Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Λαγκάρντ για πληθωρισμό: Το έδαφος μετατοπίζεται κάτω από τα πόδια μας

Λαγκάρντ για πληθωρισμό: Το έδαφος μετατοπίζεται κάτω από τα πόδια μας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Λαγκάρντ για πληθωρισμό: Το έδαφος μετατοπίζεται κάτω από τα πόδια μας

Την ανάγκη προσήλωσης στον στόχο για επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο επεσήμανε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ από τη Μπανγκόκ, στέλνοντας το μήνυμα στους πολίτες ότι οι τιμές θα επανέλθουν στον στόχο.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «δεδομένης αυτής της εξαιρετικής αβεβαιότητας, αυτό που πρέπει να κάνουμε οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι να εφαρμόσουμε πραγματικά νομισματική πολιτική που να εδραιώνει τις προσδοκίες, ώστε αυτές να παραμείνουν προσηλωμένες στον στόχο», είπε στην Μπανγκόκ την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ίδια, «πρέπει να στείλουμε το μήνυμα στον κόσμο, στους αναλυτές, στους σχολιαστές, ότι με κάθε τρόπο ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε υπό τις παρούσες συνθήκες».

Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην τελευταία συνεδρίασης της ΕΚΤ, όπως επισημαίνει το Bloomberg. Ο πληθωρισμός για τον Νοέμβριο δημιουργεί προϋποθέσεις για μια μικρότερη αύξηση επιτοκίων από τις 75 μονάδες βάσης.

Σήμερα, η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι οι προοπτικές θα παραμείνουν αβέβαιες για κάποιο χρονικό διάστημα. «Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο όπου το έδαφος μετατοπίζεται κάτω από τα πόδια μας», είπε.

Η Λαγκάρντ είπε ότι η ισχύς του δολαρίου έχει μικρότερο αντίκτυπο στη ζώνη του ευρώ από ό,τι στις αναδυόμενες οικονομίες.

Το δολάριο

Αναφορικά με την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι η ισχύς του δολαρίου έχει μικρότερο αντίκτυπο στην ευρωζώνη από ό, τι στις αναδυόμενες οικονομίες.

«Η συμβατική λογική θα σας πει ότι δεν στοχεύουμε σε καμία συναλλαγματική ισοτιμία», είπε, προσθέτοντας πως «προφανώς παρακολουθούμε και είμαστε πολύ προσεκτικοί στις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και ειδικότερα παρακολουθούμε προσεκτικά την ανατίμηση του δολαρίου».

Προειδοποίηση

Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, η δημοσιονομική πολιτική που είναι προσωρινή, στοχευμένη και προσαρμοσμένη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία της Ευρώπης από την ενεργειακή κρίση.

Αυτά τα τρία χαρακτηριστικά, όπως είπε, μπορούν να συμβάλουν στην άμβλυνση των ενεργειακών σοκ και να θέσουν ανώτατο όριο στις εκτιμήσεις για την άνοδο του πληθωρισμού. Προειδοποίησε, δε, ότι «οι δημοσιονομικές πολιτικές που δημιουργούν πλεονάζουσα ζήτηση σε οικονομίες με περιορισμένη προσφορά μπορεί να αναγκάσουν σε μεγαλύτερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από ό, τι χρειαζόταν». Δυστυχώς, πρόσθεσε, κάποια από τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόζονται από πολλές κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης δείχνουν να οδηγούν σε αυτό.

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text