Αρχική | Εταιρίες | Ξένες Εταιρίες | Nestle: To αντίδοτο στις ανατιμήσεις του καφέ στην Ελλάδα

Nestle: To αντίδοτο στις ανατιμήσεις του καφέ στην Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε προωθητικές ενέργειες για την συγκράτηση της πτώσης του όγκου καφέ στην αγορά έχει προχωρήσει η Nestle, ενώ η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί και έναν τρόπο για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των ανατιμήσεων προς τους καταναλωτές. Όπως ανέφερε ο Xρήστος Αλεβίζος, Business Executive Officer στον τομέα καφέ της Nestle για Ελλάδα, Κύπρο και Αλβανία "αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να έχουμε μία αυξημένη προωθητική δραστηριότητα έτσι ώστε να περιορίσουμε την πτώση του όγκου πωλήσεων καφέ. Εάν δούμε τα στοιχεία της NielsenIQ ο πληθωρισμός στην κατηγορία του καφέ είναι περίπου της τάξεως του 4%-5%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Nestle καταγράφει πληθωρισμό της τάξεως του 3% κατά μέσο όρο στα προϊόντα καφέ που διακινεί η εταιρεία (σ.σ. συμπεριλαμβανομένων των προωθητικών ενεργειών)".

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο οκταμήνου (Ιανουάριος – Αύγουστος 2022) οι συνολικές πωλήσεις καφέ σε όγκο στα σούπερ μάρκετ είναι σταθερές στους 7.400 τόνους με μηδενική μεταβολή σε σύγκριση με το 2021 κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Σε ό,τι αφορά τις συνολικές πωλήσεις καφέ σε τζίρο στα ελληνικά σούπερ μάρκετ στο οκτάμηνο του 2022 ήταν αυξημένες κατά 5% σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς.

Ν. Εμμανουηλίδης: Στο 65% η αύξηση των πρώτων υλών, στο 100% η αύξηση στο ρεύμα

Αναφορικά με την αύξηση του κόστους, από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής Νίκος Εμμανουηλίδης σημείωσε ότι "προσπαθούμε να το διαχειριστούμε με διάφορους τρόπους". Σύμφωνα με τον ίδιο η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών εντός του 2022 ανήλθε στο 65%, της ενέργειας στο 100% και στη συσκευασία το κόστος αυξήθηκε έως και κατά 40% σε σχέση με πριν από έναν χρόνο.

Σημειώνεται ότι στο εργοστάσιο καφέ της Nestle που βρίσκεται στα Οινόφυτα, καβουρδίζονται και συσκευάζονται ο ελληνικός καφές Λουμίδης Παπαγάλος, ο στιγμιαίος Nescafe αλλά και ο εσπρέσο Buondi, ενώ τα προϊόντα από το συγκεκριμένο εργοστάσιο εξάγονται σε περισσότερες από 10 χώρες. Το εργοστάσιο απασχολεί 174 άτομα προσωπικό.

O επικεφαλής της Νestle Hellas ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η πίεση που προέρχεται από την αύξηση του κόστους, είναι πιθανόν να επιδράσει στην κερδοφορία της επιχείρησης. Ως προς τις άμυνες που έχει αναπτύξει η εταιρεία στο αυξημένο λειτουργικό κόστος, ο κύριος Εμμανουηλίδης αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, όπως η τοποθέτηση LED στο εργοστάσιο καφέ των Οινοφύτων αλλά και η προσθήκη σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού που προσφέρουν εξοικονόμηση στην κατανάλωση.

Όπως ανέφερε ο μεταξύ άλλων ο Νίκος Εμμανουηλίδης στο περιθώριο εκδήλωσης της Nestle στα Οινόφυτα αναφορικά με τις εξελίξεις και την αύξηση του κόστους σε αγαθά και υπηρεσίες: "τα πράγματα εξελίχθηκαν αιφνιδιαστικά, ενώ μόλις βγαίνουμε από την κρίση της πανδημίας η οποία τάραξε πάρα πολύ τα νερά. Είδαμε μετατόπιση της κατανάλωσης προς τα σούπερ μάρκετ στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ με το άνοιγμα της αγοράς μέρος της κατανάλωσης μεταφέρθηκε στο out of home. Σε ό,τι αφορά το θέμα επάρκειας, προς το παρόν βλέπουμε μόνο την αύξηση κόστους, χωρίς ωστόσο να έχουμε δει κάποιες ελλείψεις στον καφέ".

Θα θυμίσουμε ότι το 2021 εκδηλώθηκε παγετός στη Βραζιλία, η οποία αποτελεί την κύρια παραγωγική χώρα καφέ παγκοσμίως, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων καφέ λόγω της καταστροφής που υπέστη η σοδειά και κατ’ επέκταση την άνοδο των παγκόσμιων τιμών στον καφέ. Ωστόσο ο παγετός επηρέασε και τα καφεόδεντρα με αποτέλεσμα να είναι μειωμένη και φέτος η παγκόσμια παραγωγή με αποτέλεσμα την περαιτέρω επίδραση στα αποθέματα καφέ του πλανήτη, γεγονός που επίσης έχει επίπτωση στην αύξηση της τιμής του προϊόντος.

Ο κύριος Εμμανουηλίδης αναφέρθηκε και τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στις μεταφορές, όπου παρέμειναν στάσιμα αρκετά κοντέινερ μεταφοράς φορτίων σε πολλ΄ρε περιοχές του κόσμου. "Μέχρι να μπει και εκεί μία τάξη, το μεταφορικό κόστος έφτασε αρκετά ψηλά, ενώ ακολούθησε ο παράγοντας αύξησης του κόστους ενέργειας.  Δεν έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής να αξιολογήσουμε την τελική εικόνα. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε προς το παρόν την κρίση μέχρι να κάτσει λίγο η σκόνη".

Επενδύσεις 13 εκατομμυρίων στον καφέ – Νέες κινήσεις 3 εκατ. ευρώ έως το 2023

Στον τομέα των επενδύσεων η Nestle Hellas έχει προβεί σε δαπάνες ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ κατά την τελευταία πενταετία στον τομέα του καφέ και στις εγκαταστάσεις παραγωγής των Οινοφύτων. Κατά το προσεχές χρονικό διάστημα είναι προγραμματισμένες περεταίρω επενδύσεις σε νέες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις με χωρητικότητα 2.000 τόνων πράσινου καφέ και το ύψος της δαπάνης να ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ καθώς και στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στο εργοστάσιο, με τη συγκεκριμένη δαπάνη να υπολογίζεται σε 1 εκατομμύριο ευρώ. Οι νεότερες επενδύσεις είναι προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν το 2023.

 

Γιώργος Λαμπίρης

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text