπό την κάλυψη των στόχων του RepowerEU. Επιπρόσθετα, καλεί να διασφαλιστούν συνέργειες και αλληλοκάλυψη μεταξύ των μέτρων που χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και των δράσεων που στηρίζονται από εθνικά ή ευρωπαϊκά κεφάλαια-funds. Το εν λόγω κεφάλαιο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, πρέπει να λαμβάνει υπόψη την νέα κατάσταση αναφορικά με την ενεργειακή ασφάλεια, τις τιμές, την αλυσίδα εφοδιασμού και τον πληθωρισμό.

Επιπρόσθετα, εντός του έτους θα ακολουθήσουν από την Κομισιόν εξειδικευμένες συστάσεις ανά χώρα για την αναθεώρηση των Εθνικών Σχεδίων Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Σύμφωνα με το κείμενο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει εξατομικευμένες οδηγίες για όλα τα κράτη-μέλη για την ενεργειακή τους πολιτική σε συμμόρφωση με τους στόχους που θέτει το σχέδιο RepowerEU. Ενώ η πλειοψηφία των στόχων είναι ευρωπαϊκοί και απαιτούν ισχυρό συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η υλοποίηση πολλών εκ των προτάσεων εναπόκειται στα κράτη-μέλη και ως εκ τούτου απαιτεί στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Με την υλοποίηση του «γιγάντιου» πακέτου των 195 δις ευρώ, η Κομισιόν εκτιμάει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξοικονομήσει 80 δισεκατομμύρια από τις εισαγωγές αερίου, 12 δισ. ευρώ από δαπάνες κεφαλαίων για εισαγωγές πετρελαίου και 1.7 δισ. ευρώ από αντίστοιχες δαπάνες για εισαγωγές άνθρακα σε ετήσια βάση.

Επιπλέον 29 δις. ευρώ για ηλεκτρικά δίκτυα

Στο κομμάτι των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, η νέα πρόταση της Κομισιόν προβλέπει πρόσθετες επενδύσεις 29 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με την αύξηση της χρήσης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η ταχύτερη υλοποίηση των έργων ηλεκτρικής ενέργειας υπό καθεστώς «Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος» θα αποτελέσει κρίσιμη παράμετρο για την δημιουργία ενός καλύτερα διασυνδεδεμένου συστήματος, γεγονός που θα επιτρέψει την ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μίγμα.

Οι μέχρι στιγμής προτεινόμενοι στόχοι

Χωρίς να είναι βέβαιο ότι πρόκειται για το τελικό κείμενο και με δεδομένο ότι μένουν ακόμη σημαντικές συμπληρώσεις να γίνουν αναφέρουμε ορισμένους στόχους που περιλαμβάνονται στο σχέδιο προτάσεων προς τα κράτη-μέλη:

Αύξηση του στόχου που τίθεται με την «Οδηγία για την Πράσινη Ενέργεια» (Renewable Energy Directive) από 40% που είναι σήμερα σε 45% μέχρι το 2030 με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η συνολική παραγωγική δυναμικότητα πράσινης ενέργειας της ΕΕ αυξάνεται στα 1236 GW μέχρι το 2030, από 511 GW σήμερα και 1067GW σύμφωνα με το «Fit for 55» για το 2030.

Στόχος του REPowerEU για 300 GW εγκατεστημένης ισχύος σε φωτοβολταϊκά μέχρι το 2028.

Αύξηση του δεσμευτικού στόχου Ενεργειακής Εξοικονόμησης (βάσει της σχετικής οδηγίας «Energy Efficiency Directive») σε τουλάχιστον 13%.

 

Πηγή:energypress.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text