Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Οι περισσότεροι Πολωνοί πιστεύουν ότι η Γερμανία πρέπει να πληρώσει στην Πολωνία πολεμικές αποζημιώσεις

Οι περισσότεροι Πολωνοί πιστεύουν ότι η Γερμανία πρέπει να πληρώσει στην Πολωνία πολεμικές αποζημιώσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι περισσότεροι Πολωνοί πιστεύουν ότι η Γερμανία πρέπει να πληρώσει στην Πολωνία πολεμικές αποζημιώσεις

Πάνω από τους μισούς Πολωνούς είναι της γνώμης ότι η Γερμανία εξακολουθεί να οφείλει στην Πολωνία αποζημιώσεις για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θέμα που προκάλεσε η ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) σχετικά με τις πολεμικές ζημιές που προκλήθηκαν από τη γερμανική επίθεση πριν από 80 χρόνια.

Το 52,1% των Πολωνών πιστεύει ότι η Πολωνία πρέπει να απαιτήσει πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της IBRiS για την υπηρεσία διαδικτυακών ειδήσεων Onet. Το 34,5% πιστεύει ότι η χώρα δεν έχει πλέον δικαίωμα σε οικονομική αποζημίωση για τις ζημιές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 13,5% είναι αναποφάσιστο.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε στην ειδησεογραφική πύλη Salon24.pl ότι «θα ενεργήσει μέχρι την τελευταία του μέρα […] για να πληρώσει η Γερμανία για τα εγκλήματα για τα οποία δεν έχει λογοδοτήσει με κανέναν τρόπο». Σύμφωνα με την έκθεση του PiS, το Βερολίνο θα πρέπει να πληρώσει στον ανατολικό γείτονά του 6.200.000.000,000 ζλότυ (1.311.160.000,000 ευρώ).

Η κοινή γνώμη σχετικά με την ιδέα της απαίτησης αποζημιώσεων από τη Γερμανία αντανακλά την υποστήριξη των κομμάτων. Το 97% των ψηφοφόρων του PiS πιστεύει ότι η Πολωνία έχει δίκιο να ζητήσει αποζημιώσεις, σε σύγκριση με το 48% των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.

Το IBRiS ρώτησε επίσης τους Πολωνούς σχετικά με το πόσο μεγάλη είναι η πιθανότητα για την Πολωνία να συμφωνήσει τελικά η Γερμανία να πληρώσει για τις πολεμικές ζημιές. Το 21,3% το θεωρεί πιθανό, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία (74,5%) δεν πιστεύει ότι η γερμανική κυβέρνηση αποδέχεται το πολωνικό αίτημα για αποζημιώσεις.

Το 68,8% των ερωτηθέντων στην έρευνα του IBRiS θεωρεί ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι ένα από τα θέματα της πρόωρης προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος πριν από τις βουλευτικές και τοπικές εκλογές του 2023. Το 24,7% πιστεύει το αντίθετο. Μεταξύ των ψηφοφόρων του PiS, μόνο το 18% υποστηρίζει ότι οι επανορθώσεις αποτελούν θέμα προεκλογικής εκστρατείας, ενώ το 81% το θεωρεί ουδέτερο θέμα, που δεν συνδέεται με τις επερχόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του διεθνούς δικαίου, Ματέους Πιάτκοφσκι από το Πανεπιστήμιο του Λοτζ, η Πολωνία επανέφερε για τελευταία φορά τις αξιώσεις αποζημιώσεων το 2004. Σήμερα, δεν υπάρχει καμία βάση για να ζητήσει η χώρα πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία, δήλωσε στην εφημερίδα Gazeta Wyborcza.

 

πηγή: euractiv.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text