Αρχική | Εταιρίες | Ξένες Εταιρίες | Τέλος χρόνου για το deal Viva – JP Morgan

Τέλος χρόνου για το deal Viva – JP Morgan

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τέλος χρόνου για το deal Viva – JP Morgan

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την ολοκλήρωση του "mega deal" που εξήγγειλαν στις αρχές του έτους η Viva Wallet και η JP Morgan, σηματοδοτώντας μια επένδυση-μαμούθ ύψους 1 δισ. δολαρίων από τον αμερικανικό κολοσσό στη χώρα μας.

Παρότι τις τελευταίες εβδομάδες οι δύο πλευρές τηρούν "σιγή ιχθύος" σε ό,τι αφορά την πορεία ολοκλήρωσης της συμφωνίας εξαγοράς, πυροδοτώντας ανησυχίες για πιθανό ναυάγιο, αρμόδιες πηγές διατυπώνουν αισιοδοξία ότι θα βγει "λευκός καπνός" από το Μαρούσι.

"Η κοινή λογική υπαγορεύει την ολοκλήρωση της συμφωνίας", αναφέρουν χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι το ιδρυτικό δίδυμο Χάρης Καρώνης – Μάκης Αντύπας έχουν δώσει τα χέρια με τον Τζέιμι Ντάιμον κυριολεκτικά στο "παρά πέντε", προχωρώντας στην υπογραφή του επίμαχου shareholders agreement.

Τα χρονικά περιθώρια φαίνεται να εξάντλησε η ελληνική πλευρά, με τους ιδιοκτήτες να μην συμφωνούν τον αγοραστή στο τίμημα των δικαιωμάτων μελλοντικής εξαγοράς μετοχών με την οποία η JP Morgan θα εξασφαλίσει τη μετοχική πλειοψηφία της εταιρείας σε μελλοντικό χρόνο. Σημειώνεται ότι η συμφωνία προβλέπει αρχικά την εξαγορά ποσοστού 48,5% από τον αμερικανικό όμιλο, με τους Καρώνη – Αντύπα να διατηρούν τον έλεγχο της εταιρείας, μετοχικά και διοικητικά.

Θυμίζεται ότι στις αρχές του φθινοπώρου το deal έλαβε το πράσινο φως από τους Επόπτες - Τράπεζα της Ελλάδος και SSM. Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει έως σήμερα, οι δύο πλευρές έχουν επιδοθεί σε ένα κρίσιμο μπρα-ντε-φερ που αφήνει τους μειοψηφικούς μετόχους -LATSCO family office, DECA και Hedosophia- "θεατές" σε μια συμφωνία η οποία αποφέρει εντυπωσιακές αποδόσεις για την αρχική τους επένδυση στην ελληνική fintech.

Αυτό σημαίνει ότι οι ζυμώσεις των τελευταίων εβδομάδων περιλαμβάνουν, εκτός από την οικονομική διαπραγμάτευση ανάμεσα στον CEO Χάρη Καρώνη και τον αμερικανό επενδυτή, ισχυρές πιέσεις από τους μειοψηφικούς μετόχους, αλλά και βασικά στελέχη της διοίκησης, προς το ιδρυτικό δίδυμο να κλείσει το πολύκροτο deal.

Επισημαίνεται ότι η συμφωνία προβλέπει την επιβράβευση 200 στελεχών της Viva με stock options αξίας από 50.000 έως 4 εκατ. ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι οι αντιδράσεις από μια ενδεχόμενη ματαίωσή της θα προκαλούσε ισχυρούς κλονισμούς στο εσωτερικό του ομίλου.

Ανησυχία προκάλεσε, επίσης, το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι δύο πλευρές προχώρησαν σε εταιρικές ανακοινώσεις στρατηγικών κινήσεων που σηματοδοτούν την ανάπτυξή τους, οι οποίες όμως δεν περιλαμβάνουν καμία αναφορά στο πολυδιαφημιζόμενο deal.

Θυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικροτήσει την επικείμενη εξαγορά ως μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία που θα συνεισφέρει άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 1 δισ. δολαρίων στο ελληνικό fintech, με τους επικεφαλής των δύο εταιρειών να γίνονται δεκτοί στο Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται εν συνεχεία τις εγκαταστάσεις της Viva Wallet στο Μαρούσι.

 

Βάσως Αγγελέτου

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text