Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | Η πορεία και οι αποδόσεις των τριών χαρτοφυλακίων του “Χ&Α”

Η πορεία και οι αποδόσεις των τριών χαρτοφυλακίων του “Χ&Α”

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η πορεία και οι αποδόσεις των τριών χαρτοφυλακίων του “Χ&Α”

 

 

 

 

 

 

 

 

Το εκπαιδευτικό χαρτοφυλάκιο του Απόλυτου Συστήματος

Κατά το 2022, το εκπαιδευτικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος”, είχε αρνητική απόδοση, κατά -13,5%. Ήταν η πρώτη χρονιά με ζημιές, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, δηλαδή, από το Φεβρουάριο του 2019. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, κατά το 2022, πέτυχε άνοδο κατά 4,1%.

Κατά τη διάρκεια της (σχεδόν) 4ετούς λειτουργίας του, το χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος”, πετυχαίνει κέρδη κατά 51,75%, έναντι κερδών 31,76% του Γενικού Δείκτη.

Κατά τη διάρκεια του 2022, εισήλθαμε στην αγορά τέσσερις φορές. Στις τρεις εισόδους μας, “βγήκαμε” από την αγορά με ζημίες, ενώ στην τελευταία όπου, εισήλθαμε την 19/12/2022 (και βρισκόμαστε ακόμα εντός αγοράς), εμφανίζουμε κέρδη +3,2%. Δείτε το ημερολόγιο πράξεων του 2022, εδώ και εδώ.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά, εδώ.

 

Γιατί όμως καταγράψαμε αρνητικές αποδόσεις;

Κατά το 2022, το απόλυτο σύστημα συναλλαγών, αντιμετώπισε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα “τασικά” συστήματα, όταν δεν υπάρχει σαφής τάση των δεικτών. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, η χρηματιστηριακή αγορά, δεν είχε σαφή τάση, μία κατάσταση που περιγράψαμε σε πολλά σχόλιά μας. Ο Γενικός Δείκτης, ήδη από τα μέσα στου 2021, κινούταν σε ένα στενό εύρος τιμών γύρω από τις 850 με 950 μονάδες, με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν σημαντικά οι διακυμάνσεις του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών, ο οποίος προσδιορίζει την τάση, στο “απόλυτο σύστημα συναλλαγών”. Σημειώνεται ότι η καμπύλη του ΚΜΟ-200, κινείται αργά, αφού για το σχηματισμό της, απαιτούνται οι τιμές κλεισίματος 200 συνεδριάσεων (δηλαδή, διάστημα περίπου 10 μηνών). Δείτε σχετικό διάγραμμα, εδώ και παρατηρήστε το χαμηλό εύρος διακυμάνσεων του ΚΜΟ-200 κατά το πρώτο 7μηνο του έτους.

 

Μέσα σ’ αυτή την “ατασική” αγορά, γνωρίζαμε ότι, σε κάθε μας κίνηση, υπήρχε ο κίνδυνος ζημιών, αφού η παραγωγή σημάτων εισόδου και εξόδου, ήταν εύκολη. Αυτή, είναι μία αδυναμία των τασικών συστημάτων και του “απόλυτου συστήματος”. Βέβαια, οι ζημιές, στις περιπτώσεις αυτές, είναι χαμηλές και δεν οδηγούν σε “καταστροφική” βλάβη.

Σ’ αυτό το -δύσκολο- περιβάλλον, εκτιμούμε ότι κάναμε δύο λάθη: α) Φοβούμενοι τη συνέχιση των ζημιών, δεν ακολουθήσαμε το σύστημα στο σήμα εισόδου της παραλλαγής “Υψηλού / Χαμηλού 20 ημερών” (εδώ) της 31/10/2022 (στις 868,94 μονάδες του ΓΔ) και προτιμήσαμε να ακολουθήσουμε την πιο αργή παραλλαγή του “εξομαλυντή 3 ημερών” (εδώ). Έτσι, εισήλθαμε στην αγορά, στις 19/12/2022, στις 916,48 μονάδες. β) Τοποθετηθήκαμε σε μερικές μετοχές περιορισμένης εμπορευσιμότητας. Καθώς, όπως εκτιμούμε, το χαρτοφυλάκιο ακολουθείται από αρκετούς επενδυτές, αυτό σήμαινε την αγορά των μετοχών σε υψηλότερες τιμές και την πώλησή τους, σε χαμηλότερες, απ’ ότι αν οι πράξεις γίνονταν σε κανονικές συνθήκες.

 

Στρατηγική: Η δυναμική που παρουσιάζει, ήδη από το ξεκίνημα του νέου έτους, ο Γενικός Δείκτης, σε συνδυασμό με την ανοδική τροχιά που πήρε η καμπύλη του ΚΜΟ-200 (εδώ), αυξάνουν τις πιθανότητες, ώστε, η παραμονή μας μέσα στην αγορά, να έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια.

Ο τρόπος που θα “βγούμε” από την αγορά, θα εξαρτηθεί από τη φάση της αγοράς, σε εκείνη τη στιγμή. Αν η έξοδος καθυστερήσει, τότε είναι πολύ πιθανό να “βγούμε” με το σήμα της παραλλαγής του “Υψηλού/Χαμηλού 20 Ημερών”. Αν όμως, ο ΓΔ υποχωρήσει απότομα εντός του επομένου διμήνου, τότε, πιθανότατα, θα επιλέξουμε να βγούμε, με σήμα εξόδου του “εξομαλυντή 3 ημερών”. Δείτε τον πίνακα σημάτων του απόλυτου συστήματος, εδώ.

 

Το κύριο στοιχείο στρατηγικής που θα αλλάξουμε στην παρούσα φάση, είναι το διάστημα διακράτησης κάθε μετοχής. Καθώς, σε μία ανοδική αγορά -όπως προβλέπουμε να είναι η παρούσα φάση- οι μετοχές ανεβαίνουν σε χρονικές φάσεις (οι μετοχές δεν κινούνται ομαδικά ανοδικά, αλλά σε χρονικές φάσεις που “πυροδοτούνται” από τις κινήσεις μεγάλων επενδυτών και του κερδοσκοπικού κεφαλαίου) θα προσπαθήσουμε, όσο μπορούμε, να εκμεταλλευτούμε αυτές τις καταστάσεις, όταν θα είναι δυνατό να συντονιστούμε μ’ αυτές. Σε κάθε περίπτωση όμως, το χαρτοφυλάκιο θα έχει μεγαλύτερη κινητικότητα, σε σχέση με το παρελθόν.

 

Δείτε το διάγραμμα, σε διαδραστική μορφή , εδώ.

 

Το χαρτοφυλάκιο σταθερών μηνιαίων καταβολών


Το χαρτοφυλάκιο σταθερών μηνιαίων καταβολών (εδώ), κινείται με τον ίδιο τρόπο που κινείται και το εκπαιδευτικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, του οποίου άλλωστε αποτελεί μία (τεχνική) παραλλαγή. Συνεπώς και γι’ αυτό το χαρτοφυλάκιο, το 2022, δεν υπήρξε μια θετική χρονιά. Όμως, το ενδιαφέρον είναι ότι, παρά την όχι ικανοποιητική πορεία του κατά το 2022, το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, δε βρέθηκε ζημιογόνο, ούτε για μια μέρα. Απλά, απώλεσε μερικά από τα κέρδη που είχε συσσωρεύσει στο προηγούμενο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια του έτους, πραγματοποιούονταν κανονικά οι μηνιαίες “καταβολές” των € 200 και έτσι, το κεφάλαιό του εξακολουθούσε να αυξάνεται. Κατά την τελευταία “είσοδό” του στην αγορά, στις 19/12/2022, το χαρτοφυλάκιο εισήλθε με το πλήρες ποσό του, € 10.281,34.

Με βάση την αποτίμηση της 3/1/2023, το χαρτοφυλάκιο φτάνει στα € 10.815,91, από τα οποία, τα € 9.800 αποτελούν κεφάλαιο που καταβλήθηκε, ανά € 200 μηνιαίως, από τον Ιανουάριο του 2019, μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023. Το υπόλοιπο ποσό, των € 1.015,91 είναι το κέρδος από το 2019 μέχρι και σήμερα.

Δείτε την εξέλιξη του χαρτοφυλακίου, από την έναρξη  της λειτουργίας του, εδώ.


Το Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο (του κ. Δημήτρη Δημόπουλου)


Στο τέλος του 2022, η αποτίμηση του Χαρτοφυλακίου Τεχνικής Ανάλυσης, έκλεισε στο ιστορικά υψηλότερο σημείο των € 210.753, σημειώνοντας άνοδο κατά 6,34%, δηλαδή, η απόδοσή του, υπήρξε οριακά υψηλότερη της απόδοσης του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου.

Εν τούτοις, παρά την ιστορικά υψηλή απόδοση του χαρτοφυλακίου, εκτιμούμε ότι, η επίδοσή του, δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική. Αιτία των φετινών “φτωχών” αποτελεσμάτων του χαρτοφυλακίου, ήταν η μεγάλη διακυμανσιμότητα  του Χρηματιστηρίου, καθώς, κατά την διάρκεια του 2022, ο ΓΔ σημείωσε μεν ικανοποιητικές για μεσοπρόθεσμους traders διακυμάνσεις, μεγέθους περίπου 20% η καθεμία, αλλά αυτές ήταν πολλές, 3 ή 4 (ανάλογα πως τις βλέπει και τις αντιλαμβάνεται ο διαγραμματιστής), με συνέπεια αυτές να είναι πολύ “απότομες”, ώστε να μην μπορούν να συλλάβουν ικανοποιητικές “φέτες κερδών” τα μεσοπροθεσμα συστήματα (όπως ο κανόνας υψηλών/χαμηλών τριμήνου) που χρησιμοποιούμε.

Εκτίμηση για το έτος 2022: Θα δρουν δύο αντίθετες ωθούσες δυνάμεις.
Από την μια πλευρά, η τρέχουσα ανοδική τάση  του Χρηματιστηρίου,  τροφοδοτούμενη από τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς και από την αισιόδοξη πρόβλεψη για αποκλιμάκωση πληθωρισμού και επιτοκίων παγκοσμίως.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι αντίθετες προβλέψεις ότι, τα επιτόκια, θα παραμείνουν παγκοσμίως σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 5%, γεγονός αρνητικό για τα χρηματιστήρια μετοχών. Από την πλευρά μας, διατηρούμε την αισιοδοξία μας, ότι η αγορά θα διατηρήσει την ανοδική τάση που ανέπτυξε κατά το τελευταίο διάστημα.

Το Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο (ΤΧ), έχει ήδη κλείσει δύο δεκαετίες λειτουργίας (ξεκίνησε την 16/9/2002). Κατά το διάστημα αυτό,  επταπλασίασε το κεφάλαιό του, ενώ ο Γενικός Δείκτης απώλεσε πάνω από το μισό της τιμής του (μη λαμβανομένων υπόψη των μερισμάτων) και αυτό λόγω της κατάρρευσης των τραπεζικών μετοχών κατά την 8ετία 2008-2016.

Δείτε τον αναλυτικό στατιστικό πίνακα ετήσιων αποδόσεων, εδώ. Παρατηρούμε ότι, κατά το διάστημα των 20 ετών λειτουργίας του χαρτοφυλακίου, σε 16 χρονιές (δηλαδή, 80% της περιόδου) το ΤΧ, πετύχαινε απόδοση μεγαλύτερη από την απόδοση του Γενικού Δείκτη (ΓΔ), ενώ σε 4 χρονιές, είχε χαμηλότερη.
Κατά την περίοδο της 20ετίας, ο ΓΔ ήταν θετικός σε 12 χρονιές και αρνητικός σε 8 χρονιές. Το ΤΧ, υπήρξε ανοδικό σε 14 χρονιές και πτωτικό σε 16 χρονιές. Η μεγάλη διαφορά της απόδοσης του ΤΧ, σε σχέση με το ΓΔ, δημιουργήθηκε, κυρίως από τα πολύ πτωτικά χρόνια 2008, 2010, 2011, 2014, 2015 και 2018, όταν το Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο παρέμενε εκτός αγοράς, ή βρισκόταν εντός της αγοράς, με πολύ χαμηλό ποσοστό μετοχών.

Δείτε τη διαγραμματική σύγκριση μεταξύ του Τεχνικού Χαρτοφυλακίου και του Γενικού Δείκτη, κατά την περίοδο από το 2002, έως και σήμερα:

 

Δείτε το διάγραμμα, σε διαδραστική μορφή , εδώ.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 248 (Ιανουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 248, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text