Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 244 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κερδοφορία ύψους € 2,3 εκατομμυρίων κατέγραψαν οι τράπεζες στο α΄εξάμηνο

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κερδοφορία ύψους € 2,3 εκατομμυρίων κατέγραψαν οι τράπεζες στο α΄εξάμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κερδοφορία ύψους € 2,3 εκατομμυρίων κατέγραψαν οι τράπεζες στο α΄εξάμηνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

 

Κερδοφορία ύψους € 2,3 εκατομμυρίων κατέγραψαν οι τράπεζες στο α΄εξάμηνο

 

Κατά το α’ εξάμηνο του 2022, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ), συγκέντρωσαν συνολικά έσοδα, ύψους € 5.360 εκατομμυρίων έναντι € 4.635 εκατομμυρίων, καταγράφοντας αύξηση 15,7%. Από τις τέσσερις τράπεζες μόνο η ΑΛΦΑ και η ΕΤΕ κατέγραψαν πτώση 11,7% και 9,4%  αντίστοιχα στα έσοδα τους.

Όσον αφορά την κερδοφορία τους, ανήλθε στα € 2.343 δισεκατομμύρια έναντι ζημιών € 4.011 εκατομμυρίων στο α΄ εξάμηνο 2022. Από όλες τις τράπεζες μόνο η ΕΤΕ κατέγραψε πτώση της τάξεως του -5% στην καθαρή της κερδοφορία.

Σημειώνεται ότι στο α’ εξάμηνο του 2022 και οι τέσσερις τράπεζες κατέγραψαν μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που διευκολύνει τις συνθήκες για μελλοντική διανομή μερίσματος. Δείτε συνοπτικό πίνακα με τα μεγέθη, εδώ.

Το περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, που διαμορφώνεται αυτήν την περίοδο παγκόσμια για την “τιθάσευση” του αυξημένου πληθωρισμού, πρόκειται να επηρεάσει θετικά τα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών, καθώς θα αυξήσει τα έσοδα από τόκους. Εκτιμούμε, ότι χρηματιστηριακά η αυξημένη κερδοφορία, που πρόκειται να σημειωθεί στον κλάδο το 2022, δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα στις τιμές των τραπεζικών μετοχών.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 244 (Σεπτέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 244, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text