Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 242 | Προσοχή με τα οικονομικά μεγέθη των “κυκλικών εταιριών”

Προσοχή με τα οικονομικά μεγέθη των “κυκλικών εταιριών”

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προσοχή με τα οικονομικά μεγέθη των “κυκλικών εταιριών”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προσοχή με τα οικονομικά μεγέθη των “κυκλικών εταιριών”

 

Η εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών, των “κυκλικών” εταιριών, δηλαδή των εταιριών που  δραστηριότητα τους εξαρτάται από βασικά εμπορεύματα, επηρεάζεται άμεσα από την παράλληλη εξέλιξη των τιμών των εμπορευμάτων.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του 2021, ήταν ότι οι τιμές των περισσότερων εμπορευμάτων εκτινάχθηκαν, συμπαρασύροντας ανοδικά και τα μεγέθη των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στο ανάλογο εμπόρευμα.

Βέβαια, όπως γίνεται συνήθως, μετά από μια εξαιρετικά ανοδική κίνηση των τιμών, επέρχεται η πτώση. Κατά το 2022, βλέπουμε ότι οι τιμές κάποιων βασικών εμπορευμάτων υποχωρούν από τα υψηλά του 2021, εκτός από την την τιμή του πετρελαίου, όπου επηρεάζεται από τις τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες και την τιμή των δικαιωμάτων άνθρακα (CO2).

Σύμφωνα με τις τιμές της 28/6/2022, σε σύγκριση με την αρχή του έτους, η τιμή του αλουμινίου υποχωρεί κατά 11,3%, ο χαλκός υποχωρεί κατά 15%, ο χάλυβας κατά -21,5%, ενώ κατά 51,7% έχει αυξηθεί το πετρέλαιο και κατά 9,2% έχουν αυξηθεί τα CO2.

Πτώση των τιμών, του αλουμινίου, του χαλκού και του χάλυβα παρατηρείται επίσης και σε σύγκριση με τις τιμές, που είχαν κατά την 31/3/2022 και την 30/6/2021. Σε σχέση με την 31/3/2022, η πτώση και των τριών εμπορευμάτων ξεπερνά το 20%.

Αντίθετα το πετρέλαιο και τα CO2 παρουσιάζουν αύξηση άνω του 50% σε σχέση με την τιμή τους, πέρυσι και σχετικά μικρή αύξηση σε σχέση με την τιμή τους, την 31/3/2022.

Δείτε εδώ σχετικό πίνακα.

 

Συνεπώς, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις εξείς εταιρίες: Αλουμίνιο (BIO, ΕΛΧΑ, ΜΥΤΙΛ), Χαλκός (BIO, ΕΛΧΑ, CENER, ΜΥΤΙΛ), Πετρέλαιο (ΜΟΗ, ΕΛΠΕ και σε κάποιο βαθμό τις ΡΕΒ, ΕΛΙΝ), Χάλυβας (ΕΛΣΤΡ, ΚΟΡΔΕ, ΣΙΔΜΑ, ΤΖΚΑ) και Δικαιώματα CO2 (κυρίως τη ΔΕΗ και σε κάποιο βαθμό, τη ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ). Παράλληλα, μία σειρά άλλων εταιριών, επίσης επηρεάζονται από τις τιμές των εμπορευμάτων, έστω και δευτερογενώς  (ΑΛΜΥ, ΓΕΒΚΑ, κατασκευαστικές, κλπ).


Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 242 (Ιούλιος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 242, εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text