Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | ΔΕΗ: Αύξηση της δυναμικότητας, με αμφισβητούμενη εξαγορά

ΔΕΗ: Αύξηση της δυναμικότητας, με αμφισβητούμενη εξαγορά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΔΕΗ: Αύξηση της δυναμικότητας, με αμφισβητούμενη εξαγορά

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΗ

 

Αύξηση της δυναμικότητας, με αμφισβητούμενη εξαγορά

 

Με 280 MW από ΑΠΕ σε λειτουργία και ένα μεσομακροπρόθεσμο στόχο (με ορίζοντα 30 μηνών) τα 5,1 GW, η διοίκηση της ΔΕΗ λίγο πριν το κλείσιμο του έτους, ανακοίνωσε μια σειρά από συμφωνίες, που πρόκειται να εμπλουτίσουν το ήδη υπάρχον χαρτοφυλάκιο της με έτοιμα MW.

Μεταξύ αυτών, η πιο σημαντική συμφωνία είναι η εξαγορά του 70% της Enel Romania, η οποία αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας εμπεριέχει 534 MW, από τα οποία τα 498 MW αφορούν σε αιολικά πάρκα και τα υπόλοιπα 36 MW αφορούν σε φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται γύρω από τα € 1,3 δισεκατομμύρια (χρηματοδοτηση 50% με κεφάλαια και 50% με δανεισμό), μέγεθος που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ως αρκετά υψηλό, αν αναλογιστούμε ότι το μέσο κόστος κατασκευής 1 MW αιολικής ενέργειας διαμορφώνεται περίπου στα 1,3 εκατομμύρια δολάρια (εδώ), δηλαδή το συνολικό κόστος για τα 534 MW, υπολογίζεται στα 694,2 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ομίλου Enel, η Enel Romania, το 2021 είχε έσοδα € 1.604 εκατομμύρια έναντι € 1.393 εκατ. το 2020 και το EBITDA, διαμορφώθηκε στα € 140 εκατ. έναντι € 308 εκατ. το 2020 (δείτε σελ. 35-36, εδώ).

Στο α΄εξάμηνο του 2022, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα € 1.326 εκατ. έναντι € 699 εκατ. στο α΄εξάμηνο του 2022 και το EBITDA εμφάνισε ζημίες ύψους € 72 εκατ. έναντι κερδών € 148 εκατομμυρίων (δείτε σελ. 44 - 45, εδώ).

Όπως έχει γνωστοποιήσει η διοίκηση του Ομίλου Enel, η αποχώρηση από την αγορά της Ρουμανίας, γίνεται για την μείωση των υποχρεώσεων του Ομίλου (εδώ) και λόγω του ότι έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι επενδύσεις που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε επίπεδο δικτύου και πελατειακής βάσης (3,1 εκατομμύρια πελάτες) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξη στην χώρα (εδώ).

Εκτιμούμε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, πραγματοποιεί κινήσεις για να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος και ταυτόχρονα προσπαθεί να προλάβει να πετύχει τον στόχο των 5,1 GW στο διάστημα των επόμενων 30 μηνών. Όμως, οι κινήσεις αυτές, δημιουργούν αρκετές επιφυλάξεις, οικονομικού, αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα.

Η κίνηση της γεωγραφικής εξάπλωσης είναι θετική ως είδηση, όμως, μας προβληματίζει το ύψος της εξαγοράς, το ύψος του τιμήματος που θα χρηματοδοτηθεί με (υψηλό λόγω επιτοκίων) δανεισμό και η συνεισφορά της Ρουμανίας στην ΔΕΗ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα (όντας μια κορεσμένη αγορά).

Παράλληλα, μας προβληματίζει το γεγονός ότι, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, προκρίνει την εξαγορά μιας εταιρίας, στην οποία απασχολείτο, μέχρι πρόσφατα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δημιουργεί ερωτηματικά.

Μας προβληματίζει ο στρατηγικός προσανατολισμός της ΔΕΗ. Μπορεί πλέον να είναι μία ιδιωτικού χαρακτήρα εταιρία, όμως, η εταιρία δημιουργήθηκε, μεγεθύνθηκε και “προικοδοτήθηκε” γενναιόδωρα από το ελληνικό κράτος, για να εξυπηρετεί την ηλεκτροδότηση της χώρας. Δε νομίζουμε ότι, λόγω της ιδιωτικοποίησής της έχει απωλέσει την ευθύνη για το σκοπό αυτό. Με άλλα λόγια, πέραν από την υποχρέωση της εταιρίας να παράγει κέρδη για τους μετόχους της, υπάρχει και η υποχρέωση να παράγει ρεύμα για τη χώρα. Και αυτό, δεν εξυπηρετείται μέσα από την εξαγορά μιας εταιρίας στη Ρουμανία.

Τέλος, μας προβληματίζει η εικόνα που θα έχει ο ισολογισμός της ΔΕΗ, μετά το τέλος των εξαγορών για την υλοποίηση του στόχου των 5,1 GW, στα επόμενα 2,5 χρόνια, κυρίως όσον αφορά στο σκέλος του δανεισμού.

 

Η μετοχή, μετά από μία δίμηνη παραμονή σε επίπεδα γύρω από τα € 6,50, κινείται προς την περιοχή των € 7,00, επίπεδο που εκτιμούμε ότι σύντομα θα κατοχυρώσει, ενώ, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, θα μπορούσε να κινηθεί και υψηλότερα.

Σημειώνουμε ότι, από την αρχή του 2022, η μετοχή καταγράφει απώλειες 26,1%, ενώ, την 30/9/2022 βρισκόταν σε 47 χαρτοφυλάκια Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόβλεψη μας για το σύνολο του έτους, είναι πωλήσεις στα € 11,3 δισεκατομμύρια και κέρδη στα € 100 εκατομμύρια. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.


Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 248 (Ιανουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 248, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text