Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | Η διαπραγμάτευση των ETF σε βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η διαπραγμάτευση των ETF σε βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η πλειοψηφία των ETF που εξετάζουμε (μετοχικά, ομολογιακά και κλαδικά ETF) διαπραγματεύονται σε 2 ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές: στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου και στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Στο χθεσινό μας άρθρο, είχαμε αναφέρει ότι, όταν δίνουμε εντολή πράξης, για αξίες που διαπραγματεύονται στις αγορές των ΗΠΑ, ως τιμή πράξης, θα λαμβάνουμε την τιμή που ισχύει κατά το άνοιγμα των αγορών, στις 4:30 μμ.

Όμως, τα ETF που παρακολουθούμε, διαπραγματεύονται σε ευρωπαϊκές αγορές και, συνήθως, στις αγορές του Μιλάνου και της Φραγκφούρτης. Στα προϊόντα αυτά, ως τιμή πράξης, θα λαμβάνουμε την τιμή κλεισίματος. Οι αγορές αυτές λειτουργούν, ως εξής:

Το Χρηματιστήριο του Μιλάνου και συγκεκριμένα το τμήμα αυτού που είναι υπεύθυνο για την διαπραγμάτευση των ETF λειτουργεί από τις 9:45 π.μ.έως τις 6:35 μ.μ. (διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ). Το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης είναι ανοικτό στο επενδυτικό κοινό για διαβίβαση ηλεκτρονικών εντολών από τις 10:00 π.μ.έως τις 6.30 μ.μ., ωστόσο ορισμένα χρηματιστηριακά προϊόντα όπως τα ETF διαπραγματεύονται με διευρυμένο ωράριο, δηλαδή μέχρι τις 11 μ.μ., προκειμένου οι επενδυτές να μπορούν να αντιδρούν σε γεγονότα που συμβαίνουν στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά(διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Έτσι, πέραν από το τί ισχύει για τις πράξεις μας στο εκπαιδευτικό χαρτοφυλάκιο διεθνών αγορών, εάν ένας επενδυτής επιθυμεί να πραγματοποιήσει πράξη ένα ETF προκειμένου να εκμεταλλευτεί ένα οικονομικό γεγονός που έχει αντίκτυπο στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ (π.χ. απόφαση επιτοκίων της FED) μπορεί να το κάνει εντός των προαναφερόμενων ωρών.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε και τη χρηματιστηριακή σας εταιρία, αφού τα ωράρια λειτουργίας, σε πολλές, διαφέρουν.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στο συνδρομητικό τμήμα του eurocapital.gr, την 14/12/2022

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 248 (Ιανουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 248, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text