Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Χρονιά ρεκόρ το 2021 για τα ιδιωτικά κεφάλαια παγκοσμίως – Στο ιστορικό υψηλό των 1,1 τρισ. δολάρια η αξία των εξαγορών

Χρονιά ρεκόρ το 2021 για τα ιδιωτικά κεφάλαια παγκοσμίως – Στο ιστορικό υψηλό των 1,1 τρισ. δολάρια η αξία των εξαγορών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρονιά ρεκόρ το 2021 για τα ιδιωτικά κεφάλαια παγκοσμίως – Στο ιστορικό υψηλό των 1,1 τρισ. δολάρια η αξία των εξαγορών

Χρονιά ρεκόρ ήταν το 2021 για τα ιδιωτικά κεφάλαια παγκοσμίως, καθώς η αξία των εξαγορών (buyout) έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 1,1 τρισ. δολαρίων και η μέση αξία των συναλλαγών ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια για πρώτη φορά. Ακόμα υψηλότερα επίπεδα αναμένονται το 2022.

Τα παραπάνω διαπιστώνει η ετήσια έκθεση Global Private Equity της Bain & Company και διερευνά τις επενδυτικές τάσεις του 2022. Η Bain & Company ιδρύθηκε το 1973 και είναι διεθνώς ο κορυφαίος συμβουλευτικός εταίρος στον κλάδο των ιδιωτικών κεφαλαίων (Private Equity), με 64 γραφεία σε 39 χώρες και ένα δίκτυο με περισσότερους από 1.000 συμβούλους επενδυτικών ταμείων, συνταξιοδοτικών ταμείων, κεφαλαίων και οικογενειακών επενδυτικών γραφείων.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ιδιωτικά κεφάλαια σημείωσαν επίπεδα ρεκόρ το 2021, θέτοντας τη βάση για ακόμα υψηλότερα επίπεδα το 2022. Η αξία των εξαγορών (buyout) έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 1,1 τρισ. δολαρίων, διπλασιάζοντας το σύνολο των 577 δισ. δολαρίων του 2020 και καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 804 δισ. δολαρίων που είχε σημειωθεί το 2006, την περίοδο πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση. Παράλληλα, τα deals αξίας άνω του 1 δισ. δολ. διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα το 2021, με τη μέση αξία των συμφωνιών να φτάνει τα 1,1 δισ. δολάρια, εμφανίζοντας άνοδο 57%, ξεπερνώντας το όριο του 1 δισ. δολαρίων για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με την έρευνα της Bain & Company, η απότομη αύξηση στην αξία των deals εκτιμάται ότι οφείλεται στον τεράστιο όγκο κεφαλαίων της αγοράς.

Μετά από 10 χρόνια σταθερής ανάπτυξης, τα ταμειακά αποθέματα σημείωσαν ένα ακόμα ρεκόρ το 2021 αγγίζοντας τα 3,4 τρις. δολάρια παγκοσμίως, με περίπου 1 τρις. δολάρια από αυτά να βρίσκονται σε κεφάλαια εξαγοράς.

Έντονη ήταν και η δραστηριότητα του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (P2P), ειδικά στη Βόρεια Αμερική και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου σημειώθηκε αύξηση κατά 57% στις συμφωνίες P2P, απορροφώντας 469 δις. δολάρια παγκοσμίως, συμβάλλοντας στα ιστορικά υψηλά επίπεδα συναλλαγών το 2021.

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που η αγορά παρήγαγε τέτοια αύξηση στις συναλλαγές P2P ήταν πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2006-07.

Ωστόσο, ο βασικός παράγοντας που διαφοροποιεί τα σημερινά P2P deals είναι το μικρότερο μέγεθός τους, καθώς πραγματοποιούνται συχνά από έναν έως δύο αγοραστές με βαθιά εξειδίκευση στον τομέα, έναντι των κοινοπραξιών που απαιτούνταν για τις μεγάλες συμφωνίες που υπήρχαν το 2006-07.

Επιπλέον, η συνεχής ανάπτυξη του τομέα fintech, της υγειονομικής περίθαλψης και των επιχειρηματικών υπηρεσιών – όπου η υπεραπόδοση είναι όλο και περισσότερο συνυφασμένη με την τεχνολογία – προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών αγοραστών, με μία στις τρεις εξαγορές να αφορά πλέον μια εταιρεία τεχνολογίας.

Εκτός από τις επενδύσεις, τα κεφάλαια εξαγοράς άγγιξαν τα 957 δισ. δολάρια παγκοσμίως σε ενεργητικό, υπερδιπλασιάζοντας το ισχυρό σύνολο του 2020 και ξεπερνώντας τον μέσο όρο της πενταετίας κατά 131%. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτες ήταν οι συμφωνίες εταιρειών εξαγορών ειδικού σκοπού (SPAC), οι οποίες αυξήθηκαν κατά 325% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 158 δισ. δολάρια.

Η συγκέντρωση κεφαλαίων ολοκλήρωσε τη λίστα με τις μετρήσεις που έσπασαν τα ρεκόρ του περασμένου έτους. Τα παγκόσμια κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν σε όλο το φάσμα του ιδιωτικού κεφαλαίου έφτασαν τα 1,2 τρισ. δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο που έχει επιτευχθεί ποτέ. Τα κεφάλαια εξαγοράς συγκέντρωσαν 387 δισ. δολάρια το 2021, τη δεύτερη καλύτερη χρονιά τους μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον Hugh MacArthur, παγκόσμιο επικεφαλής Private Equity της Bain & Company, δεδομένων των υψηλών τιμών που καταβλήθηκαν το 2021, θα υπάρξει αναπόφευκτα μεγαλύτερη πίεση στα deals για άμεσα αποτελέσματα φέτος, ενώ οι πιθανότητες επιτυχίας είναι υψηλότερες για εταιρείες με μακρά πορεία σε έναν κλάδο.

Παράλληλα, για να αυξηθούν οι αποδόσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντικό οι διαπραγματευτές να κατανοήσουν πλήρως τη μικροοικονομία του κλάδου, τους μοχλούς δημιουργίας αξίας που είναι διαθέσιμοι και τους κινδύνους που διατρέχουν. Ταυτόχρονα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οι επενδυτές θα κληθούν να αποκτήσουν πεποίθηση γύρω από ένα πιο πιθανό σενάριο.

Αντίθετα, οι επενδυτές ιδιωτικών μετοχών θα πρέπει να σχεδιάσουν ένα φάσμα σεναρίων, ευρύτερο από το κανονικό, και να παρακολουθούν στενά καθώς τα γεγονότα συνεχίζουν να εξελίσσονται.

 

Νένα Μαλλιάρα

Πηγή: www.insider.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text