Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | ΟΜΙΛΟΣ ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Αλλαγή φυσιογνωμίας -και έπεται, αλλαγή “φρουράς”

ΟΜΙΛΟΣ ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Αλλαγή φυσιογνωμίας -και έπεται, αλλαγή “φρουράς”

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΜΙΛΟΣ ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Αλλαγή φυσιογνωμίας -και έπεται, αλλαγή “φρουράς”

Μείωση πωλήσεων κατά 3,1% και ζημιές ύψους 2,2 εκατομμυριων εμφάνισε ο Όμιλος, στο εννεάμηνο 2022. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, ο Όμιλος μετά την πώληση της Intrasoft και Intrakat (κατέχει πλέον μόνο το 5,1% των μετοχών), βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού και διαμόρφωσης μιας νέας εταιρικής ταυτότητας, με ασαφή -τουλάχιστον ακόμη- φυσιογνωμία και περιεχόμενο. Τα μεγέθη του δελτίου αναφέρονται σε αναμορφωμένα στοιχεία (εδώ).

Τη μετεξέλιξη της εταιρίας, ενδεχομένως να πληροφορηθούμε, την 20/12/2022, κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί (εδώ), στην οποία θα αποφασιστεί μεταξύ άλλων και η τροποποίηση του σκοπού της εταιρίας. Σημειώνεται ότι, την 11/11/2022, ιδρύθηκε η 100% θυγατρική “Intracom Ventures”, η οποία εστιάζει στους τομείς της τεχνολογίας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και της ψυχαγωγίας και την 17/11/2022, εγκρίθηκε το σχέδιο διάσπασης (εδώ), με απόσχιση του κλάδου ακινήτων και σύσταση νέας θυγατρικής, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των ακινήτων της εταιρίας. Δείτε την έκθεση αποτίμησης των ακινήτων (εδώ).

Για το σύνολο του έτους, λόγω των εταιρικών μεταβολών που υπήρξαν, θα μειώσουμε την πρόβλεψη μας για έσοδα, στα € 65 εκατομμύρια (ουσιαστικά πρόκειται για τα € 60 εκατ. από την IDE και τα υπόλοιπα θα προκύψουν, από τα έσοδα της μητρικής και την Intradevelopment) και για κερδοφορία στα € 3 εκατ. (σημειώνεται ότι στο β’ εξάμηνο η εταιρία θα εγγράψει έσοδα από μερίσματα και κέρδος από την πώληση της Intrakat, συνολικού ύψους € 46 εκατομμυρίων, σελ. 3 - εδώ).

Σημαντικό στοιχείο στα οικονομικά της εταιρίας, είναι το υψηλό ταμειακό υπόλοιπο και ο χαμηλός δανεισμός. Ο τραπεζικός δανεισμός του Ομίλου στις 30/9/2022 διαμορφώθηκε σε € 26,7 εκατ. και τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα σε € 218,5 εκατ.. Ο Όμιλος στις 30/9/2022 διαθέτει καθαρά διαθέσιμα (Net Cash) € 192 εκατομμύρια. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

Παρά την απουσία επενδυτικού κινδύνου, επενδυτικά, είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς απαιτείται σωστή διαχείριση για την επιτυχία ενός venture capital. Θα πρέπει να περιμένουμε το πώς θα είναι η “επόμενη μέρα” και ποιές θα είναι οι επιχειρηματικές κινήσεις του σχήματος, μέσα από τη νέα φυσιογνωμία του.

Εν τούτοις, όπως το συνηθίζει άλλωστε ο κ. Κόκκαλης, κατά το επόμενο διάστημα,  θα μπορούσαμε να αναμένουμε κάποια “ηχηρή” ανακοίνωση για κάποια εξαγορά ή απόκτηση μεριδίου. Όμως, θα είμαστε επιφυλακτικοί ως προς το μακροχρόνιο αποτέλεσμα μιας τέτοιας εξέλιξης.

Γενικά, σ’ αυτή τη φάση της ζωής της εταιρίας, αλλά και του κ. Σωκράτη Κόκκαλη, δεν περιμένουμε κάτι εντυπωσιακό ή εξαιρετικά κερδοφόρο, παρά ένα ήρεμο “τέλος” ή το ξεκαθάρισμα της εταιρίας και τη δημιουργία μιας νέας κατάστασης, με αλλαγή “φρουράς” (δηλαδή, διοίκησης) και με αβέβαιο όμως μέλλον. Σκέψεις, σχετικά με την εξέλιξη της εταιρίας, είχαμε διατυπώσει αρκετά παλαιότερα, στο τεύχος 233, του Οκτωβρίου 2021, εδώ.

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στο συνδρομητικό τμήμα του eurocapital.gr, την 12/12/2022

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text