Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2022 - No 236 έως 245 | Χ&Α - 242 | Οι χρηματιστηριακές κρίσεις, τα χαρακτηριστικά τους και η αντιμετώπισή τους

Οι χρηματιστηριακές κρίσεις, τα χαρακτηριστικά τους και η αντιμετώπισή τους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι χρηματιστηριακές κρίσεις, τα χαρακτηριστικά τους και η αντιμετώπισή τους

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι χρηματιστηριακές κρίσεις, τα χαρακτηριστικά τους και η αντιμετώπισή τους

 

Η χρηματιστηριακή κρίση που βιώνουμε σήμερα, είναι μια κρίση που προκλήθηκε από οικονομικά αιτία. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά της.
Αν και αμφισβητήθηκε στην αρχή της, η κρίση εξελίχθηκε γρήγορα, είναι διεθνής, έχει διάρκεια και βάθος και -κατά τα φαινόμενα- ουδείς μπορεί να τη σταματήσει. Για να λήξει, θα πρέπει να κάνει τον κύκλο της, ο οποιος περνά μέσα από κάποιας μορφής ύφεση. Παράλληλα, θα πρέπει, το χρήμα, να ανακτήσει την αξία που είχε, αλλά που έχασε, μέσα από παράτολμες μακροχρόνιες νομισματικές πολιτικές.

Οι κρίσεις δεν είναι ούτε αφύσικες, ούτε και σπάνιες. Είναι εγγενή φαινόμενα στη χρηματιστηριακή διαδικασία. Είναι η κατάληξη των περιόδων ανόδου.

Με βάση όσα είναι μέχρι σήμερα γνωστά, η εκτίμησή μας είναι ότι, η παρούσα οικονομική και χρηματιστηριακή κρίση, θα διαρκέσουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Βέβαια, καθώς οι χρηματιστηριακές αγορές προεξοφλούν τις εξελίξεις, οι χρηματιστηριακοί δείκτες, θα βρεθούν πιο γρήγορα στα χαμηλά σημεία της πτωτικής τους πορείας, για να αναπηδήσουν ελαφρά, στη συνέχεια. Για τις οικονομίες, θα απαιτηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους.

Η παρούσα μελέτη, αποτελεί συνέχεια της μελέτης του τεύχους 240, με τίτλο "1971 - 2022: Η επίδραση του πληθωρισμού στους χρηματιστηριακούς δείκτες" (εδώ). Στη μελέτη εκείνη, είχαμε εξετάσει, με προσοχή, τη συμπεριφορά των χρηματιστηριακών δεικτών, ιδιαίτερα κατά τα χρόνια 1973-1974, τα οποία μας ενδιαφέρουν περισσότερο. Παρατηρήσαμε εξαιρετικές ομοιότητες με τη συμπεριφορά των δεικτών κατά την περίοδο Φεβρουαρίου - Μαΐου, του τρέχοντος έτους.

Στη μελέτη του παρόντος τεύχους, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην εξέλιξη των οικονομικών δεικτών του πληθωρισμού και της ανεργίας, καθώς και στην εξέλιξη των επιτοκίων, καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 -εκτιμούμε ότι είναι η μόνη μελέτη στον ελληνικό Τύπο, που εμβαθύνει τόσο πολύ και με τόσα στοιχεία, στη συγκεκριμένη περίοδο. Και πάλι, παρατηρούμε εξαιρετικές ομοιότητες με την πορεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων κατά την παρούσα φάση.

Δε θα υιοθετήσουμε την άποψη ότι, η παρούσα κρίση θα έχει την εξέλιξη και την κατάληξη της κρίσης του 1973-1974. Αυτό, θα μπορούσε σε κάποιο βαθμό να συμβεί, αλλά, τελικά, ουδείς γνωρίζει τί κρύβει το μέλλον -άλλωστε, οι οικονομίες σήμερα είναι αρκετά διαφορετικές. Όμως, η γνώση που έχουμε αποκτήσει από την επίπονη έρευνά μας, την οποία μεταφέρουμε προς εσάς όσο καλύτερα μπορούμε, θα βοηθήσει όλους μας, να κατανοήσουμε τις εξελίξεις και να αντιληφθούμε την πορεία των πραγμάτων. Το ζητούμενο είναι, να γνωρίζουμε προς τα πού πηγαίνουμε, πού βρισκόμαστε κάθε στιγμή και, με τις κατάλληλες κινήσεις, στον κατάλληλο χρόνο, να μπορέσουμε να μετατρέψουμε την κρίση, σε ευκαιρία.

Μελέτη: Γιάννης Σιάτρας

Επιμέλεια στοιχείων: Κωνσταντίνα Ρομοσού

 

-----

Δείτε το σύνολο των άρθρων του παρόντος αφιερώματος:

  • Οι χρηματιστηριακές κρίσεις, τα χαρακτηριστικά τους και η αντιμετώπισή τους
  • Οι έξι χρηματιστηριακές κρίσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών (εδώ)
  • Ο πληθωρισμός, τα επιτόκια και οι χρηματιστηριακές αγορές: Οι περιπτώσεις των κρίσεων του 1973 και του 1979 (εδώ)
  • Η αντιμετώπιση της κρίσης - Η αναζήτηση του “πάτου” (εδώ)

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 242 (Ιούλιος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 242, εδώ.

 


 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text