Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 247 | ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Τα υψηλά κόστη περιορίζουν σημαντικά την κερδοφορία

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Τα υψηλά κόστη περιορίζουν σημαντικά την κερδοφορία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Τα υψηλά κόστη περιορίζουν σημαντικά την κερδοφορία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ

 

Τα υψηλά κόστη περιορίζουν σημαντικά την κερδοφορία

 

Μειωμένη κερδοφορία και πωλήσεις -από συνεχιζόμενες δραστηριότητες- κατά 62,4% και 7,5% αντίστοιχα, κατέγραψε ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης, στο εννεάμηνο του 2022. Το υψηλό κόστος πρώτων υλών, οι αυξημένες τιμές ενέργειας, το υψηλό κόστος μεταφοράς και η υποχώρηση της ζήτησης, εξακολουθούν να υφίστανται και να περιοριζουν σημαντικά τα περιθώρια κέρδους.

Συγκεκριμένα, στο εννεάμηνο του 2022, το μικτό περιθώριο κέρδους, διαμορφώθηκε στο 22,2% από 32,7% στο εννεάμηνο του 2021 και το καθαρό περιθώριο κέρδους, διαμορφώθηκε στο 8,5% από 20,9% στο περσινό εννεάμηνο.

Αναφορικά με τις προοπτικές για το δ΄τρίμηνο του έτους, η διοίκηση, εκτιμά ότι θα σημειωθει χαμηλότερη κερδοφορία συγκριτικά με την κερδοφορία των προηγούμενων τριμήνων, λόγω των συνθηκών που περιγράψαμε παραπάνω αλλά και λόγω της εποχικότητας των πωλήσεων στο δ΄τρίμηνο. Σημειώνεται ότι παραδοσιακά, το δ΄τρίμηνο του έτους είναι το πιο αδύναμο σε πωλήσεις.

Σαν αποτέλεσμα των ανωτέρω, η διοίκηση αναμένει ότι θα υπάρξει μικρή απόκλιση, από τα κέρδη προ φόρων του παραδοσιακού χαρτοφυλακίου, που είχε αρχικά προβλέψει στα € 25 εκατομμύρια.

Σχετικά με το τριετές επενδυτικό προγραμματισμό, ύψους € 102 εκατομμυρίων, η διοίκηση ενημερώνει ότι συνεχίζει να υλοποιείται με συνέπεια.

 

Για το σύνολο του έτους, θα διατηρήσουμε την πρόβλεψη μας για τις πωλήσεις στα € 390 εκατομμύρια και για τα κέρδη θα αναθεωρήσουμε την πρόβλεψη μας -καθώς καλύφθηκε από τα αποτελέσματα του εννεαμήνου- από τα € 24 εκατ. στα € 30 εκατομμύρια, διαμορφώνοντας ένα καθαρό περιθώριο κέρδους στο 7,7%.

Χρηματιστηριακά, η μετοχή σημειώνει απώλειες 42,3% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα (30/11/2022) και την 30/9/2022, βρισκόταν σε 26 χαρτοφυλάκια Αμοιβαίων Κεφαλαίων από 27 την 31/12/2021.

Με τις εξελίξεις αυτές, επιβεβαιώνεται η άποψη που, διαρκώς διατυπώνουμε ότι, οι διακυμάνσεις που καταγράφουν τα μεγέθη της εταιρίας, προκαλούν σημαντικότατες διακυμάνσεις στην τιμή της μετοχής, στοιχείο που την καθιστά αυξημένου κινδύνου, ιδίως για τους επενδυτές που δεν παρακολουθούν “στενά” τις θεμελιώδεις εξελίξεις της.

 

Δείτε το δελτίο τύπου, εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 247 (Δεκέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 247, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text