Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 246 | Το διεθνές επενδυτικό χαρτοφυλάκιο

Το διεθνές επενδυτικό χαρτοφυλάκιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το διεθνές επενδυτικό χαρτοφυλάκιο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το διεθνές επενδυτικό χαρτοφυλάκιο

 

Η δημιουργία και η παρακολούθηση ενός χαρτοφυλακίου που θα περιλαμβάνει διεθνείς μετοχές και άλλα επενδυτικά μέσα, ήταν πάντα μέσα στα ενδιαφέροντά μας και τις προθέσεις μας. Και ήταν κάτι για το οποίο δεχόμασταν διαρκείς παραινέσεις -ή συχνά και πιέσεις- από τους αναγνώστες μας. Το επιχειρήσαμε στο παρελθόν (τεύχος Νο 216 - 217 2020), πλην όμως, διακόψαμε την προσπάθεια αυτή, για το λόγο ότι, νιώσαμε ότι δεν ήμασταν κατάλληλα προετοιμασμένοι για ένα τόσο μεγάλο -και τόσο υπεύθυνο- εγχείρημα.

Παράλληλα -και αυτός ίσως είναι ο βασικός, αλλά μη ομολογημένος, λόγος για τη διακοπή- ήταν ότι, οι διεθνείς αγορές, και κυρίως η αμερικανική, ήταν, επί χρόνια, σε μια κατάσταση διαρκούς ανόδου και υπερτίμησης.

 

Σήμερα, όπως μπορείτε και εσείς να διαπιστώσετε, έχουμε κάνει μια καλύτερη -και πιστεύουμε, επαρκή- προετοιμασία και έρευνα, ενώ και οι αποτιμήσεις στις αγορές, είναι, για κάποιον που τώρα θέλει να ξεκινήσει ένα χαρτοφυλάκιο, πιο “λογικές”.

 

Θα ξεκινήσουμε το χαρτοφυλάκιό μας, από την 1η Ιανουαρίου 2023. Μέχρι τότε θα προετοιμαζόμαστε, θα δίνουμε παραδείγματα και θα απαντάμε σε ερωτήσεις σας.

 

Το χαρτοφυλάκιό μας, θα αποτελείται από μετοχές και ETF (Exchange Traded Funds). Δε θα καθορίσουμε κάποια συγκεκριμένη και δεσμευτική αναλογία μεταξύ των δύο. Παράλληλα, δε βλέπουμε ότι τα παράγωγα προϊόντα, είναι κατάλληλα γι’ αυτή την αρχική φάση.

 

Έχουμε ήδη δημιουργήσει έναν κατάλογο μετοχών που παρακολουθούμε (σελίδα 20). Ο κατάλογος αυτός, σ’ αυτή τη φάση, θα καλύπτει, έναν μέγιστο αριθμό 25 μετοχών. Ο κατάλογος των μετοχών δεν είναι σταθερός και θα μπορεί να υπόκειται σε αιτιολογημένες μεταβολές.

Ξεκινήσαμε τον κατάλογο με 20 μετοχές. Οι μετοχές που επιλέξαμε, είναι -κυρίως- μετοχές εταιριών που είναι γνωστές στον Έλληνα επενδυτή ή καταναλωτή. Θεωρούμε ότι, οι γνωστές εταιρίες, είναι πιο κατάλληλες για παρακολούθηση, σ’ αυτή την πρώτη φάση.

Από τις αρχικές 20 μετοχές, οι 8, συμπεριλαμβάνονται στο δείκτη Dow Jones, οι 17 στο δείκτη S&P-500 και οι 8 στο δείκτη Nasdaq-100. Δε βρίσκονται όλες οι εταιρίες σε φάση ανάπτυξης. Ορισμένες βρίσκονται σε στασιμότητα και ορισμένες βρίσκονται σε πτωτική φάση πωλήσεων και κερδών. Όμως, είναι “κραταιές” εταιρίες, με καλή παρουσία στη χρηματιστηριακή αγορά και με σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

 

Τα ίδια περίπου ισχύουν και για τον κατάλογο των ETF (σελ. 23). Ο κατάλογος αυτός είναι απλά ο αρχικός. Στο επόμενο διάστημα, θα προσθέσουμε νέα ETF, κυρίως κλαδικά, ή μετοχών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (π.χ. μετοχών με υψηλή μερισματική απόδοση). Δεν προσδιορίζουμε τον αριθμό των προϊόντων αυτών που θα καταλήξουμε να παρακολουθούμε.

 

Εκτιμούμε ότι, τα ETF, θα μας απασχολήσουν περισσότερο σ’ αυτή τη φάση. Τα ETF που έχουμε επιλέξει, είναι συνδεδεμένα με κύριους ή κλαδικούς δείκτες. Είναι “θετικά” (αυτά που “ποντάρουν” στην άνοδο του υποκείμενου δείκτη), είναι “αντίστροφα” (αυτά που “ποντάρουν” στην πτώση), με μόχλευση ή και χωρίς μόχλευση.

 

Σε πρώτη φάση, θα τοποθετήσουμε μεγαλύτερο τμήμα του κεφαλαίου μας σε ETF, παρά σε μετοχές. Τα ETF είναι κατάλληλα για να μας βοηθήσουν να ξεκινήσουμε. Κρίνουμε ότι είναι πιο εύκολο να “ποντάρει” κάποιος στην άνοδο ή στην πτώση ενός δείκτη (βασικού ή κλαδικού), από το να επενδύσει σε μερικές συγκεκριμένες μετοχές. Όταν σταδιακά συνηθίσει τις κινήσεις των δεικτών, θα μπορεί πιο εύκολα να κινηθεί και με μετοχές.

 

Δίνουμε μεγάλη σημασία στα στοιχεία προετοιμασίας μας για τη λειτουργία του Χαρτοφυλακίου. Όπως θα δείτε, από την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, αναμορφώνουμε τη σελίδα των καθημερινών σχολίων, έτσι ώστε κάποιος, να μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε επίπεδο αγορών, μετοχών και ETF και να βρίσκει κάθε χρήσιμο στοιχείο που, αρχικά θα τον βοηθήσει να κατανοήσει το πώς μπορεί να αντλεί πληροφορίες για το κάθε προϊόν και, αργότερα, το πώς και γιατί μπορεί να επενδύσει σ’ αυτό.

 

Στόχος μας, στο πρώτο διάστημα λειτουργίας του διεθνούς χαρτοφυλακίου, δεν είναι τόσο η απόδοση που θα πετύχουμε. Στόχος είναι για μας, μεν η εξοικείωση με την πολυπλοκότητα αυτών των χαρτοφυλακίων και για σας, η εξοικείωση με τις νέες έννοιες και τις νέες λειτουργίες που θα προκύπτουν.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 246 (Νοέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 246, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text