Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ελβετία: Ανάπτυξη 0,4% στο α΄ τρίμηνο

Ελβετία: Ανάπτυξη 0,4% στο α΄ τρίμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ελβετία: Ανάπτυξη 0,4% στο α΄ τρίμηνο

Η ελβετική οικονομία αναπτύχθηκε 0,4% στο α΄ τρίμηνο του 2022, τόνισε η κυβέρνηση, κυρίως λόγω της ισχυρής ανόδου της μεταποίησης καθώς και της ζήτησης που ανέκαμψε διεθνώς μετά την πανδημία.

Χωρίς τις αθλητικές εκδηλώσεις, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 0,5% στο τρίμηνο.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός και η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν έχουν ακόμη περιορίσει την ανάκαμψη, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση για ελβετικά μηχανήματα, ρολόγια και κοσμήματα.

Η ανάπτυξη στο τρίμηνο ήταν ελαφρώς πιο ισχυρή από τον ρυθμό ανάπτυξης 0,3% στο δ΄ τρίμηνο του 20201 και από τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 0,3%.

Σε ετήσια βάση, η οικονομία της Ελβετίας αναπτύχθηκε κατά 4,2% στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, υψηλότερα από τον ρυθμό ανάπτυξης 3,6% στο δ΄ τρίμηνο του 2021.

"Η ανάκαμψη συνεχίστηκε όπως αναμενόταν, κυρίως χάρη στον βιομηχανικό κλάδο", σύμφωνα με την κρατική γραμματεία οικονομικών υποθέσεων.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,7% παρά την επιβράδυνση στους τομείς χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων, που  οφείλεται στην ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 1,4%, κυρίως λόγω της ισχυρής ζήτησης για ελβετικά όργανα ακριβείας, όπως ρολόγια, κοσμήματα, μηχανήματα και μέταλλα.

Τα μέτρα για τη δημόσια υγεία είχαν σημαντικά χαμηλότερη επίδραση στην οικονομία του α΄ τριμήνου σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, και ήδη χαλάρωσαν από τον Φεβρουάριο και μετά.

Οι υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων ήταν ο μόνος τομέας που παρουσίασε αισθητή πτώση.

Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,5%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές ενέργειας και τροφίμων.

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text