Η Ελλάδα με τις νέες υποδομές μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο
Στα πλεονεκτήματα μιας ευρύτερης συμμαχίας στην ενέργεια ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ και στην προοπτική μια εκτεταμένης ενεργειακής συνεργασίας των κρατών της Μεσογείου, εστιάζει μελέτη του Atlantic Council, ένα από τα πλέον σημαντικά και προβεβλημένα think tanks με ισχυρή επιρροή στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, που παρουσίασε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στην Ουάσιγκτον και παράλληλα διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας του. Η μελέτη προτείνει τρόπους για εμβάθυνση και ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Παράλληλα, παρουσιάζει την πορεία μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, καθώς ο μεταγωγικός της ρόλος μεταξύ Ανατολής και Δύσης που έφερε ο αγωγός TAP επεκτείνεται εντός του έτους και στον άξονα Βορρά – Νότου με την ολοκλήρωση σημαντικών υποδομών, όπως o διασυνδετήριος αγωγός IGB, και την ανάπτυξη υποδομών όπως ο πλωτός σταθμός επαναεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη. Η μελέτη τονίζει την ανάγκη ολοκλήρωσης των υποδομών διασύνδεσης του ενεργειακού συστήματος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ προτείνει να αξιολογηθούν ως προτεραιότητα τα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και προτρέπει την υποστήριξη έργων διασύνδεσης από την U.S. Development Finance Corporation σε στενό συντονισμό με τις δύο κυβερνήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει την ανάγκη εντατικοποίησης της τριμερούς συνεργασίας με το Ισραήλ και την Κύπρο, με τη δραστηριοποίηση και των ΗΠΑ στο πλαίσιο του σχήματος 3+1.
Κι ενώ η προσθήκη του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω αγωγού μπορεί να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια μακροπρόθεσμα, η μελέτη τονίζει τη σημασία των εισαγωγών αμερικανικού LNG βραχυπρόθεσμα, αλλά και τη μεγαλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού που προσφέρουν τα πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια LNG. Η μελέτη υποστηρίζει κάθε ευκαιρία για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και χρηματοδότηση καινοτόμων τεχνολογιών στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τη χρηματοδότηση του US-East Med Energy Center στις ΗΠΑ, τη δημιουργία ενός ελληνοαμερικανικού ενεργειακού κέντρου στην Ελλάδα, αλλά και την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές και νέες τεχνολογίες.
«H έκθεση εκπονείται σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου η Ευρώπη επανεξετάζει το ενεργειακό της μείγμα και αναγνωρίζει πλέον αυτό που η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει εδώ και αρκετά χρόνια – ότι η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία κάνει τις χώρες πιο ευάλωτες», δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης. Ο ίδιος συνεχάρη την Κατερίνα Σώκου και την ομάδα του Atlantic Council για τη σύνταξη της μελέτης που είχε την υποστήριξη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Χρύσα Λιάγγου
Πηγή:kathimerini.gr

- ΤτΕ: Μειώθηκε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων
- Στο 93,2% του 2019 η κίνηση στο αεροδρόμιο των Αθηνών τον Ιούνιο
- Στο 4% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022
- Πληθαίνουν οι συμπράξεις ελληνικών με ξένες εταιρείες για υπεράκτια αιολικά
- ΑΕΔΙΚ: Ανοιχτή η Διώρυγα της Κορίνθου
- ΥΠΕΝ: Αύριο η ανακοίνωση νέων μέτρων στήριξης για την ενέργεια
- Οι ελληνικές επιχειρήσεις προβλέπουν ζημιές εξαιτίας του πολέμου
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 29/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 28/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 27/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 26/11/2018
- Global uncertainty is rising, and that is a bad omen for growth
- Φοροαπαλλαγές 150 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό εταιρειών
- Ερχονται δάνεια 1 δισ. με εγγύηση δημοσίου για μικρές εταιρείες
- Μεγάλη κινητικότητα στην αγορά online τζόγου
- Ο νόμος που κατέστρεψε το Χρηματιστήριο: Δημόσιες προτάσεις αγοράς μετοχών
- Lockdown και Τουρκία πιέζουν τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες – Μεγάλες ζημιές για Σελόντα και Νηρέα
Σχολιάστε το άρθρο