Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Επιτροπή Ανταγωνισμού: Μερική η αποεπένδυση της Reggeborgh από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Μερική η αποεπένδυση της Reggeborgh από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Μερική η αποεπένδυση της Reggeborgh από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Δύσπιστη έναντι των επίσημων ανακοινώσεων του ολλανδικού fund Reggeborgh Invest περί πλήρους αποεπένδυσης από την κατασκευαστική εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εμφανίζεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.), εξακολουθώντας στην ουσία να θέτει ζήτημα περί κοινής ιδιοκτησίας του fund τόσο στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όσο και στην «Ελλάκτωρ». Το παραπάνω προκύπτει τόσο από το κείμενο δεύτερων απόψεων της Ε.Α. στο πλαίσιο της κανονιστικής παρέμβασης στον κλάδο των κατασκευών όσο και από το δελτίο Τύπου που συνοδεύει το εν λόγω κείμενο, όπου γίνεται λόγος για μερική αποεπένδυση των Ολλανδών από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η αναφορά αυτή, πέρα από τις σκιές που αφήνει για το τι πραγματικά συμβαίνει με τη μετοχική σύνθεση των εμπλεκόμενων εταιρειών και το πώς αυτή επηρεάζει –εάν επηρεάζει– συνολικά τον ανταγωνισμό στον κατασκευαστικό κλάδο, εγείρει και άλλα ζητήματα δεδομένου ότι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και «Ελλάκτωρ» είναι εισηγμένες στο Χ.Α. επιχειρήσεις.

«Από την έως τώρα έρευνα της Ε.Α. προκύπτει ότι η πρόσφατη μερική αποεπένδυση του συγκεκριμένου επενδυτικού κεφαλαίου από μία εκ των δύο επιχειρήσεων περιορίζει μεν, χωρίς όμως να τεκμαίρεται ότι ουσιαστικά εξουδετερώνει, τις αρνητικές επιπτώσεις της κοινής ιδιοκτησίας των δύο σημαντικότερων επιχειρήσεων του κλάδου, η οποία παραμένει», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου. Στο κείμενο της Ε.Α. σημειώνεται, εξάλλου, ότι στην επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου 2022 στα γραφεία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εντοπίστηκε ιδιωτικό συμφωνητικό ανάμεσα στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στη Reggeborgh και μη κατονομαζόμενο στη μη εμπιστευτική έκδοση του κειμένου της Αρχής πρόσωπο ή επιχείρηση για αγοραπωλησία μετοχών, εύρημα από το οποίο προκύπτει, σύμφωνα με την Ε.Α., πως υπήρχε στρατηγική συμπόρευσης. Σε άλλο σημείο, πάντως, η Ε.Α. αναφέρει ότι το ολλανδικό fund αποχώρησε από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο ανταγωνισμός της τελευταίας με την «Ελλάκτωρ» «κάπως ενισχύεται», δεν φτάνει όμως το επίπεδο της πρώτης περιόδου όσον αφορά τις προσφερόμενες εκπτώσεις για τους διαγωνισμούς των δημοσίων έργων.

Σχόλιο από την πλευρά της Reggeborgh επί των συμπερασμάτων της Ε.Α. δεν υπήρξε χθες. Αυτό, πάντως, που τόνισε πηγή που βρίσκεται κοντά στην εταιρεία σε σχετική ερώτηση της «Κ» είναι ότι το κείμενο εξετάζεται από τους αρμόδιους νομικούς και σε κάθε περίπτωση θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης των δεύτερων απόψεων, η οποία ξεκίνησε από χθες και θα ολοκληρωθεί στις 9 Σεπτεμβρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι το ολλανδικό fund εισήλθε αρχικά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις 30/3/2018, φτάνοντας να ελέγχει μέχρι και το 30,2% του ομίλου. Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο του 2020 απέκτησε δικαίωμα για το 12,5% του Λ. Μπόμπολα στην «Ελλάκτωρ» (κι ενώ ήδη ήλεγχε το 5,4% του ομίλου). Σταδιακά αύξησε το ποσοστό της σε περίπου 29,8% και πιο πρόσφατα σε 46%, με προοπτική αυτό να αυξηθεί σε 61%. Τον Μάρτιο του 2021 η Reggeborgh ανακοίνωσε την πλήρη αποεπένδυσή της από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Τα μέτρα που προτείνει η Ε.Α. είναι τα ακόλουθα:

• Ανεξάρτητη διοίκηση – «Σινικά Τείχη» – κώδικας συμπεριφοράς, σε περιπτώσεις κοινής ιδιοκτησίας επί ανταγωνιστικών επιχειρήσεων όσον αφορά τα μέλη της διοίκησης των επιχειρήσεων αυτών, καθώς και τον τρόπο και το είδος των πληροφοριών (εμπορικά ευαίσθητων και μη) που θα διαβιβάζονται από τους κοινούς μετόχους προς τις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις και αντιστρόφως.

• Επιβολή γνωστοποίησης στην Ε.Α., προς διενέργεια σχετικής οικονομικής ανάλυσης ανταγωνιστικών επιπτώσεων, σε περιπτώσεις αύξησης ποσοστού κοινής συμμετοχής όταν οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο αποκτά ποσοστό άνω του 5% στο μετοχικό κεφάλαιο περισσοτέρων της μίας ανταγωνιστικών επιχειρήσεων στον εξεταζόμενο κλάδο.

• Επιπλέον υποχρεώσεις σε ενεργούς μετόχους. Συγκεκριμένα προτείνει μέτοχος που ελέγχει μια επιχείρηση και έχει ποσοστό 1% σε ανταγωνίστρια να μη συμμετέχει ούτε καν εμμέσως σε συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων της δεύτερης ή άλλων οργάνων, αρμόδιων για την εμπορική πολιτική, όπου θα παρουσιάζονται εμπιστευτικές πληροφορίες.

Αλλα μέτρα που προτείνονται για τη συνολικότερη αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού στον κλάδο είναι τα ακόλουθα:

• Θεσμοθέτηση διαδικασίας διατύπωσης γνώμης από την Ε.Α. σχετικά με τις επιπτώσεις του εκάστοτε έργου υποδομής στον ανταγωνισμό στο στάδιο αξιολόγησης του έτους, καθώς και στο στάδιο υλοποίησης και ανάπτυξής του.

• Ως προς το ζήτημα της σύστασης των κατασκευαστικών κοινοπραξιών, προτείνεται η εξέταση του ζητήματος υπό το πρίσμα παροχής κατευθύνσεων και οδηγιών, σε συνεργασία με την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ).

Δήμητρα Μανιφάβα

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text