Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Deal της Frigoglass με ομολογιούχους: Ανάσα, αλλά και υψηλές εξασφαλίσεις

Deal της Frigoglass με ομολογιούχους: Ανάσα, αλλά και υψηλές εξασφαλίσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Deal της Frigoglass με ομολογιούχους: Ανάσα, αλλά και υψηλές εξασφαλίσεις

Η εταιρεία θα λάβει επιπλέον  χρηματοδότηση έως 55 εκατ. ευρώ και θα μετατεθεί η λήξη του μεγαλύτερου μέρους του ομολόγου των 260 εκατ. ευρώ. Περνά στον έλεγχο των ομολογιούχων η θυγατρική Frigoinvest Holdings B.V.

Στο limit up βρέθηκε χθες η μετοχή της Frigoglass που διαπραγματεύεται υπό καθεστώς επιτήρησης, μετά την ανακοίνωση της διοίκησης ότι επήλθε συμφωνία με τους ομολογιούχους για μια άμεση «ένεση» ρευστότητας προς την εταιρεία ύψους 35 εκατ. ευρώ, η οποία μπορεί να φτάσει και τα 55 εκατ. ευρώ, αλλά και για μια ευρύτερη αναδιάρθρωση του ομολόγου των 260 εκατ. ευρώ λήξης 2025 με επιτόκιο 6,875%.

Για να κλείσει η συμφωνία με τους ομολογιούχους, η Frigoglass προσφέρει υψηλές εξασφαλίσεις. Συμφωνήθηκε, ειδικότερα, ότι μέρος του κεφαλαίου του ομολόγου του 2025, ύψους 95 εκατ. ευρώ, θα ανταλλαγεί με το σύνολο των μετοχών της θυγατρικής Frigoinvest Holdings B.V. και θα περάσει στον έλεγχο εταιρείας ειδικού σκοπού των ομολογιούχων.

Η εταιρεία του ομίλου Δαυίδ-Λεβέντη που δραστηριοποιείται στους τομείς της επαγγελματικής ψύξης και υαλουργίας έπρεπε οπωσδήποτε να έλθει σε συμφωνία με τους υφιστάμενους ομολογιούχους, καθώς η σύμβαση λήψης του ομολογιακού των 260 εκατ. ευρώ απαγόρευε την ανάληψη νέου δανεισμού, την ίδια ώρα που είχαν δημιουργηθεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στην εταιρεία.

Η εταιρεία αντιμετώπιζε ένα διττό πρόβλημα: Το εργοστάσιο επαγγελματικής ψύξης στη Ρουμανία είναι εκτός λειτουργίας λόγω πυρκαγιάς από το καλοκαίρι του 2021 και το εργοστάσιο στη Ρωσία  έχει σοβαρό πρόβλημα με τις παραδόσεις λόγω διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Frigoglass επιδεινώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, αφού η εταιρεία κατέγραψε αρνητικές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ύψους 25 εκατ. ευρώ και ο συνολικός δανεισμός έφτασε τα 344 εκατ ευρώ.

Πώς θα αξιοποιηθεί η έκτακτη χορήγηση ρευστότητας

Τώρα, με την έκτακτη χρηματοδότηση και την αναδιάρθρωση μέρους του δανεισμού της, η εταιρεία θα έχει την ευκαιρία να βάλει σε τάξη τα χρηματοοικονομικά της και κυρίως να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της, αφού χωρίς αυτά τα 35 εκατ. ευρώ της έκτακτης χρηματοδότησης ήταν αβέβαιο το μέλλον της. Βεβαίως, τη βοήθεια αυτή η εταιρεία θα την χρυσοπληρώσει, αφού το επιτόκιο για τα 35 + 20 εκατ. ευρώ είναι 13% και θα πρέπει να αποπληρωθούν εντός του 2023 με τη σύναψη νέου δανεισμού.

Η εταιρεία με τη συμφωνία κερδίζει χρόνο, ώστε να τεθεί ξανά σε λειτουργία το εργοστάσιο στη Ρουμανία αρχές του 2023 (ουσιαστικά κατασκευάζεται νέο εργοστάσιο με την αποζημίωση των 60 εκατ. ευρώ που έλαβε από τις ασφαλιστικές εταιρείες) και να αποκατασταθεί στο μέτρο του δυνατού η λειτουργία του εργοστασίου στη Ρωσία. Τα δανειακά κεφάλαια, όπως αναφέρει η διοίκηση, θα αξιοποιηθούν για κεφάλαιο κίνησης, αγορά αποθεμάτων, αποπληρωμή ληξιπρόθεσμών οφειλών, για καταβολή μισθών και για αποπληρωμή δανεισμού ορισμένων τοπικών πιστωτικών γραμμών.

Αναλυτικά η συμφωνία με τους ομολογιούχους προβλέπει τα εξής:

Α) Θα καταβληθούν σε τρεις δόσεις εντός του Δεκεμβρίου 35  εκατ. ευρώ με τη μορφή ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης επιτοκίου 13% και λήξεως το 2023 (οι Αρχικές Ενδιάμεσες Ομολογίες). Κατόπιν συμφωνίας των μερών, η χρηματοδότηση μπορεί να επεκταθεί κατά 20 εκατ. ευρώ (οι Πρόσθετες Ενδιάμεσες Ομολογίες)  με δύο ισόποσες δόσεις των 10 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2023.

Β) την έκδοση νέων ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης ποσού μέχρι 65 εκατ. ευρώ, τα έσοδα των οποίων μεταξύ άλλων, θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση των παραπάνω ενδιάμεσων ομολογιών. Οι νέες ομολογίες των 65 εκατ. ευρώ θα λήξουν εντός τριών ετών από την ημερομήνία υλοποίησης.

Γ) την αναδιάρθρωση των ομολογιών λήξεως 2025 ως εξής:

1) Ποσό 165 εκατ. ευρώ από τις ομολογίες λήξεως 2025 θα αναδιαρθρωθούν (οι αναδιαρθρωμένες Ομολογίες). Οι αναδιαρθρωμένες Ομολογίες θα λήξουν σε πέντε έτη από την ημερομηνία υλοποίησης.

2) το υπόλοιπο των ομολογιών λήξεως 2025 (περίπου 95 εκατ. ευρώ) θα ανταλλαγεί με το 100% του pro forma κεφαλαίου της Frigoinvest Holdings B.V., θυγατρικής της Frigoglass και θα κατέχεται από ένα όχημα ειδικού σκοπού των oμολογιούχων.


Βασίλης Κώτσης

Πηγή: businessdaily.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text