Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | Το μακροοικονομικό περιβάλλον μεταβάλει τις επενδυτικές επιλογές

Το μακροοικονομικό περιβάλλον μεταβάλει τις επενδυτικές επιλογές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Επιλογές από το διεθνή Τύπο

 

Το μακροοικονομικό περιβάλλον μεταβάλει τις επενδυτικές επιλογές

 

Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και αλλαγές. Οι μεταβολές των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά επιφέρουν αλλαγές στις στρατηγικές και τις επενδυτικές συνήθειες.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχική αγορά των ΗΠΑ κατέγραψε σημαντικές πτώση κατά το τρέχον έτος. Ο δείκτης S&P 500 έχασε περισσότερο από αξίας του από την αρχή του έτους έως το τοπικό χαμηλό του Οκτωβρίου. Παρόμοια πορεία ακολούθησαν και τα κρατικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνταν παραδοσιακά ως επενδυτικό “καταφύγιο” έναντι της μετοχικής αγοράς. Τα ομόλογα οδεύουν προς τη χειρότερη χρονιά τους από το 1949. Η μόνη επενδυτική επιλογή που σημείωσε ισχυρές επιδόσεις ήταν τα εμπορεύματα.

Το νέο μακροοικονομικό περιβάλλον -της ανόδου των επιτοκίων και της ποσοτικής σύσφιξης- αναμένεται να φέρει αλλαγές στις επενδυτικές συνήθειες. Αρχικά, η πτώση των τιμών των μετοχών δημιουργεί ταυτόχρονα την προσδοκία υψηλότερων αναμενόμενων αποδόσεων. Η χαμηλές αποτιμήσεων των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων αποτελούν επιθυμητή εξέλιξη για τους ορθολογικούς επενδυτές, καθώς προκύπτουν ευκαιρίες αγοράς.

Η αύξηση των επιτοκίων πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, οδηγεί σε μείωση της παρούσας αξίας των μελλοντικών ροών εισοδήματος και κατά αυτό τον τρόπο κάνει τους επενδυτές πιο ανυπόμονους. Με άλλα λόγια, η νομισματική σύσφιξη έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του χρονικού ορίζοντα των επενδυτών. Ως απότοκο, οι εταιρίες που υπόσχονται κέρδη στο μακρινό μέλλον (όπως οι τεχνολογικές εταιρίες) θα έχουν μικρότερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Καταληκτικά, αλλαγές θα προκύψουν και στις εδραιωμένες επενδυτικές στρατηγικές. Η παθητική επένδυση σε χρηματιστηριακούς δείκτες αποτελούσε ιδιαίτερα δημοφιλή προσέγγιση κατά την προηγούμενη δεκαετία. Ωστόσο, η στρατηγική αυτή αμφισβητείται λόγω των υψηλών ποσοστών στάθμισης των δεικτών αυτών σε μετοχές τεχνολογίας.

Δείτε το άρθρο από το economist.com, εδώ.

 


Η αγορά ομολόγων βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο


Η αγορά κρατικών ομολόγων βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο. Αναπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες άλλοτε απολάμβαναν εύκολη και άμεση χρηματοδότηση, αντιμετωπίζουν αναταραχές στη χρηματοδότηση του χρέους τους.

Οι εσφαλμένες δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές οδηγούν σε αύξηση του κόστους δανεισμού για τις κυβερνήσεις, καθώς αναδύονται νέοι κίνδυνοι αθέτησης πληρωμών. Η Βρετανία ήρθε αντιμέτωπη με μια τέτοια κατάσταση όταν στα τέλη Σεπτεμβρίου αποκάλυψε τα σχέδια της για υπέρογκες φορολογικές περικοπές. Ως αποτέλεσμα, η αξία της στερλίνας κατέρρευσε και αυξήθηκε το κόστος δανεισμού.

Βέβαια, οι αναταραχές στις αγορές ομολόγων δεν οφείλονται μόνο στα σχέδια των κυβερνήσεων. Οι κεντρικές τράπεζες μέσω της αύξησης των επιτοκίων επηρέασαν αρνητικά την αγορά ομολόγων, μειώνοντας την παρούσα αξία των κουπονιών και προκαλώντας πτώση των τιμών τους.

Συμπερασματικά, οι αγορές ομολόγων αντιμετωπίζουν δύο σημαντικούς κινδύνους. Ο πρώτος αφορά την βιωσιμότητα του χρέους που συσσωρεύεται από τις κυβερνήσεις. Ο δεύτερος έγκειται στο κατά πόσο η αγορά μπορεί να απορροφήσει το χρέος.

Δείτε το άρθρο από το economist.com, εδώ.

Ειδήσεις εταιριών


Tesla (TESL - εδώ)


Το εργοστάσιο της Tesla στην Σαγκάη, κατέγραψε ρεκόρ στις μηνιαίες πωλήσεις οχημάτων, παρά την συρρίκνωση της κινεζικής αγοράς αυτοκινήτων. Η εταιρία πούλησε πάνω από 100.00 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, παρόλου που οι πωλήσεις του κλάδου συρρικνώθηκαν σε ετήσια βάση πάνω από 9,0%. Περισσότερα από 60.000 από αυτά αυτοκίνητα πωλήθηκαν στην εγχώρια αγορά της Κίνας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από 10,0% του μεριδίου αγοράς EV της χώρας.

Δείτε την είδηση, εδώ.


Πολλοί επενδυτές της Tesla, δείχνουν δυσαρεστημένοι με τις ενέργειες του διευθύνοντα συμβούλου της Elon Musk. Όπως αναφέρουν, η εξαγορά του Twitter, από τον κ.Musk τον αποπροσανατολίζει από τις διοικητικές του ευθύνες και προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την πορεία της Tesla. Ο Elon Musk πούλησε τουλάχιστον 36 δισεκατομμύρια δολάρια από τις δικές του μετοχές για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του Twitter, γεγονός που πυροδότησε πτώση στις τιμές των μετοχών της εταιρίας.

Δείτε την είδηση, εδώ.


Στην προώθηση δύο μοντέλων ηλεκτρικών οχημάτων στην Ταϊλάνδη, προχώρησε η Tesla, σηματοδοτώντας την πρώτη της εμφάνιση σε μια αγορά αυτοκινήτων που κυριαρχείται από Ιάπωνες και Κινέζους κατασκευαστές. Το λανσάρισμα των δύο EV με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 1,7 εκατομμυρίων μπατ και 2,5 εκατομμυρίων μπατ (48.447 έως 71.205 δολάρια), έρχεται σε μια περίοδο που η Ταϊλάνδη κάνει προσπάθεια για την υιοθέτηση και την παραγωγή EV προσφέροντας ως κίνητρο μειώσεις φόρων και επιδοτήσεις.

Δείτε την είδηση, εδώ.


Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC - εδώ)


Οι πωλήσεις της ταϊβανέζικης εταιρίας Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. αυξήθηκαν κατά 50% τον Νοέμβριο, έναν μήνα που χαρακτηρίστηκε από πτώση της ζήτησης ηλεκτρονικών ειδών και τις διαταραχές σχετικά με τον κορωνοϊό στην Κίνα. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο είχε έσοδα ύψους 222,7 δισ. NT$ (7,3 δισ. δολαρίων ΗΠΑ) για την περίοδο αυτή, συνεχίζοντας το σερί αύξησης των πωλήσεων που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Δείτε το δελτίο τύπου, εδώ.


Microsoft (MSFT - εδώ) - Activision Blizzard (ATVI - εδώ)


Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατέθεσε την Πέμπτη καταγγελία με στόχο να εμποδίσει την προσφορά 69 δισ. δολαρίων του τεχνολογικού κολοσσού Microsoft για την εξαγορά της κατασκευάστριας εταιρείας παιχνιδιών «Call of Duty» Activision, λόγω ανησυχιών ότι η συμφωνία θα στερήσει από τους αντιπάλους την πρόσβαση σε δημοφιλή παιχνίδια. Στην καταγγελία της, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), η οποία εφαρμόζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, ανέφερε ότι η Microsoft είχε ιστορικό αγοράς πολύτιμου περιεχομένου παιχνιδιών που στη συνέχεια το χρησιμοποιούσε για να περιορίσει τον ανταγωνισμό από αντίπαλες κονσόλες.

Δείτε το δελτίο τύπου, εδώ.


Κώστας Καρατζάς

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στο συνδρομητικό τμήμα του eurocapital.gr, την 9/12/2022

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 248 (Ιανουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 248, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text