Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου: Ο υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα διαρκέσει έως το 2023

Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου: Ο υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα διαρκέσει έως το 2023

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου των ΗΠΑ (CBO) δημοσίευσε την Τετάρτη οικονομικές προοπτικές, στις οποίες αναφέρεται ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος.

Η CBO αναμένει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά 6,1% φέτος και κατά 3,1% το 2023. Η πρόβλεψη αυτή υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί από τα τρέχοντα ετήσια επίπεδα του 8,3%, ωστόσο θα εξακολουθεί να είναι δραματικά πάνω από το μακροπρόθεσμο βασικό επίπεδο του 2,3%.

Οι 10ετείς εκτιμήσεις περιέχουν θετικά νέα, καθώς το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος θα είναι κατά 118 δισ. δολάρια χαμηλότερο από τις περσινές προβλέψεις.

Ως ποσοστό της συνολικής οικονομίας, το δημόσιο χρέος θα μειωθεί μέχρι το 2023. Παρόλα αυτά, το συσσωρευμένο ομοσπονδιακό χρέος πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά την επόμενη δεκαετία και θα ισούται περίπου με το 110% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό με την αύξηση των επιτοκίων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να αυξηθούν σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Μια συνέπεια είναι ότι η κυβέρνηση θα δαπανήσει περισσότερα χρήματα φέτος για την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Ωστόσο, η CBO προειδοποιεί ότι οι αριθμοί της "υπόκεινται σε σημαντική αβεβαιότητα, εν μέρει λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας και άλλων παγκόσμιων γεγονότων", συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία. Η έκθεση λαμβάνει υπόψη τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του πολέμου, σύμφωνα με την CBO.

Οι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι τα προγράμματα ανακούφισης από τον κορονοϊό που εκδόθηκαν τόσο από την κυβέρνηση Μπάιντεν όσο και από την κυβέρνηση Τραμπ συνέβαλαν σε υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού. Αλλά οι υψηλές τιμές έχουν επίσης τροφοδοτηθεί από την καθυστέρηση στη δράση της Fed, τις διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού και την αναταραχή που προκάλεσε μη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text