Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | ΕΛΒΕ: Πτώση της κερδοφορίας από τις ζημίες του χαρτοφυλακίου

ΕΛΒΕ: Πτώση της κερδοφορίας από τις ζημίες του χαρτοφυλακίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΛΒΕ: Πτώση της κερδοφορίας από τις ζημίες του χαρτοφυλακίου

Αύξηση πωλήσεων 8,8% και μείωση των κερδών προ φόρων κατά 63,6%, εμφάνισε ο Ομιλος ΕΛΒΕ στο εννεάμηνο. Στο δελτίο σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των κερδών προ φόρων, οφείλεται στις ζημιές ύψους € 387 χιλιάδες, του επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Η αξίας του χαρτοφυλακίου (αμοιβαία κεφάλαια και εταιρικά ομόλογα), την 30/9/2022, ήταν € 3,3 εκατομμύρια (εδώ).

Κατά την άποψη μας, η διακράτηση επενδυτικού χαρτοφυλακίου, στο βαθμό που επηρεάζει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα της εταιρίας, δεν είναι ένα θετικό γεγονός και αυτό διότι, α) η ΕΛΒΕ, ετσι κι αλλιώς παράγει μια μικρού μεγέθους κερδοφορία η οποία μπορεί να “παραποιηθεί” εύκολα είτε θετικά είτε αρνητικά από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου και να δημιουργήσει “ανωμαλία” στην συνέχεια των αποτελεσμάτων, β) η αποτίμηση ενός χαρτοφυλακίου είναι ένας αστάθμητος παράγοντας, που δεν μπορεί να εκτιμηθεί εύκολα και γ) η διατήρηση ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου, το οποίο επηρεάζει τα κέρδη, είναι έξω από τους βασικούς σκοπούς της εταιρίας. Η εταιρία, με το χαρτοφυλάκιο που διαθέτει, θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργήσει μία εταιρία επενδύσεων, όπου θα μπορούσαν να ασκηθούν οι διαχειριστικές ικανότητες των στελεχών της.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η “υγεία” μιας εταιρίας κρίνεται από την δυνατότητα της να παράγει ένα ικανοποιητικό επίπεδο εσόδων και κερδοφορίας από την κύρια δραστηριότητα της και όχι από συμπληρωματικές πηγές εσόδων.

Για το σύνολο του έτους, θα διατηρήσουμε την πρόβλεψη μας για πωλήσεις στα € 32 εκατομμύρια και καθαρά κέρδη (με επιφύλαξη) στα € 1,2 εκατομμύρια. Όπως επισημαίνει η διοίκηση αναμένεται αύξηση του κύκλου εργασιών σε σχέση με πέρυσι. Επίσης από την 13/10/2022, η θυγατρική ΛΗΤΩ σταμάτησε να ενοποιείται.

Χρηματιστηριακά, η μετοχή έχει πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα (μ.ο. ημερήσιων πράξεων 6) και δεν μας ενδιαφέρει επενδυτικά λόγω των όσων αναφέραμε παραπάνω.

Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στο συνδρομητικό τμήμα του eurocapital.gr, την 19/12/2022

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text