Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 247 | UNIBIOS: Χτίζει την νέα της ταυτότητα - Εκτιμήσεις για αύξηση πωλήσεων και κερδών στο 2022

UNIBIOS: Χτίζει την νέα της ταυτότητα - Εκτιμήσεις για αύξηση πωλήσεων και κερδών στο 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
UNIBIOS: Χτίζει την νέα της ταυτότητα - Εκτιμήσεις για αύξηση πωλήσεων και κερδών στο 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UNIBIOS

 

Χτίζει την νέα της ταυτότητα - Εκτιμήσεις για αύξηση πωλήσεων και κερδών στο 2022

 

Την εκτίμηση της, ότι οι πωλήσεις και το EBITDA του 2022, θα κινηθούν υψηλότερα από τα αντίστοιχα μεγέθη του 2021 (€ 8,5 εκατ. και € 1,3 εκατ. αντίστοιχα), εξέφρασε η διοίκηση της Unibios, στο δελτίο τύπου του εννεαμήνου του 2022. Η πρόβλεψη, βασίζεται στη συνολική αξία των μη τιμολογημένων συμβάσεων, που έχουν υπογράψει οι εταιρίες του Ομίλου Watera, για την παράδοση νέων συστημάτων επεξεργασίας νερού, μέσα στο δ΄τρίμηνο του 2022.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά του εννεαμήνου 2022, οι πωλήσεις του Ομίλου, φτάνουν τα € 5,9 εκατομμύρια από € 4,7 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 26,5% και το EBITDA διαμορφώθηκε στις € 754 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση 40,9%.

 

Το 2022, θα είναι κερδοφόρο για την εταιρία. Υπενθυμίζουμε, ότι μετά από αρκετά χρόνια ζημιογόνων χρήσεων, η Unibios εμφάνισε για πρώτη φορά κέρδη το 2019. Εκτός αυτού, η εταιρία εκείνη την χρονιά, ολοκλήρωσε με επιτυχία μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους € 3,7 εκατομμυρίων και στράφηκε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην κλάδο της επεξεργασίας ύδατος, μέσω της θυγατρικής Watera. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021, το 89% του κύκλου εργασιών προέρχεται από τον κλάδο του νερού και το υπόλοιπο από τομέα των δομικών εργαλείων και της θέρμανσης.

Το 2020, λόγω της πανδημίας και των περιορισμών που είχαν υπάρξει, το αποτέλεσμα της, ήταν ζημιογόνο και το 2021, επανήλθε ξανά σε κερδοφορία.

 

Ο στόχος του Ομίλου, είναι: α) να δοθεί έμφαση στον τομέα της επεξεργασίας του ύδατος και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των εταιριών του εξωτερικού (Βουλγαρία, Τσεχία και Ιταλία) και β) η ενίσχυση και η επέκταση του Ομίλου μέσω εξαγορών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

Τονίζουμε επίσης, ότι η εταιρία έχει εισέλθει και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου, μέσω συνεργασίας με μεγάλους Ομίλους, καθώς η τεχνογνωσία της, στην επεξεργασία του νερού και της αφαλάτωσης είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση έργων. Μέσα από την νέα, αυτή στρατηγική, η Unibios χτίζει την καινούργια της ταυτότητα. Οι προοπτικές, όπως τις παρουσιάζει η διοίκηση φαίνονται αρκετά θετικές και ελπιδοφόρες.

Αυτό που απομένει, είναι όλα τα παραπάνω να αποτυπωθούν στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας, ώστε να βελτιωθούν οι χρηματοοικονομικές τις σχέσεις.

 

Στα τελευταία τρία χρόνια, το μικτό περιθώριο κέρδους -σε ετήσια βάση- κινείται κατά μέσο όρο στο 38,3%, παράλληλα, οι δαπάνες αποτελούν κατά μέσο όρο το 30,9% των πωλήσεων και τα χρηματοοικονομικά έξοδα αποτελούν κατά μέσο όρο το 5% των πωλήσεων.

Η διοίκηση στην έκθεση του α΄εξαμήνου (όπου υπάρχουν περισσότερα στοιχεία), ενημερώνει ότι έχει λάβει μέτρα προκειμένου να συγκρατήσει τα κόστη της, ενόψει των πληθωριστικών πιέσεων. Συγκεκριμένα έχει εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό το οποίο υπερκαλύπτει την ανάγκη της σε ενέργεια, ενώ όσον αφορά τις αυξημένες τιμές πρώτων υλών, μετακυλίονται στις τελικές τιμές πώλησης.

 

Για το σύνολο του έτους, με βάση την πρόβλεψη της διοίκησης ότι, οι πωλήσεις του 2022, θα είναι ανώτερες αυτών του 2021, αλλά και τη βελτίωση των μεγεθών EBIDTA και EBIT, όπως εμφανίζονται στο δελτίο τύπου για τα αποτελέσματα 9μήνου, εκτιμούμε ότι, για το σύνολο του έτους, οι πωλήσεις θα κυμανθούν περί τα € 9,5 εκατομμύρια και τα κέρδη (μφ) σε € 400 χιλιάδες, διαμορφώνοντας το καθαρό περιθώριο κέρδους στο 4,2%.

 

Παρά το μικρό μέγεθος της εταιρίας, η μετοχή της εμφανίζει αξιοσημείωτη εμπορευσιμότητα, κάτι που ίσως οφείλεται στην παλαιότητά της στο Χρηματιστήριο. Ο μέσος όρος της αξίας συναλλαγών της είναι 26.610 ευρώ, για το 2022 και 31.016 ευρώ για το 2021. Η μετοχή δε συμπεριλαμβάνεται σε χαρτοφυλάκια Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Γενικά όμως, λόγω του μεγέθους της εταιρίας και της μη διανομής μερίσματος (τελευταία διανομή κατά το 1992), δεν είμαστε θετικοί για τη μετοχή της.

 

Δείτε το δελτίο τύπου, εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 247 (Δεκέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 247, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text