Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 243 | Τί θα κρίνει τη σημερινή ανοδική φάση;

Τί θα κρίνει τη σημερινή ανοδική φάση;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τί θα κρίνει τη σημερινή ανοδική φάση;

 

 

 

 

 

 

 

Τί θα κρίνει τη σημερινή ανοδική φάση;

Αφού βρέθηκαν στις χαμηλότερες τιμές του έτους, στις 16 Ιουνίου 2022, οι αμερικανικοί δείκτες καταγράφουν μία εντυπωσιακή πορεία ανόδου, που διατηρείται, χωρίς διακοπή, μέχρι και σήμερα (3/8/2022). Στο διάστημα αυτό, ο δείκτης Dow Jones κερδίζει +9,78%, ο S&P +13,32% και ο Nasdaq +18,99% (δείτε εδώ, τις ακραίες τιμές των διεθνών δεικτών, κατά το 2022).

Θα μπορούσε αυτή η άνοδος να είναι το ξεκίνημα μίας νέας μακροχρόνιας ανοδικής πορείας, ή πρόκειται απλά για μία ανοδική κίνηση κατά τη διάρκεια μίας πτωτικής αγοράς (bear market rally); Τα στατιστικά στοιχεία των αμερικανικών δεικτών, τα οποία βασίζονται στην κίνησή τους κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, δε δίνουν σαφή απάντηση για το τί είδους κίνηση θα μπορούσε να είναι αυτή.

Όμως, γνωρίζουμε ότι, μια “ανοδική φάση της αγοράς” συνήθως βρίσκεται στο ανώτερο σημείο της (πριν αρχίσει να υποχωρεί) περίπου 5,3 μήνες πριν από την έναρξη της ύφεσης. Οι αμερικανικοί δείκτες βρέθηκαν στο ανώτερο σημείο τους, στην αρχή του έτους. Παράλληλα, το β’ τρίμηνο του έτους, είναι το δεύτερο συνεχόμενο με πτωτικό ΑΕΠ. Από την άλλη πλευρά, το χαμηλότερο σημείο της πτωτικής πορείας των δεικτών, καταγράφεται (κατά μέσο όρο) 4 μήνες πριν από τη λήξη της ύφεσης.

Αν η αμερικανική οικονομία όντως βρέθηκε σε ύφεση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 και αν η ύφεση αυτή πρόκειται να λήξει στο τέλος του γ’ τριμήνου, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πρόκειται για την εκκίνηση μίας νέας ανοδικής φάσης. Αν όμως, η οικονομία δεν έχει εισέλθει ακόμη σε ύφεση, ή μόλις εισέρχεται, τότε, θα πρέπει να αναμένουμε ότι, οι δείκτες θα υποχωρήσουν εκ νέου και ότι, ενδεχομένως, θα καταγράψουν νέα χαμηλά. Στην περίπτωση αυτή, η χρηματιστηριακή αγορά θα βρίσκεται σε πτωτική φάση, για αρκετούς μήνες μέσα στο 2023.

Αυτά αναφέρουν οι στατιστικές του παρελθόντος, ενώ, οι αγορές δείχνουν να “υποστηρίζουν” το σενάριο της βραχείας και ήπιας ύφεσης, η οποία θα έχει ξεπεραστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Το στοιχείο που θα δείξει τί συμβαίνει, θα είναι οι δείκτες πληθωρισμού για το μήνα Ιούλιο (θα ανακοινωθεί την 10/8) και Αυγούστου (θα ανακοινωθεί την 13/9). Η επόμενη συνεδρίαση της FED θα πραγματοποιηθεί την 21/9 και αναμένεται ότι, το επιτόκιο θα αυξηθεί κατά 0,50%, φτάνοντας στο 3,00%. Αν ο πληθωρισμός του Ιουλίου και κυρίως του Αυγούστου, διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, τότε η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα υποχρεωθεί να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, αρκετά πάνω από το όριο του 3,25% που ο πρόεδρός της κ. Powell, έθεσε (στις 27/7/2022) ως το πιθανό πάνω όριο αυτού του ανοδικού κύκλου. Στην περίπτωση αυτή, οι αγορές θα γνωρίσουν νέα “ταλαιπωρία”.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 243 (Αύγουστος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 243, εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text