Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | ΕΥΔΑΠ: Επιβάρυνση της κερδοφορίας από τα αυξημένα κόστη

ΕΥΔΑΠ: Επιβάρυνση της κερδοφορίας από τα αυξημένα κόστη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΥΔΑΠ: Επιβάρυνση της κερδοφορίας από τα αυξημένα κόστη

Μικρή αύξηση πωλήσεων κατά 1,6% και μείωση των καθαρών κερδών κατά 39,4% κατέγραψε ο Όμιλος στο εννεάμηνο. Στην μικρή αύξηση των πωλήσεων επηρέασε αρνητικά η μείωση της κατανάλωσης κατά 3,4% στο εννεάμηνο και θετικά η ενσωμάτωση του σταθερού τιμήματος για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης και λειτουργίας του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος. Χωρίς αυτή την ενσωμάτωση, ο κύκλος εργασιών του εννεαμήνου θα ήταν χαμηλότερος από αυτών του εννεαμήνου του 2021. Στην μείωση της κερδοφορίας συνέβαλε σημαντικά η αύξηση του λειτουργικού κόστους (παροχές σε τρίτους, τιμή ενέργειας και φυσικού αερίου). Δείτε εδώ.

Για το δ΄τρίμηνο η διοίκηση εκτιμά ότι το κόστος ηλεκτρική ενέργειας αναμένεται να προσεγγίσει τα € 15,7 εκατομμύρια και το συνολικό κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το 2022 θα κυμανθεί στα € 47 εκατομμύρια.

Για το σύνολο του έτους, θα διατηρήσουμε την πρόβλεψη μας για έσοδα στα € 370 εκατομμύρια και θα μειώσουμε ελαφρώς την πρόβλεψη μας για τα κέρδη από τα € 32 εκατ. στα € 30 εκατομμύρια μειώνοντας το καθαρό περιθώριο κέρδους στο 8,1% από 8,5% το 2021.

Χρηματιστηριακά, η μετοχή χάνει από την αρχή του έτους 16%, έχει ικανοποιητική εμπορευσιμότητα (μ.ο. ημερήσιων πράξεων 309) και κατέχεται από 40 Αμοιβαία Κεφάλαια.

Η εταιρία προβάλει κάποια ιδιαίτερα θετικά χαρακτηριστικά, που είναι ικανά προσελκύουν έναν επενδυτή: Δίνει ανελλιπώς μέρισμα από το 2000, έχει μηδενικές δανειακές υποχρεώσεις  και ένα υψηλό ταμείο και - αν εξαιρέσουμε το 2020 και την αναστάτωση που προκάλεσε στη χρηματοοικονομική δομή της εταιρίας- τα μεγέθη  της εξελίσσονται με σταθερότητα ως προς το μικτό περιθώριο κέρδους και την δομή κόστους. Εκτιμούμε ότι αυτή η σταθερότητα θα επανέλθει όταν ισορροπήσουν οι τιμές ενέργειας. Τέλος, υλοποιεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδύσεων.

Δείτε τον πίνακα με τα οικονομικά μεγέθη, εδώ.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στο συνδρομητικό τμήμα του eurocapital.gr, την 19/12/2022

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text