Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | Μικρότερη αισιοδοξία για την ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Μικρότερη αισιοδοξία για την ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μικρότερη αισιοδοξία για την ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μικρότερη αισιοδοξία για την ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

 

Τα στελέχη των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι λιγότερα αισιόδοξα απ’ ότι πέρυσι σχετικά την ταχύτητα εξάπλωσης και υιοθέτησης των ηλεκτρικών οχημάτων (EVs). Αυτό υποδεικνύει η έρευνα της KPMG, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 900 στελέχη αυτοκινητοβιομηχανιών (διαβάστε την έρευνα, εδώ). Η φθίνουσα αισιοδοξία των στελεχών οφείλεται κατά κύριο λόγο στις έντονες ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές του επόμενου έτους και στα συνεχιζόμενα προβλήματα που επικρατούν στις αλυσίδες εφοδιασμού.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, το 76% των ερωτηθέντων στελεχών εκτιμά ότι η αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων δανεισμού πιθανότατα θα επηρεάσει αρνητικά τις δραστηριότητες τους κατά το 2023. Στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 84%. Τα στελέχη των αυτοκινητοβιομηχανιών εμφανίζονται λιγότερα αισιόδοξα απ’ ότι πέρυσι σχετικά την επικράτηση των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ και παγκοσμίως έως το 2030. Εκτιμούν ότι η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων θα καταλαμβάνει από 10% εώς 40% της παγκόσμιας αγοράς νέων οχημάτων. Το εύρος του μεριδίου αγοράς των EVs εμφανίζεται σημαντικά μειωμένο σε σχέση με πέρυσι, όπου οι προβλέψεις  διαμορφωνόταν στο 20-70%. Στις ΗΠΑ, η μέση εκτίμηση για το μερίδιο αγοράς των EVs ήταν στο 35% -πέρυσι το ποσοστό αυτό προβλεπόταν στο 65%. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι σημαντικά χαμηλότερες από το στόχο του 50% που έχει θέσει η αμερικανική κυβέρνηση.

 

Η μείωση της αισιοδοξίας των στελεχών σχετικά με την υιοθέτηση των EVs οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι ανησυχίες για την καταλληλότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες και οι υψηλές τιμές πώλησης των καινούργιων ηλεκτρικών οχημάτων επιβραδύνουν την εξάπλωση και επικράτησή τους στην αγορά αυτοκινήτων. Τέλος, οι φόβοι για μια επερχόμενη ύφεση, η οποία μεταξύ άλλων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ζήτηση για νέα οχήματα, δημιουργεί επιφυλάξεις και αποτρέπει τις αυτοκινητοβιομηχανίες από το προβούν σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις.

 

Παρά τις ανησυχίες, το 83% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν “σίγουροι” για την επίτευξη υψηλότερων κερδών στα επόμενα πέντε χρόνια. Το προηγούμενο έτος μόνο το 53% των συμμετεχόντων δήλωνε “βέβαιο” σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό. Στις ΗΠΑ, το 82% των στελεχών δήλωσε ότι είναι “βέβαιο” για την επίτευξη κερδοφόρας ανάπτυξης τα επόμενα πέντε χρόνια, σε σύγκριση με το 67% το 2021.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 248 (Ιανουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 248, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text