Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 243 | ΗΠΑ: Τα μηνύματα της ύφεσης

ΗΠΑ: Τα μηνύματα της ύφεσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΗΠΑ: Τα μηνύματα της ύφεσης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΗΠΑ

 

Τα μηνύματα της ύφεσης

 

Η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ των 2ετών και των 10ετών αμερικανικών αμερικανικών ομολόγων, επί δεκαετίες, θεωρείται ως ένας “αλάνθαστος” δείκτης για τον κίνδυνο να περιπέσει σε ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ (δείτε σχετικό άρθρο στο τεύχος 242, εδώ).

Για πρώτη φορά μέσα στο 2022, το επιτόκιο του 2ετούς, έκλεισε σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου, την 1η Απριλίου 2022, με διαφορά επιτοκίου, -0,05%. Μετά από δύο μέρες, το επιτόκιο του 10ετούς, βρέθηκε και πάλι σε υψηλότερο επίπεδο. Η καμπύλη αντιστράφηκε (έτσι χαρακτηρίζεται το φαινόμενο όταν το επιτόκιο ενός χρονικά συντομότερου ομολόγου έχει επιτόκιο μεγαλύτερο από το ομόλογο του χρονικά μακρύτερου) και πάλι, στις 6 Ιουλίου 2022. Από τότε, η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη και το επιτόκιο του 2ετούς, διατηρεί υψηλότερο επιτόκιο απ’ αυτό του 10ετούς ομολόγου.

Όμως, πέραν από το εάν το επιτόκιο του 2ετούς είναι μεγαλύτερο από το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου, σημασία έχει και το πόσο μεγάλη είναι η διαφορά μεταξύ των δύο επιτοκίων. Η διαφορά αυτή, διευρύνεται διαρκώς και στις αρχές Αυγούστου έφτασε και στο -0,35%.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά, εδώ.

Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές των αγορών ομολόγων, συνήθως σημαίνει μεγαλύτερη βεβαιότητα για εμφάνιση ύφεσης και μάλιστα, βαρύτερης. Σημειώνουμε ότι, η σημερινή διαφορά των δύο επιτοκίων, είναι η μεγαλύτερη που έχει εμφανιστεί από το Μάρτιο του 2000, όταν η μέγιστη διαφορά είχε φτάσει στο -0,47%. Αν ξεπεραστεί και αυτή η διαφορά, τότε οι συγκρίσεις θα γίνονται με την περίοδο του 1980-1980, όταν πριν την εμφάνιση της μεγάλης ύφεσης των ΗΠΑ, στην περίοδο 1981-1982, η διαφορά είχε φτάσει και στο -2,00%.

Τί σημαίνουν όλα αυτά; Ότι, από τις αρχές Ιουλίου, οι αγορές ομολόγων “προβλέπουν” ύφεση για την οικονομία των ΗΠΑ, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε διάστημα τριών έως έξι μηνών. Παράλληλα, όσο “βαθαίνει” η διαφορά, τόσο πιο έντονη εκτιμάται ότι θα είναι αυτή.
(Δείτε την καμπύλη της διαφοράς των επιτοκίων εδώ, ή από το site του παραρτήματος της FED στο Saint Louis, εδώ).

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 243 (Αύγουστος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 243, εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text