Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 245 | ΣΙΔΜΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ: Αναμένεται πτώση των μεγεθών κατά το β’ εξάμηνο

ΣΙΔΜΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ: Αναμένεται πτώση των μεγεθών κατά το β’ εξάμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΣΙΔΜΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ: Αναμένεται πτώση των μεγεθών κατά το β’ εξάμηνο

 

 

 

 

 

 

 

ΣΙΔΜΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ

 

Αναμένεται πτώση των μεγεθών κατά το β’ εξάμηνο

 

Η αυξημένη χρηματιστηριακή τιμή του χάλυβα, ώθησε σε νέο υψηλό επίπεδο τον κύκλο εργασιών του Ομίλου ΣΙΔΜΑ, στο α΄εξάμηνο του 2022. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών έφτασε τα € 145,6 εκατομμύρια έναντι € 133,2 εκατομμύρια στο α΄εξάμηνο του 2021 (+36,9%) και η αύξηση οφείλεται κυρίως στην μέση τιμή πώλησης των τελικών προϊόντων χάλυβα που αυξήθηκε κατά 32,7% σε σχέση με το περσινό εξάμηνο (η εταιρία μετακυλίει το κόστος αγοράς πρώτων υλών στην τελική τιμή πώλησης).

 

Πέραν από τη διεθνή αύξηση των μέσων τιμών πώλησης χάλυβα, το δεύτερο στοιχείο που βελτίωσε τις πωλήσεις της εταιρίας κατά το τελευταίο 12μηνο (από την άνοιξη του 2021) ήταν η αυξημένη ζήτηση.

Οι δύο αυτό βασικοί παράγοντες εξέλιξης των θεμελιωδών μεγεθών της εταιρίας, δείχνουν να επιδεινώνονται κατά τους τελευταίους μήνες. Οι τιμές του χάλυβα υποχωρούν, ενώ η ζήτηση δείχνει να περιορίζεται.

Η ευαισθησία των περιθωρίων κέρδους της εταιρίας, στις διακυμάνσεις της τιμής της πρώτης ύλης (χάλυβας) είναι εξαιρετικά μεγάλες και τις περιγράφει η εταιρία στην οικονομική της έκθεση (σελίδες 11-12, εδώ): “Το μικτό περιθώριο κέρδους του Ομίλου επηρεάζεται θετικά στην περίπτωση ανοδικών τιμών των πρώτων υλών και αρνητικά στην αντίθετη περίπτωση. Η αυξομείωση των τιμών των προϊόντων που εμπορεύεται ο Όμιλος δεν μπορεί να καλυφθεί με πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αντίστοιχα τα αποτελέσματά της μέσω υποτίμησης ή υπερτίμησης των αποθεμάτων”.

Η τιμή του χάλυβα, εξαρτάται από την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας, καθώς και από διάφορες γεωπολιτικές εξελίξεις. Η τιμή καταγράφει μείωση 14,1% στο γ΄τρίμηνο του 2021, μείωση 44,3% από την αρχή του 2022 και μείωση 57,9% σε σχέση με την τιμή του, την 30/9/2021 (με βάση την τιμή την 26/9/2022). Η προοπτική της τιμής για το υπόλοιπο του 2022 και το 2023, είναι πτωτική.

 

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβληματισμό για την εξέλιξη των μεγεθών της εταιρίας. Προβληματισμό δημιουργεί και η διατήρηση των υποχρεώσεων σε υψηλά επίπεδα. Ο καθαρός δανεισμός (δάνεια μείον διαθέσιμα) φτάνει στα € 66,5 εκατομμύρια. Δε βρίσκεται σε ανησυχητικό επίπεδο, όμως, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την αστάθεια (φυσιολογική λόγω της φύσης της εταιρίας) των αποτελεσμάτων.

 

Εκτιμούμε ότι, κατά το β’ εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών θα είναι μειωμένος και θα κυμανθεί περί τα € 95 έως € 100 εκατομμύρια, πλην όμως, εκτιμούμε ότι το καθαρό περιθώριο κέρδους, θα περιοριστεί μεταξύ του 5,1% έως 5,5%. Για το σύνολο του 2022, εκτιμούμε ότι ο κύκλος εργασιών θα κυμανθεί περί τα € 245 εκατομμύρια, ενώ τα καθαρά κέρδη (μφ) θα φτάσουν στα € 17,0 εκατομμύρια. Σημειώνουμε ότι, τα κέρδη αυτά είναι υψηλότερα από αυτά του 2021, καθώς την περασμένη χρονιά, στα κέρδη (€ 25,6 εκατομμύρια), είχαν συμπεριληφθεί έκτακτα χρηματοοικονομικά έσοδα ύψους € 13,0 εκατομμυρίων.

 

Η μετοχή καταγράφει απώλειες  24,2% (στοιχεία της 26/9/2022, τιμή μετοχής: € 1,98%). Στις 30/6/2022, δε βρισκόταν σε κάποιο χαρτοφυλάκιο Αμοιβαίου Κεφαλαίου, κάτι που βέβαια οφείλεται και στο γεγονός ότι, μέχρι την 29/9/2021, η μετοχή βρισκόταν σε καθεστώς “Επιτήρησης”. Οι συναλλαγές της παραμένουν πολύ χαμηλές (μέσος ημερήσιος όγκος 2022: 6.250 τεμάχια).

Λόγω της εκτίμησής μας για επιδείνωση των μεγεθών, έχουμε αρνητική άποψη για τη μετοχή της.

 

Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ και την οικονομική έκθεση εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 245 (Οκτώβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 245, εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text