Προσχέδιο προϋπολογισμού 2023
Ανάπτυξη 2,1% και επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023. Στον προϋπολογισμό, υπολογίζεται “ανάχωμα” € 1,0 δισεκατομμύριο, για επιδοτήσεις ρεύματος και € 3,5 δισεκατομμύρια, για μόνιμα μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Στο δημοσιονομικό τομέα, το πρωτογενές έλλειμμα του 2% του ΑΕΠ για το 2022 αναθεωρείται λόγω της υψηλής ανάπτυξης της οικονομίας στο 1,7% του ΑΕΠ, ενώ προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2023. Για το 2023, προβλέπονται € 1,7 δισεκατομμύρια περισσότερα φορολογικά έσοδα (κυρίως από έμμεσους φόρους) και € 3,0 δισεκατομμύρια λιγότερες δαπάνες.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, επισημαίνεται η αβεβαιότητα που θα κυριαρχήσει και στο 2023 αβεβαιότητα που, πέραν των διεθνών εξελίξεων, επιτείνεται και λόγω της εκλογικής αβεβαιότητας στο εσωτερικό.
Σε μία περίοδο που, πολλές μεγάλες οικονομίες βρίσκονται στο “χείλος” της ύφεσης, η επίτευξη ανάπτυξης αυτού του επιπέδου, συνιστά μια πολύ θετική εξέλιξη. Αν μάλιστα, η χώρα πετύχει να αναβαθμιστεί και η αξιολόγηση της οικονομίας της -κάτι που, αν συμβεί, θα συμβεί στο β’ εξάμηνο του έτους- τότε, σε 12 μήνες από σήμερα, η χρηματιστηριακή αγορά, μπορεί να έχει μία εντελώς διαφορετική εικόνα.
Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 245 (Οκτώβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 245, εδώ.

- ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ - Τεύχος 245 - Οκτώβριος 2022
- Νο 245 - Οκτώβριος 2022: Θέσεις και θέματα
- Επισημάνσεις
- Οι θέσεις μας, για τη χρηματιστηριακή κρίση και την εξέλιξή της
- Κυριακή 16 Οκτωβρίου: Επενδυτική Συνάντηση
- Καταστροφικός ο Σεπτέμβριος για τις διεθνείς αγορές
- Η επόμενη μεγάλη οικονομική κρίση, ίσως είναι πιο κοντά απ’ ότι νομίζουμε.
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 29/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 28/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 27/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 26/11/2018
- Global uncertainty is rising, and that is a bad omen for growth
- Φοροαπαλλαγές 150 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό εταιρειών
- Ερχονται δάνεια 1 δισ. με εγγύηση δημοσίου για μικρές εταιρείες
- Μεγάλη κινητικότητα στην αγορά online τζόγου
- Ο νόμος που κατέστρεψε το Χρηματιστήριο: Δημόσιες προτάσεις αγοράς μετοχών
- Lockdown και Τουρκία πιέζουν τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες – Μεγάλες ζημιές για Σελόντα και Νηρέα
Σχολιάστε το άρθρο