Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ευρωπαϊκή Ένωση: Πιέσεις στη Γερμανία για κοινό δανεισμό ως ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πιέσεις στη Γερμανία για κοινό δανεισμό ως ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευρωπαϊκή Ένωση: Πιέσεις στη Γερμανία για κοινό δανεισμό ως ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση

Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters κοινό δανεισμό στην ΕΕ ώστε οι εθνικές κυβερνήσεις να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού την ενεργειακή κρίση.

Η Γερμανία δέχτηκε δριμεία κριτική για τις υπέρογκες επιδοτήσεις που έχει δώσει στην προσπάθειά της να βοηθήσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά να ανταπεξέλξουν στην άνοδο του κόστους ενέργειας, κάτι που άλλες χώρες στην ΕΕ δεν θα μπορούσαν ποτέ να χρηματοδοτήσουν.

Η κρίση των τιμών της ενέργειας – που επιδεινώθηκε από τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου της ΕΕ από τη Ρωσία μετά τις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας – απειλεί με ύφεση την Ευρώπη, που μόλις ανακάμπτει από την πανδημία του COVID.

Στην άτυπη συνάντησή τους την Παρασκευή, οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να ζητήσουν από την Κομισιόν να επεξεργαστεί πρόταση για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου, που θα χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό, ώστε να αναχαιτιστεί ο εκτινασσόμενος πληθωρισμός.

Οι αντίθετοι με το πλαφόν

Ωστόσο, η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία αντιτίθενται στο πλαφόν, επικαλούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού. Οι χώρες αυτές τάσσονται επίσης κατά του κοινού δανεισμού – στον απόηχο των αιώνιων διχασμών στην ΕΕ που έρχονται ξανά στην επιφάνεια με την δίδυμη ενεργειακή και πληθωριστική κρίση.

Η Γερμανία έχει ανακοινώσει ένα πακέτο στήριξης μαμούθ 200 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της, κάνοντας τη βοήθεια που ανακοινώθηκε από άλλες ισχυρές οικονομίες της ΕΕ – 67 δισ. ευρώ στην περίπτωση της Γαλλίας και 68 δισ. ευρώ στην Ιταλία – να ωχριά.

«Είναι καλό να εξετάζουμε περισσότερο τη γερμανική κρατική βοήθεια, ενώ συζητάμε για το ανώτατο όριο τιμών της ΕΕ. Μας οφείλουν εδώ. Είτε το ανώτατο όριο, είτε κάτι λογικό για κοινές αγορές φυσικού αερίου ή για κοινή χρηματοδότηση», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Προειδοποιήσεις

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι τα όποια έκτακτα μέτρα δεν θα πρέπει να βλάψουν την ενιαία αγορά της Ένωσης και ότι είναι «υψίστης σημασίας» να διατηρηθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού.

Την Τρίτη δύο από την ομάδα της – ο Ευρωπαίος Επίτροπος των Οικονομικών Paolo Gentiloni και ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton – προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι ο νέος κοινός δανεισμός θα μπορούσε να ακολουθήσει το μοντέλο του κοινού χρέους που εκδόθηκε στην πανδημία για την επιδότηση θέσεων εργασίας.

 

πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text